Πρόωρος τοκετός: Μπορεί να συμβεί σε 1 στις 10 γυναίκες – Η φροντίδα του μωρού

Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο ευχάριστες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας που ανυπομονεί να γίνει μαμά και να κρατήσει στην αγκαλιά της το μωράκι της. Όλες οι μέλλουσες μαμάδες, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι αναγκαίο να… περιμένουμε μέχρις ότου το παιδάκι μας να συμπληρώσει την κατάλληλη περίοδο εντός της μήτρας μας, ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να είναι έτοιμο να βγει στον κόσμο και στην αγκαλιά μας!

Ως «πρόωρος» ορίζεται κάθε τοκετός που συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα κύησης και βάσει στατιστικών στοιχείων, αφορά στο 10-12% των κυήσεων – γεγονός που σημαίνει πως μία στις δέκα γυναίκες αναμένεται να γεννήσει πρόωρα. Τα πρόωρα μωράκια, ιδιαίτερα εκείνα που γεννιούνται με βάρος γέννησης μικρότερο από 1500 γρ, δεν είναι ακόμα «έτοιμα» να αφήσουν τη μήτρα και να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο, επομένως απαιτούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα, από την πρώτη στιγμή μετά τη γέννηση και για αρκετό καιρό μετά. Τα πρόωρα μωράκια συνήθως μένουν στο μαιευτήριο, όπου λαμβάνουν ειδική φροντίδα για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες, αναλόγως με το πόσο πρόωρα έχουν γεννηθεί και πόσο εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια χρειάζονται.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλες οι μέλλουσες μανούλες είναι πως ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να συμβεί από διάφορες αιτίες, καθώς το κύριο αίτιο του πρόωρου τοκετού δεν έχει διευκρινιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό προηγούμενων κυήσεων, στην ηλικία της μητέρας, σε τυχόν παθήσεις της ή λοιμώξεις, στη διατροφή της και στον τρόπο ζωής της. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην ανατομία της μήτρας ή άλλων οργάνων του σώματός της.

Πρόωρο μωρό

Οι γιατροί επιχειρούν να καθυστερήσουν τον πρόωρο τοκετό, προκειμένου το έμβρυο να αναπτυχθεί κατά το δυνατόν πληρέστερα. Στις περιπτώσεις όμως που δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε ο μαιευτήρας ακολουθεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για έναν ασφαλή τοκετό, καθορίζοντας τον τρόπο του τοκετού, ανάλογα με την κατάσταση της μητέρας και του εμβρύου. Μετά τον πρόωρο τοκετό, όλα τα νεογέννητα τοποθετούνται σε ειδική θερμοκοιτίδα στο μαιευτήριο, όπου ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματός τους και παρακολουθούνται διαρκώς από ειδική ομάδα νεογνολόγων, οι οποίοι τους παρέχουν την άμεση φροντίδα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο μαιευτήριο, όλα τα πρόωρα μωράκια χρειάζονται ειδική φροντίδα. Από την άποψη της πάνας τους, τη φροντίδα αυτή τους παρέχουν τα Pampers Preemie Protection, που είναι η μικρότερη πάνα, ειδικά σχεδιασμένη για τα πρόωρα μωρά.

Η φροντίδα των πρόωρων μωρών

Συχνά, τα πρόωρα μωράκια χαρακτηρίζονται ως «μικροί μαχητές», καθώς πραγματικά κάθε λεπτό αγωνίζονται να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν, ώστε με ασφάλεια να αφήσουν τη θαλπωρή και την εξειδικευμένη φροντίδα των μαιευτηρίων και να περάσουν στις αγκαλιές των γονιών τους. Όσο δίνουν τις καθημερινές τους μάχες όμως, είναι σημαντικό να τους δίνουμε τα εφόδια που χρειάζονται – ακριβώς όπως κάνουν τα Pampers, που προσφέρουν κάθε χρόνο περισσότερες από 200.000 πάνες σε μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα. Οι πάνες Pampers Preemie Protection, άλλωστε δεν πωλούνται στα καταστήματα, προορίζονται μόνο για χρήση σε μαιευτήρια και έχουν τρία μεγέθη για να καλύπτουν κατά τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των μωρών, όσο νωρίς κι αν έρχονται στη ζωή.

Μωράκι στην αγκαλιά

Τα Pampers Preemie, όπως είναι φανερό, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τη μέγιστη προστασία και να ελαχιστοποιούν τις διαρροές στα πρόωρα μωράκια, που κερδίζουν έτσι ένα γαλήνιο και ήρεμο ύπνο – το βασικό αναπτυξιακό τους «εργαλείο», σε αυτό το στάδιο. Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών των μαιευτηρίων ένα πρόωρο μωράκι μπορεί να μείνει από λίγες ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες και εκεί χρειάζεται κάθε «όπλο» που μπορούμε να του δώσουμε, τόσο στο ίδιο όσο και στις μαίες και όλο το ιατρικό προσωπικό που τα στηρίζει.

Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να συμβεί και οι μέλλουσες μανούλες είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένες και για αυτό το ενδεχόμενο. Γνωρίζοντας πως το μωράκι μας λαμβάνει την καλύτερη φροντίδα αμέσως μόλις έρθει στη ζωή τόσο από τους ειδικούς νεογνολόγους και τις μαίες, όσο και από τα Pampers Preemie Protection, νιώθουμε και οι ίδιες πιο σίγουρες και ασφαλείς.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies