Μετατρέψτε το σπίτι σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον για μωρά

Από τη μια στιγμή στην άλλη, το μωρό σας έχει περάσει από το στάδιο της στασιμότητας στο στάδιο που κινείται συνεχώς. Όλη αυτή η κινητικότητα, το στριφογύρισμα, το σύρσιμο, το μπουσούλημα ή ακόμη και το σκαρφάλωμα για να σηκωθεί σε όρθια θέση θα έχουν ως συνέπεια να μπορεί το μωρό σας να πηγαίνει σε πράγματα και μέρη με μεγαλύτερη ευκολία και, συνήθως, όταν θα έχετε την πλάτη σας γυρισμένη. Τώρα που έχει βελτιωθεί στο να αρπάζει και να μετακινεί πράγματα γύρω του, έχει έρθει ο καιρός να πάρετε κάποια μέτρα προστασίας όσον αφορά το σπίτι.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό σας:

Μετακινήστε τα πράγματα από τη μέση. Μετακινήστε τις ηλεκτρικές συσκευές, τα εύθραυστα αντικείμενα και τα καλώδια μακριά από την κούνια και τους χώρους πλυσίματος και αλλαγής πάνας του μωρού.

Χαμηλώστε την αλλαξιέρα για την αλλαγή της πάνας. Αρχίστε να αλλάζετε το μωρό σας σε μια χαμηλότερη επιφάνεια, ακόμη και στο πάτωμα, απ’ όπου δεν υπάρχει ο φόβος να πέσει. Εάν συνεχίσετε να έχετε την αλλαξιέρα ψηλά, να κρατάτε συνέχεια το μωρό σας, ενώ το αλλάζετε.

Φροντίστε το κρεβατάκι του. Απομακρύνετε τα μεγάλα λούτρινα παιχνίδια, τα μαξιλάρια και τα αφράτα σκεπάσματα από το βρεφικό κρεβατάκι του μωρού σας, έτσι ώστε να μην λειτουργούν σαν “σκαλοπάτι” για το μικρό σας. Αποτρέψτε τις τούμπες. Κατεβάστε το στρώμα χαμηλότερα έτσι ώστε να μην μπορεί να πέσει έξω από τα κάγκελα. Προσέξτε τις αιχμηρές γωνίες.

Τοποθετήστε προστατευτικά στις γωνίες των τραπεζιών για την αποφυγή χτυπημάτων.

Φράξτε τις σκάλες. Τοποθετήστε κάγκελα στην κορυφή και στη βάση της σκάλας, έτσι ώστε να μην μπορεί το μωρό σας να τις ανέβει ή να τις κατέβει, ενώ δεν κοιτάτε.

Πρίζες. Καλύψτε τις ηλεκτρικές πρίζες, ακόμη κι αν είναι πολύ μικρές για τα μικρά του δαχτυλάκια. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας.

Το να βλέπετε το μωρό σας να ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα από τον κόσμο του είναι καταπληκτικό, αλλά παράλληλα σημαίνει ότι εκτίθεται σε περισσότερους πιθανούς κινδύνους. Πάρτε τα κατάλληλα μέτρα για να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για το μωρό σας ώστε να μπορεί κι εκείνο να εξερευνήσει το περιβάλλον του με ασφάλεια.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies