Βοηθός μητρότητας: H σύμμαχος που χρειάζεται μία μαμά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό

Καθώς διανύεις τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, δεν μπορείς να κρύψεις την ανυπομονησία σου για τη μεγάλη ημέρα που το μωρό σου θα έρθει στον κόσμο. Είναι η περίοδος που θέλεις να προετοιμαστείς για αυτήν την αλλαγή στη ζωή σου, όμως η κοιλίτσα σου έχει φουσκώσει, οι αλλαγές στον οργανισμό σου είναι έντονες και η καθημερινότητά σου αρκετά δύσκολη, οπότε δεν έχεις τη δυνατότητα να αφιερώσεις τον χρόνο που θα ήθελες σε αυτή την προετοιμασία.

Από την άλλη πλευρά, έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να ζητήσεις τη βοήθεια μιας βοηθού μητρότητας; Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπεις τον συγκεκριμένο όρο, καθώς οι βοηθοί μητρότητας υπήρχαν ήδη από τα αρχαία χρόνια και ήταν οι γυναίκες που στήριζαν άλλες γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η διαφορά είναι πως τα τελευταία χρόνια, οι βοηθοί μητρότητας-τοκετού έχουν εξελιχθεί σε έμπειρες επαγγελματίες, με γνώσεις και κατάρτιση γύρω από ζητήματα που απασχολούν μία μέλλουσα μαμά κατά την προγεννητική περίοδο και οι οποίες είναι πρόθυμες να σου προσφέρουν μία δυνατή, πρακτική και συναισθηματική στήριξη στα πρώτα σου βήματα στο «ταξίδι» της μητρότητας.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με το λειτούργημα της βοηθού μητρότητας, καθώς είναι η γυναίκα που υπόσχεται πως θα είναι κάθε στιγμή στο πλευρό σου, ακόμη και αφού φέρεις στον κόσμο το μωράκι σου.

Γιατί να επιλέξεις τη στήριξη μιας βοηθού μητρότητας την περίοδο πριν το τοκετό;

Αν διανύεις την πρώτη σου εγκυμοσύνη, βιώνεις μία πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία, η οποία σου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, ερωτήματα και προβληματισμούς. Και μπορεί η ιατρική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο σου να είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη σε αυτά τα στάδια όμως, μία βοηθός μητρότητας είναι η συμπληρωματική στήριξη που χρειάζεσαι για να παραμείνεις δυνατή και αισιόδοξη.

Διότι η βοηθός μητρότητας είναι το πρόσωπο που θα σου εξασφαλίσει την ενθάρρυνση, τη συναισθηματική υποστήριξη και την τόνωση που χρειάζεσαι, ώστε να προετοιμαστείς και να ζήσεις μία όμορφη γέννα, η σκέψη της οποίας θα σε γεμίζει με συγκίνηση και ευχάριστα συναισθήματα. Ακόμη και αν η βοηθός μητρότητας δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει ιατρικές συμβουλές ή να λαμβάνει μέρος σε ιατρικές πράξεις, καθώς δεν διαθέτει ιατρική εκπαίδευση, θα είναι στο πλάι σου για όσο διαρκέσει ο τοκετός αλλά και μετά από αυτόν.

Είναι το πρόσωπο που θα σου παρέχει ό,τι χρειάζεσαι για να αισθάνεσαι σίγουρη, ασφαλής και ήρεμη, όπως πληροφορίες, πρακτική βοήθεια, ανακούφιση από τον πόνο με φυσικό τρόπο και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ θα διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα σε εσένα, τον σύντροφό σου και το ιατρικό προσωπικό την ημέρα του τοκετού.

βοηθός μητρότητας βοηθάει έγκυο

Ποια είναι τα οφέλη που σου εξασφαλίζει η παρουσία μιας βοηθού μητρότητας;

Η ξεχωριστή σχέση που θα δημιουργήσεις με τη βοηθό μητρότητας, καλό θα ήταν να ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες πριν τον τοκετό. Αναπτύσσοντας μαζί με τη βοηθό μητρότητας μία σχέση εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της κύησης, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωριστείτε καλύτερα και θα είναι πιο εύκολο να συνεργαστείτε και να μοιραστείτε μία τόσο προσωπική και ξεχωριστή εμπειρία, όπως ο ερχομός του μωρού σου.

Ακριβώς επειδή το περιβάλλον ενός νοσοκομείου δεν είναι συχνά ιδανικό για την ψυχολογία μίας μέλλουσας ή νέας μαμάς, καθώς δεν υπάρχει πάντα απόλυτη ιδιωτικότητα και ηρεμία, ενώ ο φωτισμός είναι συνήθως έντονος, η βοηθός μητρότητας είναι εκείνη που θα διαμορφώσει ένα προστατευμένο, άνετο και φιλόξενο περιβάλλον για εσένα, μετατρέποντας τον τοκετό σε μία πιο εύκολη και λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία. Επιπλέον, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του τοκετού, η βοηθός μητρότητας είναι εκείνη που θα σε βοηθήσει να βρεις τα «πατήματά» σου επιστρέφοντας σπίτι, αφού θα σου δείξει πώς να θηλάζεις το μωράκι σου, θα το προσέξει όσο κάνεις μπάνιο ή ξεκουράζεσαι και θα αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις όπως το μαγείρεμα, ώστε να νιώθεις ήρεμη και άνετη.

Να θυμάσαι πως μία βοηθός μητρότητας, θα σου προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ευκολία στα τελικά, δύσκολα στάδια της κύησης, στην εμπειρία του τοκετού, αλλά την περίοδο της λοχείας, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητά σου, ειδικότερα αν είναι η πρώτη φορά που βιώνεις το «θαύμα» της εγκυμοσύνης.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies