16η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

"

** **

Το μωρό σας την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Στέκεται ψηλά.

Καθώς ενδυναμώνονται οι μύες, το μωρό σας προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι και το λαιμό του από την κυρτή τους θέση.

Σούπερ ήρωας.

Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας ανεβοκατεβάζει ξέφρενα τα μικρά του χεράκια και ποδαράκια. Από τώρα και περίπου μέχρι την 20η εβδομάδα, μπορεί να νιώσετε για πρώτη φορά τα σκιρτήματά του. Βέβαια, έχετε υπόψη πως είναι ακόμα πολύ μικρό – περίπου 11 με 12 εκατοστά σε μήκος, ζυγίζει κάτι λιγότερο από 85 γραμμάρια – και το """"μαξιλάρι"""" του αμνιακού υγρού, ίσως να δυσκολεύει την αντίληψη των σκιρτημάτων αυτή την περίοδο.

Η εγκυμοσύνη σας την 16η εβδομάδα.

Διαλέγοντας πλευρά.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, είναι πλέον αδύνατο να κοιμηθείτε μπρούμυτα. Πιστεύεται ότι εάν ξαπλώσετε ανάσκελα ενδεχομένως να αυξηθεί η πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα, τη μεγάλη φλέβα που επιστρέφει το αίμα στην καρδιά σας. Το καλύτερο είναι να ξαπλώνετε από την αριστερή σας πλευρά, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία και έτσι μειώνεται η πιθανότητα οιδήματος, κιρσών και άλλων προβλημάτων της κακής κυκλοφορίας.

Βαριές ανάσες.

Λαχανιάζετε διασχίζοντας ένα δωμάτιο; Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ευθύνονται για τη συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονές σας και συνεπώς δυσκολεύεστε να πάρετε βαθιές ανάσες. Αργότερα, στο πρόβλημα θα προστεθεί και η μήτρα που θα μεγαλώνει ασκώντας πίεση στο διάφραγμά σας και μειώνοντας το χώρο επέκτασης των πνευμόνων.

Έγκαιρη εξέταση.

Ήρθε ο καιρός να συζητήσετε με το γιατρό σας για τα υπέρ και τα κατά του Α-τεστ. Αυτή η απλή εξέταση αίματος ελέγχει πιθανές γενετικές ανωμαλίες, όπως το Σύνδρομο Down και η δισχιδής ράχη. Πρέπει να γίνεται από την 16η έως την 18η εβδομάδα.

"

Συγκατάθεση στη χρήση cookies