13η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

"

Το μωρό σας την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Τώρα που το έμβρυό σας έχει ολοκληρώσει τη διαμόρφωση όλων των βασικών δομών του σώματός του, αρχίζει η δουλειά των οργάνων. Το συκώτι εκκρίνει χολή, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη και τα νεφρά δημιουργούν ούρα, που απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και αποβάλλονται στο αμνιακό υγρό. Το έντερο του μικρού σας, το οποίο εν μέρει βρισκόταν μέσα στον ομφάλιο λώρο, έχει επιστρέψει στην κοιλιά του, όπου τώρα υπάρχει επαρκής χώρος.

Το μωρό σας έχει τώρα το μέγεθος περίπου ενός μεγάλου δαμάσκηνου, ζυγίζει λιγότερο από 28 γραμμάρια και έχει μήκος από 6 έως 10 περίπου εκατοστά. Το κεφάλι αντιστοιχεί στο μισό από το μήκος, καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτήν τη φάση είναι ταχύτατη. Τους επόμενους λίγους μήνες, το σώμα θα μεγαλώνει με μεγάλη ταχύτητα για να """"προλάβει"""" την ανάπτυξη της κεφαλής. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, το κεφάλι του θα αποτελεί μονάχα το ένα τέταρτο του συνολικού του μήκους.

Η εγκυμοσύνη σας την 13η εβδομάδα.

Καλωσορίσατε στο δεύτερο τρίμηνο!

Πολλές γυναίκες περιγράφουν τους επόμενους λίγους μήνες της εγκυμοσύνης, ως «μήνα του μέλιτος». Οι ενοχλήσεις του πρώτου τριμήνου – όπως η κούραση, η ναυτία, η συχνοουρία – καταλαγιάζουν λιγάκι και επιτέλους μπορείτε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας. Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι σε αυτό το τρίμηνο ξεχειλίζουν από ενέργεια.

Ένας από τους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε έγκυος, είναι η βαριά αίσθηση της μέσης σας. Τα κανονικά σας παντελόνια μάλλον γίνονται λίγο στενά. Μπορεί να νιώθετε πιο άνετα με αυτές τις χαριτωμένες σαλοπέτες εγκυμοσύνης που έχετε δει εδώ και καιρό. Όποια και να είναι η απόφασή σας, να λαμβάνετε υπόψη σας τον παράγοντα άνεση.

"

Συγκατάθεση στη χρήση cookies