17η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ραγδαία ανάπτυξη.

Αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας βάζει βάρος. Το λίπος, γνωστό και ως λιπώδης ιστός, κρατά το μωρό σας ζεστό. Ο λιπώδης ιστός είναι επίσης σημαντικός και για το μεταβολισμό, καθώς αποτελεί σπουδαία πηγή ενέργειας. Το μήκος του εμβρύου σας μπορεί να φτάνει περίπου τα 17 εκατοστά και να ζυγίζει σχεδόν 140 γραμμάρια.

Καλές αντιδράσεις.

Το μωρό σας, εδώ και μερικές εβδομάδες, εξασκεί δύο βασικά αντανακλαστικά, το πιπίλισμα και την κατάποση. Μέχρι να γεννηθεί, θα έχει σχεδόν όλα τα αντανακλαστικά που έχετε κι εσείς.

Κορίτσι ή αγόρι;

Εάν πρόκειται να αποκτήσετε κορίτσι, ένα ειδικό σύνολο ιστών αναπτύσσεται στη μήτρα και στον κόλπο. Εάν πρόκειται για αγόρι, οι ίδιοι ιστοί ακολουθούν άλλη πορεία, έχοντας ήδη διαμορφώσει το πέος και ξεκινώντας να σχηματίζουν τον προστάτη. Τα κύτταρα που εκκρίνουν τεστοστερόνη, τα οποία σχηματίστηκαν πρόσφατα, παίζουν βασικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις.

Η εγκυμοσύνη σας την 17η εβδομάδα.

Ενδυματολογικό S.O.S.

Τα φαρδιά, χωρίς σχήμα φορέματα και τα ογκώδη παπούτσια έχουν παρέλθει. Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν πλέον να αγοράζουν υψηλής ποιότητας ρούχα με στυλ. Τα ρούχα εγκυμοσύνης ίσως να είναι η πρώτη δημόσια ανακοίνωση ότι είστε έγκυος. Απολαύστε την προσοχή που θα τραβήξουν!

Λίγα λόγια για την αμνιοπαρακέντηση.

Εάν πρέπει να κάνετε αμνιοπαρακέντηση, είναι πιθανόν να γίνει σύντομα, καθώς οι περισσότεροι γιατροί πραγματοποιούν την εξέταση πριν την 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Η αμνιοπαρακέντηση είναι η πιο ακριβής εξέταση για τον εντοπισμό πολλών γενετικών ανωμαλιών, αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις μέλλουσες μητέρες. Συνήθως αφορά έγκυες άνω των 35 ετών, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν μωρό με κάποια γενετική ανωμαλία, όπως το Σύνδρομο Down. Μπορεί επίσης να αποτελεί αναγκαιότητα εάν η αυχενική διαφάνεια έδειξε αυξημένο κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Συζητήστε τα υπέρ και τα κατά με το γιατρό σας.

Αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες του εντέρου που έχουν διασταλεί υπερβολικά εξαιτίας του αυξημένου όγκου αίματος στην πυελική περιοχή. Εάν έχετε τάση εμφάνισης κιρσών ή είχατε αιμορροΐδες σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, είναι πιθανό να έχετε ξανά. Η καλύτερη προληπτική στρατηγική; Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ νερό και τακτική άσκηση.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies