Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας

Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας είναι σημαντικό ορόσημο. Αλλά το πότε θα το κάνετε, το πώς και το πού είναι απορίες που έχουν όλοι οι νέοι γονείς, o τρόπος διδάσκεται στο μαιευτήριο που θα γεννήσετε. Το να πλένετε ένα μωρό που γλιστράει, χτυπιέται και μερικές φορές ουρλιάζει, χρειάζεται εξάσκηση. Οπότε ηρεμήστε. Θα γίνεται όλο και πιο εύκολο κάθε φορά που το κάνετε και το μωρό σας σύντομα θα αρχίσει να λατρεύει το πλατσούρισμα στο νερό. Πόσο συχνά πρέπει να κάνει μπάνιο ένα μωρό; Για ένα νεογέννητο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, αρκεί να κρατάτε την περιοχή της πάνας του καθαρή και να πλένετε τα χέρια του και το πρόσωπό του αρκετές φορές τη μέρα. Αν δεν έχουν βγάλει γουλιές ή δεν έχουν κάνει κακά, τα νεογέννητα μωρά δε λερώνονται τόσο πολύ. Τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να κάνουν μπάνιο και κάθε μέρα, αφού το μπάνιο πολύ συχνά αποτελεί μέρος της ρουτίνας του ύπνου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για τον ύπνο.

Το Μεγάλο Μπάνιο

Όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος, το μωρό σας είναι έτοιμο για ένα πραγματικό μπάνιο στο νιπτήρα ή σε μπανάκι για μωρά. Όποιο και να χρησιμοποιήσετε, απλώστε μία πετσέτα στον πάτο, ώστε να γίνει πιο απαλή η επιφάνεια. Καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποιος άλλος κοντά σας για να σας βοηθήσει να κρατάτε το μωρό σας γιατί θα γλιστράει. Συγκεντρώστε όλα όσα θα χρειαστείτε από πριν, ώστε να μη χρειαστεί να τα ψάχνετε κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Αυτή είναι μία λίστα με μερικά από αυτά που θα χρειαστείτε:

Μία μεγάλη πετσέτα με κουκούλα

Ένα απαλό πετσετάκι πλυσίματος ή ένα σφουγγάρι

Βαμβάκι σε μπάλες

Παιδικό σαπούνι ή αφρόλουτρο

Μία βούρτσα για τα μαλλιά μωρών ή μία χτένα

Θα χρειαστείτε μόνο πέντε εκατοστά ζεστού νερού για να κάνετε σωστά μπάνιο στο μωρό σας. Ακουμπήστε ένα ζεστό πετσετάκι στην κοιλίτσα του για να μην κρυώσει. Αυτά τα πρώτα μπάνια δε χρειάζεται να είναι μεγάλα σε διάρκεια ή ενδελεχή, αλλά πρέπει να είναι αποτελεσματικά. Κρατήστε το μωρό σας καλά και ξεπλύνετε απαλά τις βρομιές που έχουν συγκεντρωθεί. Θα πρέπει να στηρίζετε το κεφάλι και την πλάτη του μωρού, καθώς το πλένετε.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή:

Στα γενετικά όργανα και την περιοχή της πάνας.

Στα χέρια και στα πόδια. Ελέγξτε, επίσης, ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Στις πτυχώσεις πίσω από τα γόνατα, το λαιμό και τους μηρούς.

Στο πρόσωπο. Αν έχει βρομιές γύρω από τα μάτια, χρησιμοποιήστε λίγο βαμβάκι για να τις βγάλετε.

Στις μασχάλες – εδώ μπορεί να έχει μαζευτεί χνούδι από τα ολόσωμα κορμάκια του μωρού.

Πίσω από τα αυτιά.

Φροντίδα των μαλλιών του νεογέννητου.

Δεν γεννιούνται όλα τα μωρά με ένα κεφάλι γεμάτο μαλλιά, αν όμως το δικό σας γεννήθηκε με μαλλιά, λούστε τα με ένα απαλό σαμπουάν για μωρά. Απλά απλώστε μία μικρή δόση σαμπουάν στα μαλλιά του, κάντε ένα απαλό μασάζ στο κεφάλι του και αφήστε το για λίγη ώρα πριν το ξεπλύνετε. Πλένετε τα μαλλιά του μωρού σας στο τέλος, ώστε να μη χρειάζεται να κάθεται σε νερό γεμάτο σαπουνάδα.

Η Θερμοκρασία του νερού του μπάνιου.

Το δέρμα του μωρού σας είναι πιο ευαίσθητο από το δικό σας. Ως αποτέλεσμα, μία θερμοκρασία νερού που μπορεί να είναι καλή για εσάς, μπορεί να είναι πολύ καυτή για το μωρό σας. Πριν πλησιάσετε το μωρό σε οποιοδήποτε νερό, ελέγξτε το νερό με το πίσω μέρος του καρπού σας ή με τον αγκώνα σας: αυτές οι περιοχές είναι πιο ευαίσθητες στη θερμοκρασία από το χέρι σας. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό! Τέλος, μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας κλαίει στα πρώτα του μπάνια. Απλά αντιδρά σε μία άγνωστη αίσθηση. Κρατήστε τη θερμοκρασία του δωματίου και του νερού ζεστή και ηρεμήστε το χαϊδεύοντάς το και τραγουδώντας του. Σε λίγο καιρό θα λατρεύει τα μπάνια.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies