10η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ανάπτυξη των άνω και κάτω άκρων ήταν η μεγάλη αλλαγή στο μωρό σας. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η διαμόρφωση των αυτιών. Το εξωτερικό μέρος τους θα αναπτυχθεί έως το τέλος της. Προς το παρόν βρίσκονται πολύ χαμηλά στο κεφάλι. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, αυτά θα μετακινούνται προς τη σωστή θέση.

Σύντομα η φωνή σας θα είναι ένας από τους αγαπημένους ήχους του μωρού σας!

Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται και τα μάτια του μωρού σας. Η βασική οφθαλμική δομή έχει δημιουργηθεί και τα βλέφαρα έχουν αρχίσει να καλύπτουν τα μάτια σε κάθε πλευρά του κεφαλιού. Εν μέρει, χάρη στα αναπτυσσόμενα οστά και τα άκρα που μακραίνουν, το έμβρυο ζυγίζει πλέον περίπου 2,5 γραμμάρια και έχει κεφαλουραίο μήκος 2 με 3 εκατοστά.

Αν και το πρώτο δόντι του μωρού σας θα προβάλλει από τα ούλα αρκετούς μήνες αφού γεννηθεί, ήδη τα δόντια του έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Όταν γεννηθεί το μικρό σας, θα έχει 20 βρεφικά δοντάκια, τα οποία αναμένεται να ξεπεταχτούν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς και μόνιμα δόντια που θα αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα.

Η εγκυμοσύνη σας την 10η εβδομάδα.

Αυτή την εβδομάδα η καρδιά σας ξεκινά να αντλεί περισσότερο αίμα από τις φλέβες σας και μέχρι τις 32 εβδομάδες, θα έχετε 40% με 50% περισσότερο όγκο αίματος στο σώμα σας, από ό,τι είχατε πριν την εγκυμοσύνη!

Ο επιπλέον αυτός όγκος είναι απαραίτητος για να παρέχεται αίμα στη μήτρα και στον πλακούντα. Τα μέτρα που λαμβάνετε τώρα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας, ενδέχεται να βοηθήσουν αργότερα στην πρόληψη των κιρσών. Μπορείτε να ενισχύσετε την κυκλοφορία σας με το να περπατάτε καθημερινά, να ξαπλώνετε από την αριστερή σας πλευρά, να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά (στηρίζοντας τα γόνατά σας) και να μην κάθεστε σταυροπόδι.

Τι λένε οι Ειδικοί.

«Εάν περάσατε ανεμοβλογιά μικρές, θα περάσετε και τα προστατευτικά σας αντισώματα στο μωρό σας κατά την εγκυμοσύνη», λέει η Dr. Suzanne Dixon. «Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβετε ειδικά προληπτικά μέτρα, εάν για παράδειγμα, δεν είχατε περάσει ανεμοβλογιά μικρές».

Συγκατάθεση στη χρήση cookies