Ευαίσθητη επιδερμίδα: Πώς θα προστατεύσεις τη φυσική «πανοπλία» του μωρού σου

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι το δερματάκι του μωρού σου, θα λέγαμε πως είναι η φυσική «πανοπλία» που το προστατευτεί από τα μικρόβια και το βοηθά να ισορροπεί την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού του. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η επιδερμίδα του μωρού σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, επειδή δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη βασική προστατευτική στιβάδα, τους ιδρωτοποιούς και τους σμηγματογόνους αδένες, είναι 30% πιο λεπτή από την επιδερμίδα ενός ενήλικα και πολύ πιο επιρρεπής στην ξηρότητα, τους ερεθισμούς και τις μολύνσεις.

Ακριβώς για αυτό, όπως η επιδερμίδα του μωρού σου προστατεύει εκείνο, έτσι και εσύ χρειάζεται να προστατεύεις την επιδερμίδα του. Ειδικότερα αν το μωράκι σου παρουσιάζει επιπλέον ευαισθησία στην επιδερμίδα του, καλό θα ήταν να είσαι λίγο πιο σχολαστική και προσεκτική με τη φροντίδα της, καθώς ακόμη και η επιλογή ενός ακατάλληλου ρούχου ή προϊόντος καθαρισμού, μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση στο μωρό σου. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να προστατεύσεις την «πανοπλία» του μωρού σου; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές φροντίδας, αλλά και τους «συμμάχους» που θα της προσφέρουν απαλή προστασία, όλες τις ώρες της ημέρας!

Να είσαι ιδιαίτερα επιλεκτική με τα προϊόντα καθαρισμού του μωρού σου

Επειδή η επιδερμίδα του μωρού σου παρουσιάζει κάποιες ευαισθησίες και έχει υψηλότερο pH από την επιδερμίδα ενός ενήλικα, καλό θα ήταν να τη φροντίζεις με προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις αυξημένες ανάγκες της και αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι δερματολογικά ελεγμένα. Στα φαρμακεία υπάρχουν εξειδικευμένα βρεφικά προϊόντα για τον καθαρισμό του μωρού σου, τα οποία παρασκευάζονται από συστατικά φυτικής προέλευσης, δεν περιέχουν parabens ή χημικούς παράγοντες, ενώ προσφέρουν μία ήπια και ολοκληρωμένη φροντίδα στο μωράκι σου. Διότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να μπορείς να προσφέρεις μία σχολαστική καθαριότητα στο μωρό σου, χωρίς να αγχώνεσαι ότι μπορεί να επηρεαστεί η υγεία της επιδερμίδας του.

Για να καταφέρεις κάτι τέτοιο, έχει σημασία να είσαι επιλεκτική και με τις πάνες που θα φοράς στο μικρό σου. Συνεπώς, καλό θα ήταν να επιλέγεις πάνες, όπως τις δερματολογικά ελεγμένες πάνες Pampers Harmonie, οι οποίες είναι υποαλλεργικές, κατασκευασμένες από βαμβάκι ανώτερης ποιότητας, απαλά συστατικά φυτικής προέλευσης και άλλα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, χαρίζοντας απόλυτα στεγνότητα στο μωρό σου για 12 ώρες. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες πάνες διαθέτουν απαλά και ελαστικά πλαϊνά, ειδικά σχεδιασμένα για την ευαίσθητη κοιλιά του μωρού σου, ενώ έχουν έναν ισχυρό απορροφητικό πυρήνα που αιχμαλωτίζει την υγρασία, καθώς και δείκτη υγρασίας που γίνεται μπλε μόλις έρθει σε επαφή με τα ούρα, ώστε να σε ενημερώνει πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα του.

Να προσφέρεις στο μωρό ένα αναζωογονητικό μπανάκι με τον σωστό τρόπο

Το μπάνιο που προσφέρεις στο μωρό σου, είναι μία «ιεροτελεστία» που απολαμβάνει και στην οποία αξίζει να εστιάσεις την προσοχή σου. Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, πως το μπάνιο που χαρίζεις στο μωρό σου δεν επηρεάζει την ευαίσθητη επιδερμίδα του, φρόντισε απλώς να μην το παρακάνεις, καθώς οι παιδίατροι συνιστούν να κάνεις μπάνιο το μωρό τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, για να μην χάνονται τα πολύτιμα έλαια που παράγει η βρεφική επιδερμίδα. Καλό θα ήταν επίσης η θερμοκρασία του νερού να είναι χλιαρή και να μην ξεπερνά τους 37°C, διότι η υψηλή θερμοκρασία, όπως και η έντονη πίεση του νερού, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό στο ευαίσθητο δερματάκι του. Όταν θα βγάζεις το μωρό από το μπάνιο, μπορείς να εφαρμόζεις στην επιδερμίδα του και μία εξειδικευμένη, βρεφική ενυδατική κρέμα, η οποία θα «θρέφει» σε βάθος το δερματάκι του και θα του προσφέρει περισσότερη υγρασία.

Μαμά κάνει μπάνιο το μωρό της

Να είσαι σχολαστική με το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων του μωρού σου

Ο τρόπος με τον οποίο περιποιείσαι τα βρεφικά ρούχα του μωρού σου, καθώς και τα ρουχαλάκια που επιλέγεις για εκείνο, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της επιδερμίδας του. Καλό είναι, λοιπόν, να κοιτάς τις ετικέτες των βρεφικών ρούχων, πριν αποφασίσεις να τα αγοράσεις, ώστε να γνωρίζεις αν είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν θα προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στο μωράκι σου. Το βαμβάκι, το λινό, το μετάξι, το φλις και τα μάλλινα ρούχα με απαλή πλέξη, είναι οι ιδανικές ποιότητες υφασμάτων, οι οποίες θα προσφέρουν στο μωράκι σου άνεση, ζεστασιά και απαλότητα. Όσο για τον τρόπο πλυσίματος, είναι σημαντικό να πλένεις τα ρούχα του μωρού σου χωριστά από εκείνα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, επιλέγοντας υψηλές θερμοκρασίες και ένα απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για βρεφικά ρούχα, το οποίο θα έχει ήπιους και φυσικούς καθαριστικούς παράγοντες.

Ρούχα μωρού και βαμβάκι

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να είσαι σίγουρη πως θα έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου, ώστε να προστατεύσεις την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σου. Όπως και να έχει, αν υπάρχει κάποιο ζήτημα που σε απασχολεί ή η επιδερμίδα του μικρού σου παρουσιάζει κάποιο δερματικό σύμπτωμα, ο παιδίατρος που το παρακολουθεί είναι το πρόσωπο που θα σου δώσει την καλύτερη συμβουλή για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies