31η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 31η εβδομάδα.

Πολλοί γιατροί συστήνουν στις εγκυμονούσες να ελέγχουν τις κινήσεις του μωρού αφού έχουν συμπληρώσει ένα μέρος του τρίτου τριμήνου. Τι πρέπει να κάνετε: Περίπου την ίδια ώρα, κάθε ημέρα (αν είναι εφικτό, την ώρα που το μωρό σας είναι πιο δραστήριο), ξαπλώστε και μετρήστε πόση ώρα χρειάζεται για να νιώσετε δέκα κλωτσιές, στροφές ή πεταρίσμα – την οποιαδήποτε κίνηση. Ιδανικά, θα πρέπει να νιώθετε δέκα κινήσεις σε λιγότερο από μία ώρα. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι συμβαίνουν σε λίγα μόνο λεπτά, αναλόγως την ώρα της ημέρας. Εάν περάσει μία ώρα χωρίς να νιώσετε καμία κίνηση, φάτε κάτι ελαφρύ, ξαπλώστε ανάσκελα και μετρήστε ξανά. Εάν πάλι δεν νιώσετε τίποτα, καλέστε το γιατρό σας. Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 28 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς (43 εκατοστά τεντωμένο) και ζυγίζει περίπου 1.500 γραμμάρια. Έχει το μέγεθος περίπου ενός ανανά!

Είναι στην εμβρυική θέση, με τα πόδια του μαζεμένα, εδώ και μερικές εβδομάδες και ακόμα έχει μεγάλη πρόοδο να διανύσει! Δεν θα ψηλώσει πολύ περισσότερο, αλλά θα βάλει άλλο ένα κιλό αυτόν το μήνα. Μετά από ακόμα εννέα εβδομάδες, θα είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί! Μην ανησυχείτε εάν το μωρό σας μοιάζει λιγότερο δραστήριο όσο περνούν οι εβδομάδες. Είναι γεγονός ότι η μείωση της συχνότητας των κινήσεων σημαίνει ότι η ανάπτυξή του οδεύει σωστά (με δεδομένες τις δέκα κινήσεις την ώρα κάθε ημέρα). Οι κινήσεις του, γίνονται απλώς λιγότερο σπασμωδικές και πιο οργανωμένες. Επιπλέον, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη μήτρα σας όπως μερικές εβδομάδες νωρίτερα! Καθώς ο χώρος στη μήτρα σας λιγοστεύει όσο μεγαλώνει το μωρό σας, δεν μπορεί να κινείται στο τρίτο τρίμηνο όσο κινούνταν νωρίτερα στην εγκυμοσύνη. Τα μωρά όμως και πάλι κινούνται τακτικά και πιο συντονισμένα. Για να βεβαιωθείτε ότι οι κινήσεις του μωρού σας είναι επαρκείς, να μετράτε κάθε μέρα τον αριθμό των κινήσεων που κάνει το μωρό σας μέσα σε μια περίοδο δύο ωρών. Εάν νιώσετε δέκα κινήσεις αυτή την περίοδο, μπορείτε να είστε βέβαιη ότι το μωρό σας είναι καλά.

Η εγκυμοσύνη σας την 31η εβδομάδα.

Μπορεί ήδη, εδώ και λίγους μήνες, να έχετε αρχίσει να δυσκολεύεστε να αναπνέετε, αλλά πλέον θα δυσκολεύεστε ακόμα περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας, καθώς μεγαλώνει, πιέζει το διάφραγμα μέσα στους πνεύμονές σας. Εάν η κοιλιά σας είναι χαμηλά, να νιώθετε τυχερή! Αν η κοιλιά σας -και το έμβρυο- είναι ψηλά θα δυσκολεύεστε περισσότερο να αναπνεύσετε. Όταν λαχανιάζετε, μειώστε ταχύτητα και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες (όσο πιο βαθιές μπορείτε). Προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας (την 37η ή 38η εβδομάδα), μπορεί να νιώσετε καλύτερα, καθώς το μωρό σας θα οδεύει προς τη λεκάνη σας, ανακουφίζοντας το διάφραγμα και τους πνεύμονές σας και αφήνοντάς σας να αναπνέετε πιο εύκολα. Από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου, μάλλον θα έχετε το νου σας για πιθανές ενδείξεις πρόωρου τοκετού. Τώρα που είστε στο τρίτο τρίμηνο, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να προετοιμάζεται για τον τοκετό. Ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις που λέγονται Braxton Hicks. Διαφέρουν αρκετά από τις συστολές του πρόωρου τοκετού και δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Πώς αντιλαμβάνεστε τη διαφορά; Εάν οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες και παύουν όταν αλλάζετε θέση ή περπατάτε, τότε μάλλον είναι προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks. Ο γυναικολόγος ή η μαία σας μπορούν να σας βοηθήσουν να τις ξεχωρίσετε.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies