Διατροφή νεογέννητου: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μαμά

Η διατροφή του νεογέννητου απασχολεί πάντα έντονα κάθε νέα μαμά, που γνωρίζει πως το παιδάκι της έχει ανάγκη να τρέφεται σωστά για να αναπτύσσεται όπως πρέπει. Ο θηλασμός είναι η επιλογή που προτείνουν γυναικολόγοι και παιδίατροι, καθώς ωφελεί το μωρό και τη μητέρα στον μέγιστο βαθμό, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που το μωράκι χρειάζεται συμπλήρωμα ή να τρέφεται αποκλειστικά με γάλα σε σκόνη και φυσικά, αναπτύσσεται όπως πρέπει.

Κάθε μωράκι, μόλις γεννιέται, πρέπει να θηλάζει όσο συχνά το επιθυμεί. «Δεν υπάρχουν ωράρια στον θηλασμό», όπως αναφέρουν συχνά οι γιατροί και οι μαίες και αυτό είναι πραγματικότητα. Μάλιστα, δεν πρέπει να περιορίζεται το μωράκι ούτε στη διάρκεια που θηλάζει. Ειδικά για τις πρώτες ημέρες, πρέπει κάθε μαμά να θυμάται πως όσο το μωράκι θηλάζει, αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια ο θηλασμός αποκτά μια πιο σταθερή βάση.

Ειδικά τις πρώτες ημέρες της ζωής του, το μωράκι μας μπορεί να θηλάζει κάθε δύο ώρες ή και συχνότερα, καθώς το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο. Το γεγονός αυτό, μεμονωμένο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το βρέφος δεν τρέφεται αρκετά και πεινάει διαρκώς, καθώς ο μόνος δείκτης για αυτό είναι το κατά πόσον κερδίζει βάρος.

Μαμά θηλάζει το μωρό της

Ενδέχεται φυσικά πέρα από τον θηλασμό, η μαμά να χρειαστεί να δώσει και συμπλήρωμα στο μωράκι της, μετά από την κατάλληλη καθοδήγηση από τον παιδίατρο, ενώ υπάρχει και τρίτο ενδεχόμενο, η μαμά να μην μπορεί ή να μην επιθυμεί τον θηλασμό, επομένως το μωράκι να τρέφεται αποκλειστικά με γάλα σε σκόνη. Εφόσον η διατροφή γίνεται μετά από σύσταση παιδιάτρου και με βάση τη διατροφή του, το νεογέννητο κερδίζει το βάρος που πρέπει και αναπτύσσεται σωστά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πώς ταΐζουμε το νεογέννητο

Σημαντικό ρόλο στη διατροφή του νεογέννητου παίζει και ο τρόπος με τον οποίο το ταΐζουμε, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για θηλασμό ή για τάισμα με το μπουκάλι. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να είμαστε καθισμένες αναπαυτικά, σε ένα ήρεμο περιβάλλον, στο οποίο περιορίζονται τυχόν αντιπερισπασμοί του μωρού από το γάλα του. Το έντονο φως, η φασαρία, η παρουσία πολλών άλλων ατόμων στον χώρο που μιλούν ή κινούνται, δυνατή μουσική ή και η τηλεόραση, ενδέχεται να ενοχλήσουν το μωράκι μας και να μην ολοκληρώσει το γεύμα του όπως πρέπει.

Μαμά ταΐζει το μωρό της

Επίσης, καλό είναι να έχουμε μαζί σε κάθε τάισμα τα Pampers Harmonie Aqua Wipes που προσφέρουν απαλή προστασία για το ευαίσθητο δέρμα και περιέχουν 99% νερό, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για ήπιο καθάρισμα. Τα συγκεκριμένα μωρομάντηλα δημιουργούνται από 100% φυτικές ίνες και 0% πλαστικό, κάτι που πιστοποιείται από την ανεξάρτητη ετικέτα Standard 100 από την Oeko-Tex. Η μοναδική τους φόρμουλα, με βαμβάκι υψηλής ποιότητας, μοιάζει με άγγιγμα απαλού φτερού στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού, ενώ επίσης δεν περιέχουν καθόλου οινόπνευμα, άρωμα ή βαφές. Πρόκειται για δερματολογικά ελεγμένο και εγκεκριμένο από δερματολόγους της Skin Health Alliance και είναι το πιο ήπιο καθαριστικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Επομένως, χρησιμοποιώντας τα Pampers Harmonie Aqua Wipes κάθε φορά που λερώνεται το μωράκι μας, είτε καθώς το ταΐζουμε, είτε σε όποια άλλη περίσταση, έχουμε ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο δέρμα των νεογέννητων, που περιέχει 99% νερό, 0% πλαστικό και είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι υψηλής ποιότητας: 100% φυτικές ίνες.

Μαμά με το μωρό της

Η διατροφή του μωρού μας από τις πρώτες στιγμές που έρχεται στη ζωή, είναι μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες που αισθανόμαστε ως μαμάδες. Προχωρώντας με την επιλογή που ταιριάζει περισσότερο σε εμάς και το παιδάκι μας, πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου μας, είμαστε βέβαιες ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies