18η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

"

Το μωρό σας την 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ένα και μοναδικό.

Αυτή την εβδομάδα, το μικρό σας αναπτύσσει το πιο μοναδικό χαρακτηριστικό του: τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Τα στρώματα λίπους που συσσωρεύονται στα δαχτυλάκια των χεριών και των ποδιών, θα μετασχηματιστούν σε ευδιάκριτα κυκλικά σχήματα.

Προετοιμάζοντας τα ""Υδραυλικά"".

Το αναπτυσσόμενο πεπτικό σύστημα του μωρού σας έχει αρχίσει να λειτουργεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το έμβρυο καταπίνει αμνιακό υγρό, το οποίο έπειτα αποβάλλεται από το στομάχι και τα έντερα. Το υγρό ενώνεται με τα νεκρά κύτταρα και τις εκκρίσεις στα έντερα και σχηματίζεται το μηκώνιο, η πρασινόμαυρη κολλώδης ουσία που θα γεμίσει την πρώτη πάνα του μωρού σας.

Μέγεθος

.

Το έμβρυο ζυγίζει μέχρι 200 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 16 με 18 εκατοστά, από την κορφή έως τα νύχια.

Η εγκυμοσύνη σας την 18η εβδομάδα.

Υπερβολικός αριθμός συμβουλών.

Αν και οι αυθαίρετες απόψεις μπορούν να είναι ενοχλητικές, προσπαθήστε να τις προσπερνάτε. Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις σε κανέναν. Ένα απλό «ευχαριστώ, θα το λάβω υπόψη» είναι αρκετό. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι είναι καλοπροαίρετοι και ενθουσιασμένοι για το μωρό που θα φέρετε στον κόσμο.

Ζαλάδες.

Η καρδιά σας δουλεύει 40% έως 50% πιο εντατικά απ' ότι πριν την εγκυμοσύνη σας. Αυτή η «βιομηχανία», σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί η αναπτυσσόμενη μήτρα σας στα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί ενίοτε να σας προκαλεί ζαλάδες και ειδικά όταν σηκώνεστε απότομα. Η υπογλυκαιμία επίσης μπορεί να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα. Ξεκουραστείτε, ξαπλώστε πλευρικά ή φάτε κάποιο φρούτο για να βοηθήσετε την κυκλοφορία σας και να αντιμετωπίσετε τις ζαλάδες.

Μικρές κινήσεις.

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά τις κινήσεις του εμβρύου μεταξύ της 16ης και 20ης εβδομάδας. Επειδή το μωρό σας είναι ακόμα μικρό, αυτό που μάλλον αισθάνεστε είναι ένα απαλό πετάρισμα παρά μια δυνατή κλωτσιά.

"

Συγκατάθεση στη χρήση cookies