Η φροντίδα της επιδερμίδας του μωρού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από το δέρμα του μωρού σας; Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να το ακουμπάτε και να το χαϊδεύετε και αυτό αρέσει και στο μωρό σας. Το να προστατεύεται το ευαίσθητο δέρμα του είναι μία σημαντική δουλειά για έναν γονιό. Ορίστε τι πρέπει να ξέρετε και να κάνετε.

Το Απαλό Άγγιγμα. Ενώ το δέρμα του μωρού σας είναι εξαιρετικά απαλό και λείο, είναι, επίσης, δυνατό και ανθεκτικό. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Είναι μία ομάδα κύτταρων που ενωμένα δημιουργούν ένα λεπτό αλλά σκληρό φράγμα. Το δέρμα ανανεώνεται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Η διαδικασία της ανανέωσης ξεκινάει πριν ακόμα από τη γέννα. Παρόλα αυτά, το δέρμα πολλών νεογέννητων είναι σε άσχημη κατάσταση στην αρχή. Δε θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν δείτε αρκετό δέρμα να ξεφλουδίζει, καθώς και κοκκινίλες τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, ειδικά γύρω από τους καρπούς, τα γόνατα και τα πόδια. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μετά από μερικές εβδομάδες θα γίνει πιο λείο.

Ενυδατικές κρέμες. Για να κρατήσετε την επιδερμίδα του μωρού σας υγιή πρέπει να διατηρήσετε τη φυσική του απαλότητα και δύναμη. Ακόμα και αν το δέρμα του μωρού σας δεν ξεφλουδίζει, μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση ενυδατικών κρεμών. Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα που δεν έχουν άρωμα με συστατικά, όπως ορυκτά έλαια ή βαζελίνη. Αν χρειάζεστε να σας συστήσουν κάποια κρέμα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Όποια και να διαλέξετε, χρησιμοποιείτε μόνο αυτή, ώστε το δέρμα του μωρού σας να μη χρειαστεί να αναπροσαρμόζεται στα διαφορετικά συστατικά που θα έχουν άλλες κρέμες.

Προστασία του βρέφους από τον ήλιο. Τα μωρά όλων των ηλικιών πρέπει αποφεύγουν το απευθείας ηλιακό φως. Ένα μωρό μπορεί να καεί από τον ήλιο μέσα σε 10 με 15 λεπτά, ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά. Η πρώτη γραμμή προστασίας πρέπει να είναι τα ρούχα του. Στις ζεστές μέρες, ντύνετε το μωρό σας με ελαφριά βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια του. Φοράτε του ένα καπέλο με μεγάλο γείσο στην κάθε σας έξοδο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις εξόδους, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες, μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθείτε να κρατάτε το μωρό σας στη σκιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πρόσφατα άλλαξε την πολιτική της σε θέματα χρήσης αντηλιακών σε μωρά. Πλέον υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση μικρής ποσότητας αντηλιακών σε μωρά εμπεριέχει κινδύνους. Είναι καλύτερα, όμως, να μη στηρίζεστε στα αντηλιακά ως υποκατάστατο της προστασίας που παρέχουν τα ρούχα και η αποφυγή του ήλιου. Χρησιμοποιήστε το για να προστατεύσετε το εκτεθειμένο πρόσωπο του μωρού σας, τα χέρια και τα πόδια του.

Φροντίδα για τα νύχια του μωρού – προστατέψτε το δέρμα του από γρατζουνιές. Τα μικροσκοπικά νυχάκια του μωρού σας είναι πολύ λεπτά και αιχμηρά και μεγαλώνουν αναπάντεχα γρήγορα! Μπορεί να χρειάζεται να τα κόβετε μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα νεογέννητα μπορούν να γρατζουνίσουν το πρόσωπό τους με τα νύχια τους.

Συμβουλές φροντίδας νυχιών.

Χρησιμοποιήστε μία απαλή χάρτινη λίμα, νυχοκόπτες για μωρά ή ψαλίδια για νύχια μωρών. (Αυτό μπορεί να γίνεται πιο εύκολα, όταν το μωρό σας κοιμάται.) Για να αποφύγετε το κόψιμο του δέρματος στην άκρη των δαχτύλων του μωρού, κρατήστε το δάχτυλο σφιχτά και τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα κάτω από το νύχι, καθώς το κόβετε. Τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν πολύ πιο αργά και είναι συνήθως πολύ μαλακά. Δε χρειάζεται να τα κρατάτε το ίδιο κοντά με τα νύχια των χεριών, μπορείτε να τα κόβετε μία ή δύο φορές το μήνα. Τα νύχια των ποδιών μπορεί να φαίνονται ότι μεγαλώνουν κάτω από το δέρμα στις άκρες, τα μωρά, όμως, σπάνια υποφέρουν από κάτι τέτοιο. Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια του ποδιού του μωρού σας κοκκινίσει, παρουσιαστεί φλεγμονή ή σκληρύνει, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων.

Απορρυπαντικό: Το δέρμα του μωρού σας μπορεί να είναι ευαίσθητο σε χημικά που έχουν τα καινούργια ρούχα, καθώς και στο σαπούνι και το απορρυπαντικό που έχει απομείνει στα ρούχα μετά το πλύσιμο. Να πλένετε όλα τα καινούργια ρούχα και υφάσματα πριν τα φορέσετε στο μωρό σας. Για τους πρώτους μήνες, να πλένετε τα ρούχα του μωρού σας ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό απορρυπαντικό και ξεβγάλτε τα καλά. Το δέρμα των μωρών είναι πολύ ευαίσθητο και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το προστατεύσετε.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies