20η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας είναι εντελώς καλυμμένο με εμβρυϊκό σμήγμα, την κρεμώδη ουσία που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του από το αμνιακό υγρό.

Ο εγκέφαλός του εργάζεται αδιάλειπτα για να αναπτύξει τα νευρικά κέντρα των αισθήσεων. Καθώς ολοκληρώνονται, το μωρό σας θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις δραστηριότητές σας και στους ήχους του περιβάλλοντος, ακόμα και στη γεύση του αμνιακού υγρού.

Εκτός από τα κυλίσματα, τις βουτιές και τις κλωτσιές, μπορεί επίσης να νιώσετε ρυθμικά τινάγματα. Τα περισσότερα μωρά έχουν λόξυγκα μέσα στη μήτρα, μάλλον λόγω των σπασμών του ανώριμου ακόμα διαφράγματος. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, δεν του κάνει κακό.

Δεν πρόκειται για εμβρυϊκό χνούδι. Είναι οι πραγματικές τρίχες που οι περισσότερες θα πέσουν περίπου δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση. Σε άλλο σημείο της κεφαλής του μωρού σας, τα οστά του εσωτερικού αυτιού έχουν πλέον διαμορφωθεί πλήρως και η μύτη έχει αρχίσει να παίρνει σχήμα.

Μέγεθος.

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 201 με 255 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 21 εκατοστά. Θα μπορούσατε να κρατήσετε το μωράκι σας στην παλάμη του χεριού σας.

Η εγκυμοσύνη σας την 20η εβδομάδα.

Η εγκυμοσύνη σας, πλέον φαίνεται! Συγχαρητήρια, έχετε διανύσει τη μισή απόσταση! Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει κατά τρεις φορές από το αρχικό της ύψος. Ο γιατρός που σας εξετάζει θα διαπιστώσει ότι ο πυθμένας της τώρα είναι στο ύψος του αφαλού σας. Από εδώ και πέρα, η μήτρα σας θα μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό κάθε εβδομάδα μέχρι να γεννήσετε.

Στο στάδιο αυτό ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει έναν υπέρηχο για να ελέγξει την ανάπτυξη του μωρού σας. Επίσης, θα θέλει να βεβαιωθεί για την πιθανή ημερομηνία τοκετού, να διαπιστώσει εάν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες και να αξιολογήσει την κατάσταση του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου. Είτε θέλετε είτε δεν θέλετε να μάθετε το φύλο του μωρού, αυτή η εξέταση θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε την επικείμενη μητρότητα ακόμα περισσότερο. Το υπερηχογράφημα αυτό ονομάζεται β΄επιπέδου ή υπερηχογράφημα ανατομίας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies