14η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Το στόμα του εμβρύου σας μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ενώ αρχίζει τις κινήσεις κατάποσης και μασήματος. Αυτοί οι μικροί μύες του προσώπου προπονούνται για τα καλά! Ο οισοφάγος, η τραχεία, ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές έχουν διαμορφωθεί και είναι έτοιμα για το δυνατό κλάμα μετά τη γέννα.

Τα μάτια έχουν πλέον μετακινηθεί στο σωστό σημείο, στο πάνω μέρος του προσώπου και τα αυτιά έχουν μετακινηθεί από το λαιμό στο αριστερό και το δεξί πλαϊνό της κεφαλής. Η άνω και η κάτω γνάθος έχουν ολοκληρωθεί εδώ και λίγο καιρό και τώρα ο ουρανίσκος αρχίζει να κλείνει από μπροστά προς τα πίσω.

Η εγκυμοσύνη σας την 14η εβδομάδα.

Η μήτρα σας διαρκώς μεγαλώνει.

Ο γιατρός σας θα σημειώνει το μέγεθος της μήτρας σας από τον πυθμένα της, στο ηβικό οστό, έως την κορυφή της, σε κάθε προγεννητικό έλεγχο. Γενικά, το ύψος του πυθμένα συσχετίζεται με την εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τώρα, το ύψος του πυθμένα είναι περίπου 14 εκατοστά πάνω από την κορυφή του ηβικού σας οστού. Στις 20 εβδομάδες, θα φτάσει περίπου τα 20 εκατοστά.

Νιώθετε μονίμως μπουκωμένη τη μύτη σας;

Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνει την κυκλοφορία στους βλεννογόνους υμένες της μύτης, προκαλώντας πρήξιμο. Αυτή η κατάσταση λέγεται ρινίτιδα εγκυμοσύνης και δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να την αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να βάλετε λίγη βαζελίνη για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας. Απλώς αποφύγετε τα αντιισταμινικά ρινικά σπρέι.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies