Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων: παιχνίδια με τη μπάλα, baby-style!

Εσείς και το 10-12 μηνών μωρό σας θα διασκεδάσετε πολύ παίζοντας το παραδοσιακό παιχνίδι “ρίχνω-πιάνω”, που είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Σπρώχνοντας απλά μια μπάλα, μπορεί να δώσει ώθηση στην κινητική του ανάπτυξη, αφού προάγει το συντονισμό και δυναμώνει τους μύες, του πάνω μέρους του σώματος.

Τι χρειάζομαι;

Είναι απλό: μπάλες. Σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και υφές. Οποιαδήποτε μαλακή ή καλυμμένη με ύφασμα μπάλα κάνει. Πώς παίζουμε; Σπρώξτε μια μπάλα προς το μωρό σας.

Ενθαρρύνετέ το να τη σπρώξει ή να σας την πετάξει κι αυτό, βοηθώντας το αν χρειάζεται.

Να του μιλάτε για τα αντικείμενα και τι κάνετε (“Μόλις πέταξες την πράσινη μπάλα!” ή “Σου δίνω τη μπάλα με τις βούλες.”).

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ζητήστε του να σπρώξει ή να πετάξει μια συγκεκριμένη μπάλα.

Κόλπα και συμβουλές. Σ’ αυτή την ηλικία, το σημάδι του μωρού σας δε θα είναι ακριβές. Ακόμα προσπαθεί να συντονίσει τις κινήσεις του σε χέρια και δάχτυλα, οπότε θα χτυπάει απότομα ή θα “χαστουκίζει” τη μπάλα στην αρχή.

Θα χρειαστεί να το βοηθήσετε με αυτές τις πρώτες αναπτυξιακές κινητικές δεξιότητες και θα χρειαστεί πολλή εξάσκηση. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκτήσει έλεγχο και συντονισμό πιάνοντας, σπρώχνοντας και πετώντας επανειλημμένως.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies