11η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Γνωρίστε το Xτύπο.

Η καρδιά του μικρού σας χτυπά ξέφρενα εδώ και εβδομάδες, αλλά μόνο τώρα είναι αρκετά δυνατή για να ακουστεί με ένα ειδικό όργανο. Η καρδιά του εμβρύου χτυπά δυο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας, από 120 έως 140 χτύπους το λεπτό. Η καρδιά έχει διαμορφωθεί με τις τέσσερις κοιλότητες τον τελευταίο μήνα, αλλά μερικά από τα διαχωριστικά τοιχώματα θα ολοκληρωθούν μετά τη γέννα.

Ο σχηματισμός του δέρματος.

Ένα λεπτό στρώμα δέρματος έχει σχηματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μία ειδική στιβάδα αρχίζει να εξελίσσεται ώστε να φτιαχτούν τα νύχια χεριών και ποδιών.

Μέγεθος.

Το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά από την προηγούμενη εβδομάδα. Το μήκος του από την κορυφή του κρανίου έως τους γλουτούς ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Μόνο το κεφάλι του εμβρύου καταλαμβάνει περίπου το μισό μήκος του, γεγονός που δείχνει πόσο γρήγορα μεγαλώνει η μικρή σας ιδιοφυΐα.

Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας για να κάνετε το υπερηχογράφημα.

Η εγκυμοσύνη σας την 11η εβδομάδα.

Λιγούρες.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λιγούρες είναι ο τρόπος που το σώμα σας ζητά αυτό που χρειάζεται. Άλλοι διαφωνούν. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά γιατί προκύπτουν λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σχεδόν κάθε μέλλουσα μητέρα έχει δυνατή επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές.

Βρεφική ανάπτυξη με βιταμίνη C

.

Όσο είστε έγκυος, χρειάζεστε 80 με 100 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C καθημερινά. Η βιταμίνη C βοηθά το μωρό σας να δημιουργεί νέα κύτταρα και να αναπτύσσει υγιή οστά και δόντια. Καλές πηγές αποτελούν τα πορτοκάλια, η παπάγια, οι φράουλες και το μπρόκολο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, πατήστε εδώ.

Εξέταση ρέζους (Rh).

Εάν έχετε ρέζους αρνητικό αλλά ο πατέρας θετικό, τότε μπορεί και το μωρό σας να έχει ρέζους θετικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο μωρό σας, καθώς το σώμα σας ενδέχεται να παράγει αντισώματα ενάντια στα κύτταρα του αίματος του μωρού σας. Για να το αποφύγετε, θα σας χορηγηθεί μια ένεση με μια ουσία που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Rh μεταξύ της 28ης και 29ης εβδομάδας, ώστε να αδρανοποιηθούν τα ερυθρά κύτταρα του μωρού που μπορεί να έχουν μπει στην κυκλοφορία σας. Είναι πολύ πιθανό να σας χορηγηθεί ίδια ένεση και μετά τη γέννα, για την προστασία του μωρού σε μελλοντική εγκυμοσύνη.

Σε αυτή την εβδομάδα μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο. Πρόκειται για μία απλή αιμοληψία από τη μητέρα και εξέταση του εμβρυικού γενετικού υλικού που βρίσκεται ελεύθερο στο αίμα της εγκύου. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ο κίνδυνος για τις συχνότερες χρωμοσωματικές ανωμαλίες (τρισωμία 21, 13, 18 ) και κάποια γενετικά σύνδρομα.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies