Φροντίδα του ομφάλιου λώρου σε νεογνά

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα του υπολείμματος που αφήνει ο ομφάλιος λώρος - πώς να το κάνετε να επουλωθεί, να ξηραθεί και να πέσει με ασφάλεια. Θα μάθετε, επίσης, να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις μόλυνσης και να καταλαβαίνετε πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας.

Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του ομφάλιου λώρου.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να προστατεύσετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας.

Κάθε φορά που αλλάζετε την πάνα του μωρού σας, προσέξτε ιδιαίτερα την περιοχή στη βάση του λώρου που βρίσκεται κοντά στον αφαλό. Σκουπίστε την απαλά, αλλά διεξοδικά, για να απομακρύνετε κάθε βρομιά που μπορεί να έχει μαζευτεί. Μια μπατονέτα θα κάνει καλή δουλειά. Μην ανησυχείτε ότι θα πληγώσετε το μωράκι σας - δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις στο υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου.

Βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε να φτάσει αέρας στον ομφάλιο λώρο. Ο αέρας τον βοηθάει να επουλωθεί και να ξηραθεί πιο γρήγορα.

Προσέξτε να μην τρίβονται οι πάνες πάνω του. Μπορείτε να διπλώσετε την πάνα κάτω από τον αφαλό ή να χρησιμοποιήσετε πάνες μιας χρήσης με την ειδική εγκοπή στο επάνω μέρος.

Αφήστε το υπόλειμμα να πέσει μόνο του. Στο παρελθόν, συχνά προτεινόταν το καθάρισμά του με φαρμακευτικό οινόπνευμα.

Τα μωρά γεννιούνται με διαφορετικά σχήματα αφαλού (προς τα έξω ή προς τα μέσα). Ορισμένοι γονείς προσπαθούν να καλύψουν την περιοχή του αφαλού με νομίσματα, επιδέσμους ή επιθέματα για να αλλάξουν το σχήμα του αφαλού με το οποίο γεννήθηκε το μωρό τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποτέλεσμα και πιθανόν να ερεθίσει την περιοχή περισσότερο.

Όσο το μωράκι σας έχει ακόμη τον ομφάλιο λώρο, είναι καλό να το πλένετε με ένα πετσετάκι, αντί να βυθίζετε τον ομφάλιο λώρο στο νερό. Μόλις ο λώρος πέσει, μπορείτε να πλύνετε το μωρό ελεύθερα μέσα σε βρεφικό μπανάκι ή το νιπτήρα.

** Προειδοποιητικές ενδείξεις που πρέπει να προσέχετε.

**

Εάν από το λώρο τρέχει κίτρινο πύον, εάν εκλύει μια δυσάρεστη οσμή ή εάν η περιοχή γύρω από τη βάση είναι κόκκινη και πρησμένη, τότε μπορεί να έχει μολυνθεί. Θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον παιδίατρό σας.

Το κοκκίνισμα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από το ξηρό υπόλειμμα το οποίο ερεθίζει το δέρμα της περιοχής. Για να διαπιστώσετε τι ακριβώς προκαλεί τον ερεθισμό, πιέστε μαλακά το υπόλειμμα ώστε να απομακρυνθεί από την κόκκινη περιοχή. Περιμένετε 30-60 λεπτά και ελέγξτε πάλι. Εάν το κοκκίνισμα παραμένει και ειδικά εάν έχει εξαπλωθεί πέρα από την περιοχή που σημαδέψατε, καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας. Εάν πάλι είναι απλά ένας ερεθισμός από το υπόλειμμα που έχει αφήσει ο ομφάλιος λώρος, θα υποχωρήσει μετά από λίγο.

Περιστασιακά, μπορεί να δείτε μικρές ποσότητες αίματος από τον αφαλό. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαχωρίζονται. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία, προσπαθήστε πρώτα να πιέσετε λίγο την περιοχή.

Εάν η αιμορραγία δε σταματήσει μετά από πέντε με επτά λεπτά συνεχούς πίεσης, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Αφού πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου, ο αφαλός του μωρού σας μπορεί να πρηστεί λίγο και να συνεχίσει να είναι υγρός. Γι' αυτό συνεχίζουμε την περιποίηση με λευκό οινόπνευμα μέχρι να ξηραθεί εντελώς. Αυτό ονομάζεται ομφαλικό κοκκίωμα.

Ακολουθήστε με προσοχή τις παραπάνω συμβουλές και ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας θα ξηραθεί και θα πέσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies