36 η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα νεογέννητα προτιμούν τον ήχο της φωνής της μητέρας τους από άλλες φωνές. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα νεογέννητα δείχνουν προτίμηση σε κάποιο τραγούδι που άκουγαν επανειλημμένα όσο ήταν στη μήτρα. Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε. Βάλτε κάθε μέρα την αγαπημένη σας μουσική, τραγουδήστε το αγαπημένο σας τραγούδι ή διαβάστε στο μωρό σας ένα παραμύθι.

Το κεφάλι του μωρού σας είναι ειδικά σχεδιασμένο για να περάσει από τη λεκάνη σας και τον κόλπο σας. Τα οστά στο κρανίο του δεν έχουν ακόμα ενωθεί μεταξύ τους. Αυτή η χαλαρή κατασκευή διευκολύνει αυτήν τη διαδρομή στο γεννητικό σωλήνα, χωρίς να τραυματιστεί το ίδιο ή εσείς. Αυτά τα οστά θα συνενωθούν σταδιακά, τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Το μικρό σας ζυγίζει περίπου 2,5 με 2,7 κιλά και έχει μήκος σχεδόν 48 εκατοστά.

Η εγκυμοσύνη σας την 36η εβδομάδα.

Οι πιο πολλοί γιατροί θα θέλουν, από την 36η εβδομάδα και μετά, να σας βλέπουν κάθε εβδομάδα. Ο γιατρός σας θα ελέγχει την πίεσή σας, σε κάθε επίσκεψη, και θα βεβαιώνεται ότι τα ούρα σας δεν περιέχουν πρωτεΐνη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πρωτεΐνη στα ούρα είναι πιθανά σημάδια προεκλαμψίας, μια πάθηση της εγκυμοσύνης που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Η μήτρα σας είναι τώρα χίλιες φορές μεγαλύτερη από το αρχικό της μέγεθος. Μέχρι τώρα, μάλλον θα έχετε βάλει 11 με 13 κιλά. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, είναι πιθανό να βάλετε λίγα κιλά ακόμα. Πολλές γυναίκες δεν βάζουν καθόλου κιλά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Η μήτρα σας μπορεί να μην είναι το μόνο μέρος του σώματός σας που επεκτείνεται. Ακόμα και εάν δεν έχετε πρηστεί μέχρι τώρα, -εξαιτίας της κατακράτησης υγρών- μπορεί να κατακρατήσετε περισσότερα υγρά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Όπως και να έχει, χαλαρώστε.

Φροντίστε να ξεκουράζεστε για λίγα λεπτά, όποτε μπορείτε, βάζοντας τα πόδια σας ψηλά ή ξαπλώνοντας στην αριστερή σας πλευρά. Και οι δύο αυτές θέσεις θα αυξήσουν την κυκλοφορία και θα κινητοποιήσουν τα υγρά στα άκρα σας. Προειδοποίηση: Η μείωση της πρόσληψης υγρών δεν μειώνει το οίδημα. Χρειάζεστε ακόμα οχτώ ποτήρια νερό, κάθε μέρα, για να καθαρίζουν τα νεφρά σας, να ενεργείστε και να διατηρείτε τον όγκο του αίματός σας σε επαρκές επίπεδο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies