Δυσκοιλιότητα στα μωρά: θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα στα βρέφη

Η δυσκοιλιότητα – η εκκένωση σκληρών κοπράνων που γίνεται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και με οδυνηρό τρόπο – είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει το τρία τοις εκατό των παιδιών προσχολικής ηλικίας και το ένα έως δύο τοις εκατό των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. Το να κάνουν κακά μία φορά κάθε λίγες μέρες είναι κάτι το φυσιολογικό, αν αυτός είναι ο κανονικός ρυθμός του παιδιού σας. Στην πραγματικότητα, 96% των παιδιών από ηλικίες τριών έως τεσσάρων παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στη συχνότητα που κάνουν κακά: από τρεις φορές τη μέρα μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα.

Η πραγματική αιτία της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

Διατροφή. Όχι αρκετή τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Συμπεριφορά. Το παιδί σας μπορεί να προσπάθησε να ελέγξει την αφόδευσή του, όταν ξεκίνησε η εκπαίδευσή του για να πηγαίνει στην τουαλέτα.

Αντίδραση στον πόνο. Μία οδυνηρή κίνηση στο έντερο μπορεί να προκαλέσει φόβο στο παιδί σας στο να κάνει κακά με αποτέλεσμα να σταματήσει η κίνηση του εντέρου.

Όποια και να ήταν η αρχική αιτία, τα κακά παραμένουν στον πρωκτό, μεγαλώνουν και γίνονται πιο σκληρά. Κάθε πέρασμα των κοπράνων από τον πρωκτό είναι οδυνηρό και το πρόβλημα οξύνεται, όταν το παιδί δε χαλαρώνει και δεν αφήνει τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Ακράτεια υπερχείλισης. Όταν η δυσκοιλιότητα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, μερικές φορές μαλακά κόπρανα που κινούνται στο έντερο προσπερνούν τα πιο παλιά και σκληρά κόπρανα. Λεκέδες από σχεδόν υγρά κόπρανα ή κάτι που μοιάζει με διάρροια μπορεί να εμφανιστούν στα εσώρουχα του παιδιού σας. Αυτή η κατάσταση που μοιάζει με διάρροια και είναι γνωστή ως ακράτεια υπερχείλισης δεν είναι κανονική λειτουργία της κίνησης των εντέρων και το παιδί δεν μπορεί να την ελέγξει. Είναι, όμως, ένα σημάδι ότι κάτι πρέπει να γίνει, ειδικά αν το λέρωμα επηρεάζει το παιδί σας κοινωνικά.

**Τι να κάνετε για τη δυσκοιλιότητα

**

Υπάρχουν κάποια σωματικά και ιατρικά προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα, οπότε είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον παιδίατρο για να μπορέσετε να αποκλείσετε τέτοιες περιπτώσεις. Πιθανότατα το παιδί σας να μη χρειάζεται ενδελεχείς εξετάσεις. Ο γιατρός θα εξετάσει κυρίως το ιστορικό του προβλήματος, θα ελέγξει το ύψος και το βάρος του παιδιού σας και θα του κάνει γενικές σωματικές εξετάσεις.

Επαναρρύθμιση του εντέρου.

Το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσουμε τα σκληρά κόπρανα να βγουν. Ως προς αυτό υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ο παιδίατρος θα σας προτείνει μέσα που μαλακώνουν τα κόπρανα για μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Στόχος είναι η επαναρρύθμιση του εντέρου: να δημιουργηθεί ένα τακτικό πρόγραμμα κίνησης των εντέρων, ώστε τα χαλαρωμένα και ""τεμπέλικα"" τοιχώματα του εντέρου να ανακτήσουν τη δύναμή και την ενέργειά τους.

Προσθέστε φυτικές ίνες. Εξετάστε τη διατροφή του παιδιού σας. Παιδιά που πίνουν υπερβολικές ποσότητες γάλακτος ή που αποφεύγουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και ψωμιά ολικής άλεσης μπορεί απλά να προσλαμβάνουν πολύ μικρή ποσότητα ινών από τη διατροφή τους. Προσθέστε φυτικές ίνες με όποιο τρόπο μπορείτε: μήλα και αχλάδια αντί για μπανάνες, μπάρες με μούσλι αντί για σοκολάτες, μπισκότα με βρώμη αντί για κανονικά μπισκότα και ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο. Μικρά γεύματα με ωμά λαχανικά με κάποια σάλτσα είναι ένας καλός τρόπος να το καταφέρετε να φάει λαχανικά. Για παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα με φυτικές ίνες.

Αποφύγετε να τιμωρείτε το παιδί ή να του δείχνετε ότι αγχώνεστε ή ότι δεν είστε ικανοποιημένες μαζί του, όταν το δείτε να κρατιέται ή να αρνείται να προσπαθήσει να κάνει κακά. Ενώ μερικές κράμπες και μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να είναι αναμενόμενο μέρος της δυσκοιλιότητας και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας αμέσως, αν πρηστεί η κοιλιά του παιδιού σας ξαφνικά, αν ενώ είναι δυσκοίλιο κάνει και εμετούς ή αν υπάρχει σημαντική ποσότητα αίματος ή πόνου. Τέλος θυμηθείτε ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα στα νεαρά παιδιά και ειδικά σε αυτά που είναι δύσκολα στο φαγητό. Το να κάνετε μικρές ρυθμίσεις στη διατροφή του παιδιού σας μπορεί να λύσει το πρόβλημα πιο εύκολα από όσο νομίζετε!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies