19η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Επιπλέον ωάρια.

Εάν κυοφορείτε κορίτσι, το μικρό αναπαραγωγικό της σύστημα έχει ήδη διαμορφωθεί. Ο κόλπος, η μήτρα και οι σάλπιγγες είναι στη θέση τους. Οι ωοθήκες περιέχουν πάνω από 6 εκατομμύρια αρχέγονα ωοθυλάκια. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, αυτός ο αριθμός θα έχει μειωθεί περίπου στο ένα εκατομμύριο.

Έχετε αγόρι.

Εάν κυοφορείτε αγόρι, οι όρχεις του έχουν σχηματιστεί και εκκρίνουν τεστοστερόνη από την 10η περίπου εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, που έγιναν αρσενικά το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζουν να μεγαλώνουν.

Δεύτερο δέρμα.

Περίπου αυτή την περίοδο, το δέρμα ξεκινά να παράγει μια κηρώδη ουσία που λέγεται εμβρυϊκό σμήγμα, η οποία δημιουργείται από λιπαρές ουσίες που εκκρίνει το δέρμα, νεκρά κύτταρα και χνούδι που καλύπτει το σώμα. Το σμήγμα προστατεύει το δέρμα του μωρού από τα αποτελέσματα της μόνιμης παραμονής του μέσα στο αμνιακό υγρό. Το μεγαλύτερο μέρος του θα εξαφανιστεί πριν τον τοκετό. Τα πρόωρα μωρά συχνά γεννιούνται με μεγάλη ποσότητα σμήγματος στο δέρμα τους.

Μέγεθος.

Το μικρό σας είναι περίπου 18 εκατοστά και ζυγίζει από 180 έως και 225 γραμμάρια. Ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού σας αυξάνεται τώρα, επομένως να περιμένετε μεγάλη αύξηση στο βάρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Η εγκυμοσύνη σας την 19η εβδομάδα.

Αστείο προσωπάκι.

Η «μάσκα της εγκυμοσύνης», το χλόασμα, δηλαδή οι σκούρες κηλίδες στη μύτη, στα μάγουλα και στο μέτωπό σας, προκαλείται εξαιτίας των ορμονών, καθώς και η μαύρη γραμμή που διατρέχει την κοιλιά σας και φτάνει μέχρι το ηβικό οστό. Και τα δύο φεύγουν σταδιακά μετά τη γέννα. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να σκουρύνει τις κηλίδες της επιδερμίδας περισσότερο. Επομένως χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε αντηλιακό.

Πόνος στους συνδέσμους της λεκάνης.

Καθώς μεγαλώνει η μήτρα σας, οι σύνδεσμοι που τη στηρίζουν πρέπει να τεντωθούν. Μερικές φορές, αυτοί οι τεντωμένοι σύνδεσμοι μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο ή ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς, συνήθως σε μία από τις δύο πλευρές. Μάλλον θα το παρατηρήσετε περισσότερο, όταν αλλάζετε θέσεις ή σηκώνεστε απότομα. Εάν αυτός ο πόνος σας ανησυχεί, καλέστε το γιατρό σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies