Αλλάζοντας πάνες στα νεογέννητα: φροντίδα του ομφάλιου λώρου

Με τις πάνες που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κανείς, μέσω της αφής, αν το μωρό είναι βρεγμένο. Στην αρχή, καλό είναι να αλλάζετε το μωρό όταν κάνει κακά και μετά από κάθε γεύμα. Για την περίοδο πριν πέσει ο ομφάλιος λώρος, χρησιμοποιείτε πάνες που περιλαμβάνουν μια ειδική καμπύλη στο μπροστινό μέρος και δεν καλύπτουν τον ομφάλιο λώρο (ή διπλώνετε μία κανονική πάνα) και μουσκεύετε απαλά τον ομφάλιο λώρο με μία βρεγμένη μπάλα από βαμβάκι ή μία μπατονέτα, όταν το αλλάζετε.

Μερικές συμβουλές για την αλλαγή της πάνας.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα όποτε αλλάζετε μία πάνα, όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, όταν η πάνα είναι πολύ λερωμένη.

Αν θέλετε, μπορείτε να βάζετε κάποια αλοιφή ή βαζελίνη για να μην συγκαεί το μωρό, πριν του βάλετε μία νέα πάνα.

Τυλίγετε την καθαρή πάνα γύρω από το μωρό σας σταθερά και κολλάτε τα αυτοκόλλητες ταινίες μπροστά.

Αν το δέρμα του μωρού σας είναι κόκκινο εκεί που το ακουμπάει η πάνα, τότε είτε είναι σφιγμένο πολύ δυνατά είτε το μωρό σας είναι έτοιμο για μεγαλύτερο μέγεθος πάνας.

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε συχνές διαρροές, ίσως έχει έρθει η ώρα να αγοράσετε πάνες μεγαλύτερου μεγέθους.

Όσον αφορά τη φροντίδα του ομφάλιου λώρου του μωρού σας, να έχετε κατά νου αυτές τις συμβουλές.

Να φροντίζετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας μέχρι να πέσει από μόνος του (συνήθως σε 10 μέρες μέχρι τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού).

Συνήθως αρκεί να μουσκεύετε το λώρο με μια καθαρή, βρεγμένη μπάλα από βαμβάκι ή μία μπατονέτα σε κάθε αλλαγή πάνας, ρωτήστε, όμως, και τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που έχει κάτι διαφορετικό να σας προτείνει.

Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη βάση του ομφάλιου λώρου που είναι κοντά στον αφαλό. Σκουπίζετε απαλά, αλλά διεξοδικά για να καθαρίσετε βρωμιές που μπορεί να έχουν μαζευτεί σε αυτό το σημείο.

Βεβαιωθείτε ότι ο λώρος αερίζεται αρκετά, χρησιμοποιείτε πάνες που περιλαμβάνουν μια ειδική καμπύλη στο μπροστινό μέρος (ή διπλώνετε την άκρη μίας κανονικής πάνας) και αποφεύγετε τα στενά ρούχα γύρω από την περιοχή του στομαχιού του μωρού σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies