Αγκαλιά: Μία τρυφερή κίνηση αγάπης με ευεργετικές ιδιότητες για το μωρό σου

Αν υπάρχει μία στιγμή που δεν θα ξεχάσεις, αυτή είναι σίγουρα η πρώτη αγκαλιά που χάρισες στο μωρό σου, λίγα λεπτά αφότου ήρθε στον κόσμο. Η απαλή ζεστασιά του σώματός του πάνω στο δικό σου, το μικροσκοπικό μέγεθός του, το οποίο έρχεται και «κουμπώνει» απόλυτα στο άνοιγμα των χεριών σου, είναι μία ανεκτίμητη, ξεχωριστή εμπειρία, που δεν συγκρίνεται με κάτι άλλο στον κόσμο. Και να είσαι σίγουρη πως αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο που αισθάνεσαι κάθε φορά που αγκαλιάζεις το μωράκι σου, είναι κάτι αμοιβαίο, κάτι που αισθάνεται και εκείνο.

Αρκεί να σκεφτείς πόσο πιο ήρεμο δείχνει συνήθως το μωράκι σου, όταν το νανουρίζεις στα χέρια σου, για να καταλάβεις ότι μία ζεστή αγκαλιά έχει ζωτική σημασία για εκείνο. Είναι το δικό του προσωπικό «καταφύγιο», στο οποίο όταν τρυπώνει, αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά και προστασία. Και αν αυτός δεν είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να γίνεις αχώριστη με το μωρό σου, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στο μικρό σου μία αγκαλιά από εσένα ή τον μπαμπά του.

Η αγκαλιά συμβάλλει σημαντικά στη νοητική ανάπτυξη του μωρού σου

Η συχνή σωματική επαφή μεταξύ των γονέων και του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, μπορεί να συμβάλλει στη νοητική ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Πιο αναλυτικά, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Washington University School of Medicine το 2012, αναφέρει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον αγάπης και φροντίδας, έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, μία περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση, την ικανότητα ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και την καλύτερη διαχείριση του στρες. Επιπλέον, όπως αναφέρει μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Psychoneuroendocrinology» το 2021, όταν ένας άνθρωπος δέχεται μία αγκαλιά, την ίδια στιγμή το σώμα του απελευθερώνει ωκυτοκίνη, μία ορμόνη που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως «η ορμόνη της αγάπης». Συνεπώς, όσο πιο συχνά αγκαλιάζετε το μωράκι σας, τόσο υψηλότερα θα είναι τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στον οργανισμό του και τόσο πιο χαρούμενο θα είναι.

Μία αγκαλιά περιορίζει το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας του μωρού σου

Η αγκαλιά είναι μία τρυφερή κίνηση που μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους, αλλά και να συνοψιστεί σε μία φράση: «Μην φοβάσαι, είμαι εγώ εδώ για εσένα». Και αυτή τη «μαγική» φράση τη συναισθάνεται έντονα το μωράκι σου, όταν το έχεις στην αγκαλιά σου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως κάθε φορά που το μωρό σου αισθάνεται κάποια ενόχληση και το παίρνεις στην αγκαλιά σου, εκείνο συνήθως ηρεμεί και χαλαρώνει. Αν θέλεις, βέβαια, να του προσφέρεις ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία όλη μέρα, τότε αξίζει να επενδύσεις στις πάνες Pampers® Premium Care™, οι οποίες διαθέτουν έναν πανίσχυρο πυρήνα που κρατάει το μωρό σου στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες. Οι συγκεκριμένες πάνες ξεχωρίζουν για την απαλότητά τους, το κάλυμμα Derma Comfort με απορροφητικούς παράγοντες που απομακρύνει την υγρασία και τα κακάκια, κλειδώνοντάς τα μέσα στην πάνα, ενώ είναι κατασκευασμένες από μαλακά, ελαστικά υλικά που «αγκαλιάζουν» την ευαίσθητη κοιλίτσα του μωρού σου. Επιπλέον, διαθέτουν δείκτη υγρασίας, ο οποίος σε ενημερώνει κάθε φορά που χρειάζεται αλλαγή η πάνα του μωρού σου.

Νεογέννητο μωρό κοιμάται στην αγκαλιά

Μία αγκαλιά επικοινωνεί στο μωρό σου όσα δεν μπορεί να καταλάβει μέσα από τα λόγια σου

Ακριβώς επειδή το μωράκι σου είναι ακόμη πολύ μικρό για να καταλάβει πόσο πολύ το αγαπάς, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να του εκφράσεις την αγάπη σου, είναι μέσα από μία τρυφερή αγκαλιά. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως η μη λεκτική επικοινωνία και η γλώσσα του σώματος, μπορούν να στείλουν πολλά περισσότερα μηνύματα σε κάποιον, από μερικές λέξεις στη σειρά. Κι όμως, μία τόσο καθημερινή κίνηση «κρύβει» και μεταδίδει στον αποδέκτη της αγκαλιάς μία πληθώρα όμορφων συναισθημάτων, τα οποία συνδέονται άμεσα με την αγάπη, όπως η ασφάλεια, η οικειότητα, η εμπιστοσύνη και η τρυφερότητα. Αν θέλεις, λοιπόν, να αποκτήσεις μία βαθύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία με το μωράκι σου, δηλαδή να του δώσεις να καταλάβει πόσο πολύ το αγαπάς και νοιάζεσαι για εκείνο, να είσαι σίγουρη πως μία αγκαλιά είναι αρκετή για να του επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου.

Μία αγκαλιά θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα ισχυρό και υγιές δέσιμο με το μωρό σου

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού σου είναι πολύ σημαντικός για τη μετέπειτα σχέση σας, καθώς είναι το διάστημα που γνωρίζεστε και δημιουργείτε μεταξύ σας μία σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Για να αποκτήσετε, λοιπόν, ένα δυνατό δέσιμο, καλό θα ήταν να του προσφέρεις καθημερινά όσες περισσότερες αγκαλιές μπορείς, αφού η σωματική επαφή είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να γνωριστείτε καλύτερα. Ακόμη και τις φορές που του αλλάζεις ρούχα, του κάνεις μπανάκι ή αλλάζεις την πάνα του, μπορείς να του προσφέρει το αίσθημα τρυφερότητας που χαρακτηρίζει μία αγκαλιά, κάνοντας απαλές, ήρεμες κινήσεις και επιλέγοντας για την ευαίσθητη επιδερμίδα του τα δερματολογικά ελεγμένα μωρομάντηλα Pampers® Sensitive™, τα οποία είναι απαλά σαν το βαμβάκι, το μαλλί και το νερό και ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν την επιδερμίδα του μωρού από τους ερεθισμούς, διατηρώντας το φυσικό της pH και κρατώντας τη ενυδατωμένη.

Μαμά παίζει με το μωρό της

Αν θέλεις, λοιπόν, να χαρίσεις ένα πολύτιμο δώρο στο μωράκι σου, μία αγκαλιά είναι αυτό που χρειάζεται για να νιώσει χαρούμενο και να εξελιχθεί μελλοντικά σε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να είσαι σίγουρη πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να του εκφράσεις την αγάπη σου, αλλά και τη χαρά που αισθάνεσαι επειδή υπάρχει στη ζωή σου.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies