Πώς να αλλάξετε πάνα στο μωρό σας

Τώρα που διανύσατε τα δύο τρίτα της εγκυμοσύνης σας, τι θα πρέπει να περιμένετε από τους τελευταίους τρεις μήνες; Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, από την 28η έως την 40η εβδομάδα, είναι μία εκπληκτική περίοδος ανάπτυξης κι εξέλιξης για το μωρό σας. Είναι η φάση κατά την οποία το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσει λίπος κάτω από το δέρμα του, ώστε να πάρει τη μορφή που περιμένετε να έχει όταν γεννηθεί.

Πορτραίτο σε μικρογραφία.

Έως το τέλος της 32ης εβδομάδας, το μικρούλι σας θα έχει βάρος περίπου 1.800 γραμμάρια και μήκος περίπου 28 εκατοστά. Θα συνεχίσει να παίρνει γρήγορα βάρος, ώστε μέχρι τη γέννησή του να ζυγίζει περίπου 3.100 - 3.600 γραμμάρια. Θα ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα ρυθμικό κύκλο ύπνου και εσείς μπορεί να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πότε είναι ξύπνιο και κουνιέται και πότε κοιμάται ήσυχα. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε περιόδους ρυθμικής κίνησης, που πιθανότατα σημαίνουν ότι έχει λόξυγκα. Στο τρίτο τρίμηνο, το μωρό σας αρχίζει να πιπιλάει τον αντίχειρά του ή να κάνει κινήσεις πιπιλίσματος με το στόμα του, ώστε μέχρι να γεννηθεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει. Τα βλέφαρά του δεν είναι πια κολλημένα, οπότε μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του τακτικά. Αναπτύσσει την ικανότητά του να βλέπει και να ακούει και, όπως θα παρατηρήσετε, αντιδρά στα ερεθίσματα από το περιβάλλον σας, όπως οι ήχοι, η μουσική ή το φως.

Η ζώνη ανακούφισης.

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, πιθανόν να βιώνετε κάποιες σωματικές ενοχλήσεις κυρίως λόγω του αυξανόμενου μεγέθους και βάρους του μωρού σας. Μπορεί να νιώσετε ότι σας κόβεται η ανάσα, καθώς το μωράκι σας αρχίζει να πιέζει το διάφραγμα και τους πνεύμονές σας, τόσο που το να ανεβείτε έναν όροφο με τις σκάλες ή να κάνετε μία σύντομη βόλτα γύρω από το τετράγωνο στη γειτονιά σας, δε θα είναι πλέον κάτι εύκολο. Οι πόνοι της πλάτης και η κόπωση μπορεί να μειώσουν τους ρυθμούς της κίνησής σας, εξαιτίας του αυξημένου βάρους που μεταφέρετε.

Ήρεμα και απαλά.

Αδράξτε την ευκαιρία να μειώσετε τους ρυθμούς σας και να ελαττώσετε τις απαιτήσεις από τον εαυτό σας. Ζητήστε από τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους φίλους σας να σας βοηθούν, όποτε μπορούν. Ίσως είναι δύσκολο να βρείτε μία άνετη θέση ύπνου τη νύχτα και ίσως να χρειαστεί να κάνετε πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα, καθώς το μωρό θα πιέζει την κύστη σας. Η μείωση στην κατανάλωση υγρών πριν πάτε για ύπνο θα βοηθήσει την κατάσταση. Πολλές, επίσης, γυναίκες διαπιστώνουν πρήξιμο (οίδημα) στους αστραγάλους και τα πέλματά τους εξαιτίας της κατακράτησης υγρών στο σώμα τους. Για να μειώσετε το πρήξιμο, κρατάτε τα πόδια σας ψηλά σε κάθε ευκαιρία. Συναισθηματικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε αρχίσει να γίνεστε ανυπόμονη με αυτή την εγκυμοσύνη - θέλετε να έχετε τώρα το μωρό στην αγκαλιά σας κι όχι πια στη μήτρα σας!

Ακολουθούν κάποιες πρόσθετες συμβουλές για να κάνετε το τελευταίο σας τρίμηνο πιο άνετο και ικανοποιητικό: εάν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε έναν ήρεμο περίπατο εκτός σπιτιού μερικές φορές την εβδομάδα. Ο καθαρός αέρας θα σας αναζωογονήσει, θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματός σας και θα μειώσει κάποιους από τους πόνους και την ακαμψία που μπορεί να αισθάνεστε.

Παρακολουθήστε μαθήματα προγεννητικής αγωγής για να μάθετε ορισμένα μέτρα ανακούφισης και ασκήσεις.

Χρησιμοποιήστε τις ασκήσεις χαλάρωσης που διδάσκονται εκεί σε συνδυασμό με το να βλέπετε ευχάριστες εικόνες και να ακούτε μουσική για να χαλαρώσετε και να επικεντρωθείτε στην επικείμενη συγκίνηση.

Να κοιμάστε στο πλάι για να νιώθετε άνετα τη νύχτα. Βάλτε μαξιλάρια για να στηρίξετε τα πόδια σας και την πλάτη σας. Να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ και να παίρνετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είστε όσο το δυνατό πιο ξεκούραστη καθώς πλησιάζετε προς τη γέννα.

Διαβάστε, διαβάστε και διαβάστε. Οι πληροφορίες που θα πάρετε σχετικά με τον τοκετό, τη γέννα και τη φροντίδα του μωρού θα μειώσουν το άγχος σας και θα σας προετοιμάσουν για τα μελλοντικά γεγονότα.

Τηρήστε τις εβδομαδιαίες επισκέψεις προγεννητικού ελέγχου, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να παρακολουθεί τόσο τη δική σας ανάπτυξη, όσο και την ανάπτυξη του μωρού, καθώς πλησιάζετε στη στιγμή της γέννας. Το να γνωρίζετε ότι όλα βαίνουν καλώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να χαρείτε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας.

Κοιτάζοντας το μέλλον.

Η γνώση του ό,τι το μωρό σας είναι υγιές και μεγαλώνει σωστά, η αίσθηση που έχετε κάθε φορά που κινείται και σας κλωτσά όλο και πιο ζωηρά, η προετοιμασία για τη γέννησή του, η επιλογή του ονόματος, η αγορά βρεφικών ρούχων, η προεργασία ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη φροντίδα του στο σπίτι σας και η συνειδητοποίηση ότι μένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι την άφιξή του, κάνουν αυτή την περίοδο ιδιαίτερα ξεχωριστή. Είναι μία εκπληκτική περίοδος, οπότε, χαλαρώστε και απολαύστε την. Έχετε σχεδόν φτάσει στο τέλος!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Pampers quiz

Συγκατάθεση στη χρήση cookies