15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Καλώς ήρθατε μαλλάκια! Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το σχήμα του τριχωτού της κεφαλής του μωρού σας θα καθοριστεί για μια ζωή. Μπορεί να αρχίσουν να βγαίνουν μερικές τρίχες, αν και συνήθως δεν φαίνονται για μερικές εβδομάδες ακόμα. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι το μωρό σας θα γεννηθεί με μαλλιά, καθώς μερικά μωρά μένουν φαλακρά για αρκετούς μήνες αφού γεννηθούν.

Εμφανίζεται και το εξαιρετικά λεπτό, μαλακό τρίχωμα που ονομάζεται εμβρυϊκό χνούδι σε όλο το σώμα του μωρού σας. Αυτό το απαλό τρίχωμα, που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα από το αμνιακό υγρό, συνήθως εξαφανίζεται λίγο πριν ή μετά τη γέννα.

Εάν μπορούσατε να κρυφοκοιτάξετε μέσα στη μήτρα σας, θα βλέπατε ένα μικροσκοπικό έμβρυο που ζυγίζει από 50 έως 70 γραμμάρια και έχει μήκος 10 με 11 εκατοστά από την κορυφή έως τους γλουτούς- όσο το μέγεθος ενός μήλου δηλαδή. Κάτω από αυτό το χνούδι υπάρχει ένα λεπτό στρώμα δέρματος, στο οποίο μπορείτε να δείτε αιμοφόρα αγγεία που ήδη μεταφέρουν αίμα. Η ανάπτυξη του στόματος συνεχίζεται – το μικρό σας μπορεί να πιπιλάει τον αντίχειρά του αυτή τη στιγμή – και κινεί το πρόσωπό του τακτικά.

Η εγκυμοσύνη σας την 15η εβδομάδα.

Μέχρι τώρα, η ναυτία και η κόπωση, που ίσως νιώθατε το πρώτο τρίμηνο, έχουν υποχωρήσει. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι τώρα αρχίζουν να νιώθουν ενέργεια. Εάν είστε από τις τυχερές με την έξτρα ενέργεια, απολαύστε την! Περπατήστε, φυτέψτε λουλούδια ή ξεκινήστε να σχεδιάζετε το βρεφικό δωμάτιο!

Επίσης, τώρα είναι ο καιρός που μπορεί να παρατηρήσετε ένα ήπιο πρήξιμο, οίδημα, στα άκρα σας. Τα πρησμένα πόδια και αστράγαλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μπορεί επίσης να πρηστούν τα χέρια σας και τα δαχτυλίδια σας να γίνουν πιο στενά!

Το οίδημα προκαλείται όταν ωθείται υγρό εκτός του κυκλοφορικού σας συστήματος προς τα μαλακά μόρια. Όπως πολλά ενοχλήματα στην εγκυμοσύνη, προκαλείται από τον αυξημένο όγκο αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σας και την πίεση που ασκεί η μήτρα στις πυελικές φλέβες, καθώς μεγαλώνει. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε το οίδημα είναι η ήπια άσκηση, όπως ο περίπατος, η κολύμβηση ή ακόμα και η γιόγκα.

Επίσης, να ξεκουράζεστε συχνά με τα πόδια σας ανυψωμένα (αν αξίζει κάποιος να βάζει τα πόδια του ψηλά, είστε εσείς!) και βεβαιωθείτε ότι πίνετε οχτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα. Εάν νιώσετε κάτι παραπάνω από ένα απλό πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας ή εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα μάτια σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν την τριχοφυΐα στο κεφάλι του μωρού σας, μπορεί να πυκνώσουν ή να αραιώσουν τα δικά σας μαλλιά. «Κανονικά χάνουμε περίπου 100 τρίχες την ημέρα», λέει η ειδική νοσηλεύτρια Elaine Zwelling, «και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές οι φυσιολογικές φάσεις ανάπτυξης των τριχών αλλάζουν».

Συγκατάθεση στη χρήση cookies