28η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα το μωρό σας άνοιξε τα μάτια του για πρώτη φορά. Αυτή την εβδομάδα, εάν ρίξετε έντονο φως στην κοιλιά σας, μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και να γυρίσει αλλού εξαιτίας της λάμψης.

Τα κύματα του εγκεφάλου του μωρού σας, δείχνουν ότι ανταποκρίνεται στους ήχους του περιβάλλοντος. Τα μοτίβα αρχίζουν να δείχνουν και τις διαφορές κατά τον ύπνο. Αυτοί οι κύκλοι ύπνου γίνονται όλο και πιο ξεκάθαροι και διακριτοί όσο πλησιάζει η πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Εύκολη αναπνοή.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού σας. Όταν πάρει την πρώτη του ανάσα, οι πνεύμονές του θα στείλουν οξυγόνο στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία θα το κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα του. Το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα παράγει στον πνεύμονά του τον επιφανειοδραστικό παράγοντα για να εμποδίσει τις κυψελίδες του πνεύμονα να κολλήσουν μεταξύ τους ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει όταν γεννηθεί. Οι βρογχικές αρτηρίες ωριμάζουν και διακλαδώνονται διαρκώς σε μικρότερα μέρη.

Μέγεθος.

Το μωρό σας βάζει βάρος γρήγορα πλέον. Μπορεί και να ζυγίζει γύρω στο 1 κιλό. Επιπλέον, από την κορυφή έως τους γλουτούς έχει μήκος περίπου 25 εκατοστά, αλλά αν περιλάβουμε και τα κάτω άκρα (τεντωμένα) φτάνει τα 38 εκατοστά.

Η εγκυμοσύνη σας την 28η εβδομάδα.

Εάν οι προκαταρκτικές εξετάσεις αίματος είχαν δείξει αρνητικό Rhesus θα σας χορηγηθεί αυτή την εβδομάδα η ένεση ανοσοσφαιρίνης Anti D, σε περίπτωση που το μωρό σας έχει θετικό Rhesus. Έτσι το σώμα σας δεν θα παράγει αντισώματα κατά των αιμοσφαιρίων του μωρού σας, που μπορεί να έχουν εισχωρήσει στην κυκλοφορία σας. Το μωρό σας θα εξεταστεί αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν το Rhesus του μωρού είναι θετικό, θα σας χορηγηθεί άλλη μια ένεση ανοσοσφαιρίνης Rh για την προστασία των επόμενων κυήσεών σας.

Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας, μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες στην κοιλιά, στα στήθη, στους γοφούς και στους μηρούς σας. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να τις αποφύγετε, αλλά η εφαρμογή κάποιας κρέμας ή ελαίου δεν θα σας είναι κόπος. Αυτό μπορεί και να οφείλεται σε γενετικά αίτια. Εάν είχε αποκτήσει η μητέρα σας ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μάλλον θα αποκτήσετε κι εσείς. Τα καλά νέα; Οι ραγάδες συνήθως υποχωρούν μετά τη γέννα.

Το κέντρο βάρους σας αλλάζει και μαζί με τη χαλάρωση των αρθρώσεών σας μπορεί να σκοντάφτετε σε έπιπλα ή να παραπατάτε. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις συνέπειες, φορώντας ίσια παπούτσια και μειώνοντας την ταχύτητα των κινήσεών σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies