Τρεις διασκεδαστικές ασκήσεις που θα ενισχύσουν την κινητική ανάπτυξη του μωρού σου

Έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες από την ημέρα που ήρθε στον κόσμο το μωρό σου και όπως είναι λογικό, η προσοχή σου έχει στραφεί απόλυτα στους τρόπους με τους οποίους θα το βοηθήσεις να αναπτυχθεί ομαλά και ισορροπημένα. Και μπορεί να σου φαίνεται κάπως νωρίς, καθώς το μωράκι σου είναι ακόμη μικρό και «εύθραυστο», όμως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλεις στο πρόγραμμά του μερικές ασκήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τις σωματικές και τις κινητικές του δεξιότητες.

Διότι ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνεις, κάθε ερέθισμα που παρακινεί το βρέφος σου να κάνει μία κίνηση με το σώμα του, το βοηθά να αναπτύσσει τις ικανότητές του. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βοηθήσεις το μωράκι σου να εξασκήσει τους μύες του και να αποκτήσει έναν εύρυθμο κινητικό συντονισμό; Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να ξαπλώσεις μαζί του σε μία άνετη, ζεστή και μαλακή επιφάνεια, όπως ένα χαλάκι δραστηριοτήτων ή μία κουβέρτα, την οποία θα απλώσεις στο πάτωμα, ώστε να πραγματοποιήσετε παρέα μερικές ασκήσεις που θα συμβάλλουν στη μελλοντική ανάπτυξη του μωρού σου.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία σειρά από ασκήσεις, τις οποίες αξίζει να συστήσεις στο μωρό σου, για να αποκτήσει μία καλύτερη αντίληψη του σώματος και των δυνατοτήτων του.

Εξασκώντας τα άνω και τα κάτω άκρα χρησιμοποιώντας παιχνίδια

Προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση των ασκήσεων, να ξέρεις πως η καλύτερη στιγμή για να πραγματοποιήσεις με το μωρό σου τις συγκεκριμένες ασκήσεις είναι αφού έχεις αλλάξει την πάνα του. Φορώντας στο μωρό σου τις απαλές πάνες Pampers® Premium Care™, οι οποίες διαθέτουν κάλυμμα DermaComfort με απορροφητικούς πόρους που απομακρύνουν την υγρασία, καθώς και μαλακά και ελαστικά πλαϊνά, αλλά και έναν πανίσχυρο πυρήνα που απορροφά αμέσως τα υγρά και κρατάει το μωρό στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες, να είσαι σίγουρη πως τίποτα δεν μπει εμπόδιο στην «προπόνησή» σας.

Θα ξεκινήσεις, λοιπόν, βάζοντας το μωρό σου μπρούμυτα ή ανάσκελα σε μία μαλακή επιφάνεια και γύρω του θα τοποθετήσεις μερικά παιχνίδια. Το μωρό σου στην προσπάθειά του να φτάσει αυτά τα αντικείμενα θα κάνει κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια. Για να το διευκολύνεις μπορείς να κρατήσεις κάποιο από αυτά τα παιχνίδια και να το φέρεις κοντά στο παιδί, ενθαρρύνοντάς το να το αγγίξει και έτσι, να εξασκήσει τους μύες των χεριών του.

Μαμά παίζει με το μωρό της

Δυναμώνοντας τον κορμό μέχρι να αποκτήσει ισορροπία το μωρό σου

Κάθε μωρό έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρη για το πότε το μικρό σου θα είναι έτοιμο να μείνει καθιστό. Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, βέβαια, εσύ μπορείς να το προετοιμάζεις, να το βοηθάς να βρει την ισορροπία του και να δυναμώσει τον κορμό του. Πώς θα τα καταφέρεις; Τοποθετώντας στη μαλακή επιφάνεια πάνω στην οποία έχετε ξαπλώσει ένα χαριτωμένο μόμπιλε, δηλαδή ένα παιχνίδι από το οποίο κρέμονται λούτρινα αρκουδάκια και πολύχρωμα μαλακά παιχνίδια.

Το παιδί θέλοντας να πιάσει τα εντυπωσιακά αντικείμενα που κρέμονται από πάνω του, θα προσπαθεί να σπρώξει τον κορμό προς τα πάνω, θα εξασκήσει τον αυχένα, τους κοιλιακούς και την πλάτη του. Ακόμη και αν δεν καταφέρει να ακουμπήσει τα παιχνίδια, σίγουρα θα έχει εξασκήσει αρκετά το σώμα του. Έτσι, όταν οι μύες του μωρού σου θα είναι αρκετά δυνατοί και θα μπορούν να στηρίξουν όλο το βάρος του στον κορμό και τα πόδια, τότε το μωρό σου θα είναι έτοιμο να καθίσει.

Ενισχύοντας την καλύτερη στήριξη του κεφαλιού και τον έλεγχο των κινήσεων

Όπως γνωρίζεις, για λόγους ασφαλείας το μωράκι σου δεν πρέπει να κοιμάται μπρούμυτα τον πρώτο καιρό. Μπορείς, όμως, να το τοποθετείς μπρούμυτα τις ώρες που είναι ξύπνιο, αφού είναι μία στάση που το βοηθά να εξασκεί τους μύες του λαιμού, το πάνω μέρους του κορμού και τη στήριξη του κεφαλιού του. Για παράδειγμα, μπορείς να ξαπλώσεις το μωράκι σου μπρούμυτα πάνω στη μαλακή επιφάνεια που θα στρώσεις στο πάτωμα και έπειτα, να καθίσεις μπροστά του.

Αφού σιγουρευτείς ότι έχεις την προσοχή του μωρού σου, θα κρατήσεις στο χέρι σου ένα αντικείμενο το οποίο θα έχει μία έντονη απόχρωση. Κάνοντας αργές, ήπιες κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση, θα παρακινήσεις το μωρό να ακολουθήσει το αντικείμενο με το βλέμμα του, ώστε να κουνήσει πέρα δώθε το κεφάλι του, να εξασκήσει τις κινήσεις του λαιμού και να αποκτήσει καλύτερη στήριξη στο κεφάλι. Όπως και να έχει, πριν ξεκινήσετε να παίζετε, μην ξεχάσεις να του φορέσεις μία πάνα Pampers® Premium Care™, η οποία διαθέτει δείκτη υγρασίας και θα σε ενημερώσει για το πότε είναι η ώρα να διακόψετε την προπόνηση, για να αλλάξεις την πάνα του μωρού σου.

Μαμά με νεογέννητο μωρό

Πριν αποφασίσεις να πραγματοποιήσεις μερικές από τις παραπάνω ασκήσεις με το μικρό σου, είναι απαραίτητο να ζητήσεις τις συμβουλές του παιδιάτρου που το παρακολουθεί, καθώς είναι εκείνος που θα σου δώσει τις σωστές κατευθύνσεις, για να απολαμβάνεις κάθε φορά ασφαλές παιχνίδι με το μωρό σου.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies