Αντιμετωπίζοντας τον πυρετό σε νεογέννητα και μωρά

Πυρετός, σημαίνει ότι το σώμα του παιδιού σας πολεμά μια μόλυνση. Ο πυρετός από μόνος του δεν υποδεικνύει ότι το παιδί είναι σοβαρά άρρωστο. Ένας χαμηλός προς μέτριος πυρετός αποτελεί μέρος του μηχανισμού άμυνας του σώματος για τις συνηθισμένες μικρές παιδικές ασθένειες.

Πυρετός σε βρέφος.

Ο πυρετός σε ένα βρέφος πρέπει να θεωρείται ως κάτι το σοβαρό. Θερμοκρασία ορθού πάνω από 38˚C θεωρείται υψηλή. Σε αυτή την ηλικία δε συνιστάται να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο αυτιού. Τι μπορείτε να κάνετε. Αν η θερμοκρασία του μωρού σας είναι ανεβασμένη, αφαιρέστε του κάποιο ρούχο και ελέγξτε τη θερμοκρασία ξανά μετά από 15-20 λεπτά. Αν δεν έχει πέσει μέχρι τότε στα φυσιολογικά επίπεδα, καλέστε το γιατρό σας. Τι να πείτε στο γιατρό σας. Αναφέρετε αν το μωρό σας τρώει καλά ή όχι, αν ξυπνάει εύκολα, αν βρίσκεται σε υπερένταση ή αν παρουσιάζει άλλα σημάδια ασθένειας. Αναφέρετε αν το μωρό σας εκτέθηκε σε κάποια ασθένεια την τελευταία μία ή δύο εβδομάδες και αν έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Πυρετός σε μεγαλύτερο μωρό ή νήπιο.

Σύμφωνα με το γενικό κανόνα, ο πυρετός πάνω από τους 39,4˚C υποδεικνύει μια πιο σοβαρή ασθένεια απ’ ότι ο πυρετός κάτω από τους 39,4˚C, όμως ο τρόπος που αντιδρά το άρρωστο παιδί είναι πιο σημαντικός από το ύψος του πυρετού. Τι μπορείτε να κάνετε. Αν το μωρό σας είναι πάνω από 3 μηνών, δώστε του παρακεταμόλη για να ρίξετε τον πυρετό ή τη δυσφορία, αν επιθυμείτε. Μη δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε ένα μωρό. Τα ζεστά μπάνια ρίχνουν, επίσης, τον πυρετό στα παιδιά, αρκεί να μην κρυώσουν και αρχίσουν να τρέμουν. Το τρέμουλο υποδεικνύει ότι το σώμα αυξάνει στην πραγματικότητα τη θερμοκρασία του, που είναι αντίθετο από αυτό που θέλετε να γίνει.

Τι να πείτε στο γιατρό σας. Ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία του παιδιού σας. Αν ανησυχήσετε ή αν αρχίσει να δείχνει άρρωστο, αναφέρετέ το στον παιδίατρό σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies