23η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ακούω φωνές.

Τώρα που τα οστά στα αυτιά του έχουν σκληρύνει, το μωρό σας μπορεί να ακούει τη φωνή σας. Δώστε του μια καθημερινή απόλαυση διαβάζοντας, μιλώντας ή τραγουδώντας του. Όσο περισσότερο ακούει τη φωνή σας τόσο πιο εξοικειωμένο θα είναι με αυτήν όταν γεννηθεί.

Ο Super Σάκος.

Το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό σας είναι το τέλειο μέρος για να αναπτυχθεί ένα υγιές νεογέννητο. Το αλμυρό υγρό το κρατά ζεστό, το προστατεύει από τις μολύνσεις και του είναι αρκετό για να γυμνάζει το αναπτυσσόμενο σώμα του. Τώρα, ο αμνιακός σάκος περιέχει περίπου μισό λίτρο υγρού, το οποίο ανανεώνεται κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

Μέγεθος.

Το μωρό σας μοιάζει με ένα μικροσκοπικό, λεπτό νεογέννητο. Πλέον ζυγίζει γύρω στα 450 γραμμάρια και έχει μήκος γύρω στα 22 με 25 εκατοστά, όσο περίπου το μήκος μίας κούκλας Barbie.

Η εγκυμοσύνη σας την 23η εβδομάδα.

Επιστροφή στα θρανία.

Τα περισσότερα μαθήματα τοκετού σχεδιάζονται ώστε να ξεκινούν την 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Είναι καλό να γραφτείτε σε κάποιο μάθημα που θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, σε περίπτωση που το μωρό σας αποφασίσει να κάνει την εμφάνισή του νωρίτερα.

Πρόσληψη σιδήρου.

Αρκετές γυναίκες είναι ελαφρά αναιμικές πριν την εγκυμοσύνη και 20% των γυναικών λαμβάνουν αγωγή για σιδηροπενική αναιμία, κατά την εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και τάσεις λιποθυμίας. Αντιμετωπίστε την σιδηροπενία με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, οι φακές και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες.

Έλεγχος για προεκλαμψία.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας ελέγξει για προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση, οίδημα (πρήξιμο) και πρωτεΐνη στα ούρα. Προσβάλλει περίπου το 7% των εγκύων.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να μειωθεί η ροή αίματος προς τον πλακούντα. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας αμέσως.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies