Φροντίδα νεογέννητου: Καθημερινές συνήθειες που προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα του

Όσες από εμάς πραγματοποιούμε τα πρώτα μας βήματα στον συναρπαστικό κόσμο της μητρότητας, γνωρίζουμε και χρειάζεται να ενημερώσουμε τις μέλλουσες μαμάδες που θα φέρουν σύντομα στον κόσμο το πρώτο τους μωράκι, πως η φροντίδα και η καθαριότητα της επιδερμίδας ενός νεογέννητου έως τριών μηνών, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ακριβώς επειδή η επιδερμίδα του νεογέννητου είναι ιδιαίτερα λεπτή και δεν έχει αναπτύξει ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας, είναι εξαιρετικά ευάλωτη, παρουσιάζει σημαντική απώλεια νερού και χαμηλή ενυδάτωση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είμαστε σχολαστικές με τη φροντίδα της επιδερμίδας του μωρού, ειδικότερα τον πρώτο καιρό.

Φυσικά, πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, είναι σημαντικό να ζητήσουμε την έμπειρη γνώμη του παιδιάτρου που παρακολουθεί το βρέφος και λαμβάνοντας υπόψη μας τις οδηγίες του, να διαμορφώσουμε μία ολοκληρωμένη, καθημερινή «ιεροτελεστία» περιποίησης για την επιδερμίδα του μωρού μας. Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές «πολύτιμες» συμβουλές που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε νέα ή μέλλουσα μαμά, καθώς και τους «συμμάχους» που θα προσφέρουν αξεπέραστη απαλή προστασία στο μωρό της, αφού υπόσχονται πως θα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή φροντίδα του νεογέννητου και της επιδερμίδας του.

Μετατρέποντας το μπάνιο σε μία εμπειρία χαλάρωσης για το μωρό

Το μπάνιο του μωρού είναι μία εμπειρία συναρπαστική και συνάμα αγχωτική για κάθε νέα μαμά, μέσα από την οποία έρχεται πιο κοντά με το μικρό της. Ωστόσο, για να απολαύσει το μωρό το μπάνιο του, χρειάζεται να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του νερού στον αγκώνα μας και να είμαστε σίγουρες πως κυμαίνεται περίπου στους 37°C και δεν τους ξεπερνά. Επιπλέον, παρότι είναι στην ευχέρειά μας να επιλέξουμε τη συχνότητα με την οποία θα κάνουμε μπάνιο το μωρό, καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικές με τη φροντίδα της περιοχής των γεννητικών οργάνων του μωρού και να την πλένουμε καλά, κάθε φορά που πραγματοποιούμε την αλλαγή της πάνας του.

Μωράκι σε πετσέτα

Επιλέγουμε μία πάνα που χαρίζει στο μωρό την καλύτερη και απαλότερη προστασία

Ένα κομμάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα της επιδερμίδας του νεογέννητου, είναι η πάνα που θα επιλέξουμε. Για να είμαστε σίγουρες, λοιπόν, πως έχουμε κάνει την κατάλληλη επιλογή για το μωρό μας, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις αξιόπιστες, δερματολογικά ελεγμένες πάνες Pampers® Premium Care™, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά απαλό εσωτερικό κάλυμμα, ένα εξωτερικό κάλυμμα που επιτρέπει στον αέρα να κινείται ελεύθερα διατηρώντας το δέρμα του μωρού στεγνό, καθώς και ελαστικά πλαϊνά που προσαρμόζονται στη μεσούλα του. Χάρη στον πανίσχυρο πυρήνα και τα διπλά προστατευτικά τους, το μωρό μας παραμένει στενγό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες, ενώ ο δείκτης υγρασίας μας ενημερώνει πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα του.

Δείχνοντας μεγάλη προσοχή στα ρουχαλάκια που «αγκαλιάζουν» το μωρό

Ακριβώς επειδή τα ρουχαλάκια που «αγκαλιάζουν» καθημερινά το μωρό μας έρχονται σε επαφή με το ευαίσθητο δερματάκι του, καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικές με τον καθαρισμό τους. Συνεπώς, αποφεύγουμε να πλένουμε τα ρούχα του βρέφους με ισχυρά απορρυπαντικά που διαθέτουν χημικά και εισέρχονται στις ίνες των ρούχων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα του, ενώ είναι προτιμότερο να τα πλένουμε στο χέρι και ξεχωριστά από τα υπόλοιπα άπλυτα ρούχα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα ρούχα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε το σιδέρωμα των μωρουδιακών ρούχων, καθώς χάρη στον ατμό που παράγει το σύστημα σιδερώματος, τα ρουχαλάκια αποστειρώνονται από τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό των υφασμάτων τους.

Πόδια μωρού

Αλλάζουμε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα στην κούνια του μωρού

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μοιράζονται οι νέες μανούλες, είναι το πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα των μωρών τους. Πρόκειται για μία σημαντική ερώτηση, καθώς η καθαριότητα και η καλή υγιεινή στο περιβάλλον που ζει το μωρό, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την προστασία της επιδερμίδας του. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να αλλάζουμε κάθε δύο ημέρες τα κλινοσκεπάσματα πάνω στα οποία ξαπλώνει το μωρό και να τα πλένουμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε για τα ρουχαλάκια του. Όσο για το στρώμα, φροντίζουμε να το αερίζουμε μία φορά την εβδομάδα, ενώ την κουβερτούλα του μωρού την πλένουμε μία με δύο φορές τον μήνα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στις μέλλουσες μαμάδες πως όσο πιο σχολαστικές είναι με τις λεπτομέρειες που αφορούν στη φροντίδα της βρεφικής επιδερμίδας του νεογέννητου, τόσο πιο προστατευμένο θα είναι το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού τους. Σε κάθε περίπτωση, για να του προσφέρουν καθημερινά την απαλή προστασία που χρειάζεται, οι καινοτόμες πάνες Pampers® Premium Care™, είναι ο «σύμμαχος» που αξίζει την εμπιστοσύνη τους!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies