Συμβουλές για τον τοκετό

Οι τεχνικές που μαθαίνετε στα μαθήματα τοκετού για να μειώσετε την ενόχληση κατά τον τοκετό δεν σταματούν να είναι χρήσιμες αφού γεννήσετε. Είναι και δεξιότητες ζωής. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε ενώ θηλάζετε, να μείνετε ήσυχες τις περισσότερες δύσκολες στιγμές της μητρότητας, ακόμα και να αντέξετε τους συναισθηματικούς και σωματικούς πόνους της ζωής γενικά.

Φυσικά, η βασική σας ανησυχία τώρα, είναι να κάνετε τον τοκετό σας πιο διαχειρίσιμο, κάτι που θα καταφέρουν αυτές οι τεχνικές. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μόνο αυτές οι τεχνικές, θα ανακουφίσουν τον πόνο των συσπάσεων ή μπορεί να ανακαλύψετε, ότι θα σας επιτρέψουν να μειώσετε την ποσότητα φαρμάκου που θα χρειαστεί ή να καθυστερήσετε την έναρξη της επισκληριδίου αναισθησίας, που μπορεί να ωφελήσει το μωρό σας και την πρόοδο του τοκετού σας.

Σας παραθέτουμε μερικές από τις δεξιότητες που θα αποκτήσετε για να σας βοηθήσουν κατά τη γέννα, αλλά και μετά:

Λικνίσματα της πυελικής περιοχής,

Προοδευτική χαλάρωση

Δμιουργία φανταστικών εικόνων

Αργή αναπνοή

Λικνίσματα της πυελικής περιοχής

Όφελος στον τοκετό: Μειώνουν τις ενοχλήσεις στον τοκετό βοηθώντας το μωρό να μπει σε πρόσθια θέση, με το πίσω μέρος του κεφαλιού στην κοιλιακή χώρα της μητέρας και το πρόσωπο προς την πλάτη της μητέρας.

Δεξιότητα ζωής: Ανακουφίζει τους πόνους στη μέση. Επίσης, ενδυναμώνει τους μύες της κοιλιάς και βελτιώνει τη στάση του σώματος.

Πώς γίνεται

Αν και μπορείτε να ασκήσετε την πυελική περιοχή σε σχεδόν οποιαδήποτε θέση, ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθετε να το κάνετε είναι ανάσκελα. Βεβαιωθείτε ότι γυρνάτε στο πλάι αφού κάνετε την άσκηση για να μην είστε ανάσκελα και στηρίζεστε στην πλάτη σας για πάνω από λίγα λεπτά. (Όταν είστε ανάσκελα ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης, γεγονός που μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου και να σας προκαλέσει ζάλη). Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τις πατούσες στο πάτωμα. Κινείστε τη λεκάνη σας προς το πρόσωπό σας, σφίγγοντας του μύες της κοιλιάς και των γλουτών σας. Η μέση σας δεν θα πρέπει να έχει απόσταση από το πάτωμα. Κινείστε τη λεκάνη σας μακριά από το πρόσωπό σας και χαλαρώστε τους μύες σας. Η πλάτη σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς κυρτή. Επαναλάβετε τα βήματα 2 και 3 δέκα φορές, λικνίζοντας αργά τη λεκάνη σας.

Προοδευτική χαλάρωση

Όφελος στον τοκετό: Αυτή η εξάσκηση που κάνετε με το σώμα σας, βοηθά να παραμένετε χαλαρή μεταξύ των συσπάσεων και ελαχιστοποιεί τον πόνο κατά τις συσπάσεις.

Δεξιότητα ζωής: Σας χαλαρώνει κάθε φορά που νιώθετε ένταση.

Πώς γίνεται

Πάρτε μια άνετη θέση, είτε ξαπλωμένες είτε καθισμένες σε μια άνετη καρέκλα. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε αργά δυο αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα (αυτή η αναπνοή είναι γνωστή και ως “εξαγνιστική αναπνοή”). Καθώς το κάνετε αυτό, φανταστείτε ότι εισπνέετε ευεργετικό αέρα και εκπνέετε την ένταση. Καθώς συνεχίζετε να αναπνέετε αργά, σφίξτε και χαλαρώστε τους βασικούς μύες στο σώμα σας, ξεκινώντας από την κορυφή. Συσφίξτε τους μύες στο πρόσωπό σας για περίπου 5 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Σηκώστε τους ώμους σας προς τα αυτιά σας, κρατήστε τους εκεί για 5 δευτερόλεπτα και μετά αφήστε τους να χαλαρώσουν. Συσφίξτε τους μύες στα χέρια σας, μείνετε εκεί, και μετά χαλαρώστε. Συσφίξτε τους κοιλιακούς μύες σας, μείνετε εκεί και μετά χαλαρώστε. Συσφίξτε τους μύες των ποδιών σας, μείνετε εκεί και μετά χαλαρώστε. Ολοκληρώστε με δύο βαθιές αναπνοές, και πάλι εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, και ανοίξτε τα μάτια σας. Θα πρέπει να νιώθετε τα άκρα σας βαριά και όλο το σώμα σας χαλαρό.

Δημιουργία φανταστικών εικόνων

Όφελος στον τοκετό: Η δημιουργία φανταστικών εικόνων στο μυαλό σας σάς βοηθά να παραμείνετε ήρεμη κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και στα ενδιάμεσα διαστήματα.

Δεξιότητα ζωής: Δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης κάθε φορά που νιώθετε αγχωμένη.

Πώς γίνεται

Μπορείτε να εξασκηθείτε στη δημιουργία φανταστικών εικόνων μετά από κάθε προοδευτική χαλάρωση ή όποτε επιθυμείτε. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το αγαπημένο σας μέρος στον κόσμο. Φανταστείτε όσα θα βλέπατε εάν βρισκόσασταν εκεί. Φανταστείτε τους ήχους που θα ακούγατε και τις μυρωδιές που θα αισθανόσασταν γύρω σας. Απολαύστε την ομορφιά και τη γαλήνη που αυτού του αγαπημένου προορισμού για όσο επιθυμείτε.

Αργή αναπνοή

Όφελος στον τοκετό: Σας βοηθά να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων.

Δεξιότητα ζωής: Μπορείτε να την εφαρμόζετε για να απελευθερώνετε την ένταση κάθε φορά που νιώθετε άγχος, εκνευρισμό ή θυμό.

Πώς γίνεται

Ξεκινήστε χαλαρώνοντας το σώμα σας και εστιάστε σε ένα σημείο: Είτε κρατήστε τα μάτια ανοιχτά κοιτάζοντας κάτι ή κάποιον κοντά σας ή κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε κάτι όμορφο. Πάρτε μια βαθιά εξαγνιστική ανάσα, εισπνέοντας από τη μύτη σας και εκπνέοντας από το στόμα σας. Συνεχίστε να εισπνέετε από τη μύτη και να εκπνέετε από το στόμα, περίπου δυο φορές πιο αργά από όσο θα κάνατε σε κανονικές συνθήκες. Τώρα, ξεκινήστε να μετράτε όσο εισπνέετε και εκπνέετε (“Εισπνοή, δύο, τρία.... εκπνοή, δύο, τρία…”), ή εναλλακτικά, προσπαθήστε να πείτε με αργό ρυθμό λέξεις που σας ηρεμούν, όσο εισπνέετε (“είμαι…”) και εκπνέετε (“…ήρεμη”). Ολοκληρώστε με ακόμα μία εξαγνιστική αναπνοή και μετά χαλαρώστε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την αργή αναπνοή για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το διαλογισμό. Για παράδειγμα, όταν θέλετε να αποφορτιστείτε από μικρά αγχώδη περιστατικά -όπως ένας καυγάς με το σύζυγό σας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους για να εξασκείστε, θα ανακαλύψτε ότι θα γίνουν συνήθειες μιας ζωής που θα σας βοηθούν να χαλαρώνετε κατά το θηλασμό, να μένετε ήρεμες στις περισσότερες στιγμές της μητρότητας, ακόμα και να αντέχετε τους συναισθηματικούς και σωματικούς πόνους της ζωής γενικά.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies