21η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 21η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Χτύποι καρδιάς.

Ο χτύπος της καρδιάς του μωρού είναι πλέον αρκετά δυνατός για να τον ακούσετε με ένα απλό στηθοσκόπιο. Θα είναι όμως δύσκολο να διακριθεί από τον δικό σας. Αφουγκραστείτε τους γρηγορότερους παλμούς, καθώς οι παλμοί της καρδιάς του μωρού σας φτάνουν τους 120 έως 160 το λεπτό και είναι περίπου δύο φορές πιο γρήγοροι από τους δικούς σας.

Νέα για τον ύπνο.

Το μωρό σας αρχίζει ήδη να κοιμάται και να ξυπνάει σε διακριτούς κύκλους. Οι υπέρηχοι δείχνουν ότι τα αγέννητα μωρά μπορούν ακόμα και να βολευτούν σε μια αγαπημένη στάση ύπνου.

Μέγεθος.

Το μωρό σας ζυγίζει 280 με 360 γραμμάρια και είναι περίπου 23 εκατοστά, όσο το μήκος και το βάρος μιας μπανάνας.

Η εγκυμοσύνη σας την 21η εβδομάδα.

Ευαίσθητα σημεία.

Οι πόνοι στην πλάτη και ιδίως στη μέση είναι αρκετά συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μήτρα σας, καθώς μεγαλώνει, μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας προς τα εμπρός (λόρδωση). Εντωμεταξύ, η ορμόνη ρελαξίνη χαλαρώνει όλες τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους του σώματός σας, ώστε να διευρυνθεί η λεκάνη σας για να υποδεχτεί το κεφάλι του μωρού σας.

Ανακουφίστε την πλάτη σας.

Όποτε κάθεστε, είτε βλέπετε τηλεόραση είτε εργάζεστε, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο για να ανυψώσετε ελαφρώς τα πόδια σας. Εάν πρέπει να στέκεστε όρθια για να κάνετε κάτι, όπως να μαγειρέψετε ή να πλύνετε τα πιάτα, τοποθετήστε το ένα πόδι σας σε ένα σκαμνί για να αποσυμφορήσετε τη μέση σας. Εάν είναι δυνατόν, κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Εάν δεν υποχωρούν οι πόνοι στην πλάτη, τηλεφωνήστε στο γιατρό σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies