Παιδίατροι: ξεκινήστε μια συνεργασία με τον γιατρό του παιδιού σας

Πολλοί παιδίατροι πλέον πιστεύουν ότι η καλύτερη σχέση είναι η συνεργασία. Ενώ οι παιδίατροι είναι οι ειδικοί σε θέματα υγείας, διάγνωσης και θεραπείας, οι γονείς είναι οι ειδικοί στο παιδί τους. Μαζί παίρνουν καλύτερες αποφάσεις. Για τα μικρότερα παιδιά, αυτές οι αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ρουτίνας του παιδιού στο γιατρό, αλλά και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων λόγω κάποιας ασθένειας ή προβλήματος.

Επίσκεψη ρουτίνας.

Οι παιδίατροι έχουν ένα πλάνο για κάθε check-up, που αναπτύχθηκε με βάση τις ανάγκες του μέσου παιδιού και λειτουργεί αποτελεσματικά για τις περισσότερες οικογένειες. Η επίσκεψη μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία, αν έχετε κι εσείς ενεργό ρόλο κατά τη διάρκειά της. Οι γονείς, μπορούν επίσης, να παρακολουθούν την ανάπτυξη των παιδιών τους και να αναφέρουν τυχόν ανησυχίες που μπορεί να τους προβληματίζουν. Έχετε κατά νου ότι οι παιδίατροι ψάχνουν για σημάδια φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού σας, αλλά έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για την ανίχνευση αποκλίσεων από τη φυσιολογική ανάπτυξη. Μιλήστε, αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο “σήμα κινδύνου” ή κάποιο πρόβλημα με την ανάπτυξη του παιδιού σας που δεν έχει εντοπίσει ο παιδίατρος.

Επίσκεψη για κάποια ασθένεια ή πρόβλημα υγείας.

Η δουλειά ενός γονιού είναι να δίνει στον παιδίατρο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια ή το πρόβλημα. Η δουλειά ενός παιδιάτρου είναι να γνωρίζει τις επιλογές και να τις εξηγήσει στην οικογένεια. Μαζί, μπορούν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. Για μια μόλυνση στο αφτί, για παράδειγμα, υπάρχουν επιλογές σχετικά με αν θα χρησιμοποιηθεί αντιβιοτικό ή όχι, πότε θα χορηγηθεί, πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που παρουσιαστεί ξανά μόλυνση. Όλα εξαρτώνται από το τι λειτουργεί καλύτερα για το συγκεκριμένο παιδί και τη συγκεκριμένη οικογένεια. Το κλειδί είναι πάντα η συνεργασία μεταξύ των γονιών και των παιδιάτρων.

Μια συνεργασία για το μέλλον.

Όταν επιλέγετε παιδίατρο για το παιδί σας, έχετε κατά νου ότι αυτό το άτομο θα είναι ένας συνεργάτης σας στη λήψη των αποφάσεων. Σίγουρα θα θέλετε κάποιον με τον οποίο θα αισθάνεστε άνετα και θα σας σέβεται σαν γονιό. Προσοχή: ορισμένοι παιδίατροι έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, γι’ αυτό ρωτήστε τον αμέσως τη γνώμη του για τη συνεργασία και τη λήψη αποφάσεων από κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies