27η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 27η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Μόλις άρχισε να βλέπει.

Τα μάτια του μωρού σας ήταν ερμητικά κλειστά για περισσότερο από τέσσερις μήνες, πλέον όμως τα βλέφαρά του ανοίγουν ξανά. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον το οπτικό κέντρο στον εγκέφαλό του είναι ενεργό και οι περισσότερες οφθαλμικές δομές είναι πλήρεις, το μωρό σας μπορεί να ξεχωρίσει το φως και τις σκιές γύρω του.

Νανούρισμα.

Ακριβώς όπως ένα μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του, το μικρό σας νανουρίζεται με τις κινήσεις σας. Ακόμα και οι καθημερινές εργασίες σας, χάρη στο αμνιακό υγρό, δίνουν στο μωρό την αίσθηση ενός απαλού νανουρίσματος.

Μέγεθος.

Το μωρό σας θα πάρει περίπου 450 γραμμάρια κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα. Αυτή την εβδομάδα, έχει μήκος γύρω στα 24 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια. Αν και μεγαλώνει γρήγορα, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονές του είναι ακόμα ανώριμοι. Ευτυχώς, έχει ακόμα 13 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί για τον έξω κόσμο.

Η εγκυμοσύνη σας την 27η εβδομάδα.

Το στήθος αλλάζει.

Οι μαστοί σας θα συνεχίσουν να αλλάζουν σε όλη την εγκυμοσύνη σας (και μετά από αυτή). Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η θηλαία άλως του μαστού -το σκούρο μέρος του στήθους που περιβάλλει τη θηλή- συνεχίζει να αλλάζει επίσης. Στο πρώτο τρίμηνο, η θηλαία άλως έγινε πιθανώς πιο σκούρα. Τώρα, το σκουρόχρωμο δέρμα μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη θηλαία άλω και να διαμορφωθεί η δευτερεύουσα θηλαία άλως, που μπορεί να καλύψει το μισό στήθος. Είναι μια προσωρινή αλλαγή που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Όνειρα.

Εάν είστε όπως οι περισσότερες έγκυες γυναίκες, μάλλον έχετε μία εξαιρετικά ζωηρή -ίσως και παράξενη- νυχτερινή ζωή. Τα έντονα όνειρα της εγκυμοσύνης, μπορεί να οφείλονται στις επιπλέον ορμόνες του σώματός σας. Μπορεί επίσης, να είναι και ο τρόπος που το μυαλό σας διαχειρίζεται όλες αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνετε.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies