Η ανάπτυξη του νεογέννητου: πώς να καταλαβαίνετε το μωρό σας

Καλώς ήρθατε στη λέσχη γονέων! Αν και μπορεί να μοιάζει εξαντλητικό, το μωρό σας είναι λιγότερο εύθραυστο και αβοήθητο από όσο μπορεί να νομίζετε. Είναι ικανό από πολλές απόψεις και θα σας βοηθήσει να γίνετε καλοί γονείς, καθώς θα σας δίνει τα σημάδια για τις ανάγκες του.

Οι κυριότερες ανάγκες του μωρού σας

Όσον αφορά το νεογέννητό σας και την ανάπτυξή του, οι πρωταρχικές ανάγκες του μωρού περιλαμβάνουν το τάισμα, τον ύπνο και την ανακούφιση. Μαθαίνει ότι ο κόσμος είναι ένα μέρος το οποίο θα πρέπει να εμπιστεύεται για την κάλυψη των αναγκών του. Τα μωρά, όπως οι ενήλικες, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία. Μερικά μωρά έχουν πιο τακτικές συνήθειες φαγητού και ύπνου από άλλα σε αυτή την ηλικία. Το καλύτερο είναι να προσαρμοστείτε με το πρόγραμμα του μωρού. Ακόμα χρειάζεται να τρώει αρκετά τακτικά όλο το 24ωρο. Είναι κατανοητό ότι οι γονείς εξαντλούνται και αναρωτιούνται αν θα έχουν ποτέ ξανά μια στιγμή για τον εαυτό τους. Να είστε σίγουροι ότι θα έχετε. Για τώρα, προσαρμοστείτε στις αλλαγές που έρχονται και στις ανάγκες που προκύπτουν για την ανάπτυξη του νεογέννητου.

Περάστε το χρόνο σας φροντίζοντας το μωρό και τον εαυτό σας και γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο. Τα νεογέννητα δεν παίζουν ακόμα, αλλά απολαμβάνουν να εξερευνούν τον κόσμο με τα μάτια, τα αυτιά και το σώμα τους. Αφιερώστε χρόνο να μιλάτε στο μωρό σας όταν είναι σε εγρήγορση. Ήδη γνωρίζει τη φωνή σας από τον καιρό που ήταν μέσα στη μήτρα. Το άκουσμα των φωνών της μαμάς και του μπαμπά το ανακουφίζει. Μπορεί να βλέπει καλύτερα στα 20 με 25 εκατοστά μπροστά του ή περίπου στην απόσταση από τα χέρια σας έως το πρόσωπό σας. Να το κοιτάτε από κοντά όταν το κρατάτε και θα σας προσέχει καθώς το αγκαλιάζετε, του μιλάτε και του τραγουδάτε. Το καλύτερο είναι να τοποθετείτε το μωρό σας ανάσκελα για να κοιμηθεί, να αποφεύγετε να το τυλίγετε υπερβολικά ή να υπερθερμαίνετε το δωμάτιό του και να απομακρύνετε όλα τα φουσκωτά αντικείμενα από το μέρος που κοιμάται.

Μαμά παίζει με το μωράκι της

Να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας, κρατώντας τους επισκέπτες που δεν βοηθούν μακριά και να μην ανησυχείτε για τις δουλειές του νοικοκυριού.

3 εβδομάδες. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα ανάπτυξης του νεογέννητου, μπορεί να έχετε αποκτήσει κάποιο ρυθμό ή ρουτίνα ύπνου και φαγητού και θα εκπλαγείτε όταν θα γνωρίζετε τι χρειάζεται το μωρό σας. Το μωρό σας τώρα: Είναι πιο συχνά σε εγρήγορση, μπορεί να μένει ξύπνιο ακόμα και για μια ώρα περίπου. Θα προσέξετε ότι εξετάζει το πρόσωπό σας, σας παρακολουθεί όταν μιλάτε και ησυχάζει όταν ακούει τη φωνή σας. Κάνει ένα μικρό ήχο για να σας δείξει πόσο το ενθουσιάζει να του μιλάτε. Αυτοί οι μικροί ήχοι είναι οι απαρχές της γλώσσας. Προσπαθήστε να σταματάτε αυτό που κάνετε και να του απαντάτε με λίγα λογάκια. Είναι αρκετά ιδιότροπο στο τέλος της ημέρας. Αυτό μπορεί να μη σας φαίνεται ότι συνιστά πρόοδο, αλλά είναι! Καθώς ωριμάζει το νευρικό σύστημα του μωρού σας, ο κόσμος αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το μωρό μπορεί να χρειάζεται λίγη ηρεμία και χαλάρωση από όλο αυτόν τον ενθουσιασμό.

Ελέγχει καλύτερα το κεφαλάκι του. Δεν θα φαίνεται τόσο εύθραυστο όσο πριν, αλλά ακόμα θα χρειάζεται υποστήριξη όταν το κρατάτε. Έχει περισσότερη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός του. Τώρα θα μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του όταν το τοποθετείτε μπρούμυτα, αλλά ακόμα θα πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Βλέπει το χέρι του να κινείται μπροστά στο πρόσωπό του. Αν και δεν θα ελέγχει ιδιαίτερα τα χέρια του, θα μπορεί να ελέγχει πολύ καλά τα μάτια του και να παρατηρεί γύρω του. Κοιμάται για τρεις έως τέσσερις ώρες, το πολύ. Εάν κοιμάται πολύ περισσότερο, θα πρέπει να το ξυπνάτε για τάισμα.

2 μηνών. Το νεογέννητό σας προχωρά στην ανάπτυξή του! Ακόμα σας βάζει να μαντεύετε, αλλά οι συνήθειες ύπνου και φαγητού γίνονται λίγο περισσότερο προβλέψιμες. Καθώς το μωρό σας ξεπερνά τη σμηγματoρρoϊκή δερματίτιδα και άλλες συνηθισμένες παθήσεις των νεογέννητων, θα μοιάζει όλο και περισσότερο με φυσιολογικό μωρό. Θα χαμογελάει, θα κάνει «διάλογο» μαζί σας και θα γελάει χαρωπά όταν σας βλέπει.

Μωράκι κάθεται αγκαλιά στη μαμά του

Μπορεί επίσης να προσέξετε ότι το μωρό σας: Ησυχάζει περισσότερο με τον μπαμπά και τη μαμά παρά με ξένους. Εξετάζει εσάς και όλους τους άλλους με αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως πριν και μετά το τάισμα. Ελέγχει το κεφάλι του λίγο καλύτερα, αρκεί να το κρατάτε ακίνητο. Του αρέσει να το κρατάτε στον ώμο σας ή να κάθεται ενώ το κρατάτε από τις μασχάλες του. Όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, του αρέσει να σηκώνει το κεφαλάκι του προς τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνει, με τα χεράκια του, το σώμα του μπροστά. Βεβαιωθείτε ότι περνά αρκετό χρόνο μπρούμυτα, έτσι ώστε να εξασκεί τις κινήσεις του κεφαλιού του και να δυναμώνει τους ώμους του. Γυρίζει κατά λάθος από μπρούμυτα, ανάσκελα. Έχει ισιώσει τη στάση του και κρατά αρκετή ώρα τα χέρια του ανοιχτά. Αγγίζει ή κρατά τα χεράκια του, είτε κατά λάθος ή γιατί θέλει να τα αισθάνεται.

Τα παιχνίδια πολύ σύντομα, θα γίνουν μέρος της ζωής του! Η γκρίνια και το κλάμα αυξάνονται προς το πέρας της ημέρας, γεγονός που μπορεί να σας προκαλεί άγχος. Ζητήστε από το σύντροφό σας ή από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει. Το να έχετε το μωρό σας σε ένα μάρσιπο, ακόμα και όταν δεν γκρινιάζει, μπορεί να μειώσει το συνολικό χρόνο που κλαίει. Τώρα είναι ο καιρός για να ξεκινήσετε να ελέγχετε τα μάτια του μωρού σας, ώστε να καταλάβετε το χρώμα που θα αποκτήσουν. Το μωρό σας μπορεί επίσης να είναι πιο παχουλό και μπορεί να έχει διπλό πηγούνι και δίπλες στα μπουτάκια του. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα για ένα υγιές μωρό που τρέφεται σωστά. Ήρθε ο καιρός για να κάνει τον ιατρικό έλεγχο των δύο μηνών. Ετοιμαστείτε λοιπόν να το πάτε στο ιατρείο.

Με τις συμβουλές μας για το νεογέννητο και την ανάπτυξή του, μπορείτε να έχετε μια γενικότερη εικόνα του τι χρειάζεται και φυσικά δεν παραλείπετε ποτέ να επισκέπτεστε ή να ρωτάτε τον παιδίατρό σας σε κάθε βήμα. Η ανάπτυξη του κάθε νεογέννητου είναι ξεχωριστή, σημαντική και χρειάζεται όλη σας την αφοσίωση!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies