Επισκέψεις στον παιδίατρο: έλεγχος υγείας στους 2 μήνες

Στους δύο μήνες, το μωρό σας εξακολουθεί να σας βάζει να μαντεύετε τι θέλει, αλλά οι συνήθειες ύπνου και φαγητού έχουν αρχίσει να γίνονται πιο προβλέψιμες. Σε αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να εμφανίζεται το φυσικό χρώμα των ματιών του, το πρόσωπό του θα αρχίσει να φαίνεται πιο λεπτό και το σώμα πιο παχουλό σε σχέση ακόμα και με την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά την επίσκεψή σας, ο γιατρός θα εστιάσει στο μέγεθος και το βάρος του, καθώς και στο τάισμα και στην αύξηση του κλάματος που είναι αναμενόμενη σε αυτή την ηλικία. Επίσης, έχει έρθει ο καιρός για τα πρώτα εμβόλια.

Στην επίσκεψη αυτή, ο γιατρός σας:

Θα ελέγξει το βάρος του μωρού ώστε να βεβαιωθεί ότι μεγαλώνει με υγιείς και σταθερούς ρυθμούς.

Ρωτήστε για την ακοή του μωρού σας, την όρασή του και την ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων.

Θα σας ενημερώσει για την ανάπτυξη του μωρού σας και τη συμπεριφορά του στην ηλικία αυτή.

Εκφράστε οποιαδήποτε μικρή ανησυχία έχετε σχετικά με την υγεία του, όπως, για παράδειγμα, πώς να

αντιμετωπίσετε τη σμηγματόρροια ή τα εξανθήματα από την πάνα.

Θα σας απαντήσει σε όποια ερωτήματα έχετε για το θηλασμό.

Συζητήστε μαζί του πώς θα διαχειριστείτε ήπιες ασθένειες στο σπίτι.

Τι θα θέλει να γνωρίζει ο γιατρός σας.

Έχετε δει άλλον γιατρό μετά την τελευταία σας επίσκεψη; Εάν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης; Σας συνταγογραφήθηκαν φάρμακα ή κάποια αγωγή;

Κρατάει το μωρό σας το κεφάλι του ψηλά όταν το τοποθετείτε μπρούμυτα; Χρησιμοποιεί τους βραχίονές του για να σηκώσει το θώρακά του όταν το αφήνετε κάτω; Χαμογελάει από μόνο του; Βγάζει ακαταλαβίστικους ήχους όταν του μιλάτε; Σηκώνει τα πόδια του ψηλά όταν το τοποθετείτε ανάσκελα; Κρατάει πιο σταθερά το κεφάλι όταν το κρατάτε στο ύψος του ώμου σας ή όταν το σηκώνετε; Κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και λιγότερο την ημέρα; Περνά ένα διάστημα κατά το οποίο κλαίει στο τέλος της ημέρας; Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι αναμενόμενες σε αυτή την ηλικία.

Συζητήστε το

Μικρές συνήθειες. Πώς τρώει το μωρό σας; Πώς κοιμάται; Πότε και για πόσο κλαίει; Συζητήστε τα όλα αυτά με το γιατρό σας. Εάν το μωρό, σάς γκρινιάζει, ο γιατρός μπορεί να σας δείξει τρόπους για να το ηρεμήσετε. Επιστροφή στην εργασία.

Εάν πρέπει να επιστρέψετε σύντομα στη δουλειά σας, συζητήστε με το γιατρό σας για τους τρόπους με τους οποίες θα κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή για εσάς και το μωρό σας.

Συζητήστε τις συμβουλές που σας προκαλούν σύγχυση ή που αντιφάσκουν. Όλοι έχουν θεωρίες για την ανατροφή των παιδιών, αλλά εσείς πρέπει να ακούτε μόνο το γιατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις πιο πρόσφατες διαπιστώσεις.

Οικογενειακή ζωή.

Συζητήστε πώς προσαρμόζεται η οικογένειά σας στην ζωή με το νέο μωρό και αναφέρετε θέματα με τα αδέρφια του, τα οποία δυσκολεύεστε να χειριστείτε.

Βγαίνοντας έξω. Εάν δεν έχετε βγει από το σπίτι με το καινούριο σας μωρό, συζητήστε το με το γιατρό σας. Είστε έτοιμοι να χειριστείτε ελαφριές ασθένειες ή έναν πυρετό που μπορεί να ακολουθήσει μετά τον εμβολιασμό του μωρού σας; Λάβετε οδηγίες πριν φύγετε, μία μικρή βοήθεια σας παρατίθεται εδώ.

Μιλήστε!

Πολλοί νέοι γονείς εντοπίζουν αλλαγές στην όραση και την ακοή του μωρού τους σε αυτήν περίπου την ηλικία. Συζητήστε με το γιατρό σας τους προβληματισμούς που μπορεί να έχετε. Ο γιατρός θα θέλει να ξέρει εάν το μωρό σας:

Δεν σας κοιτά ή δεν σας παρακολουθεί με τα μάτια του καθώς κινείστε από το ένα στο άλλο άκρο του οπτικού του πεδίου. Στην ηλικία αυτή, το οπτικό του πεδίο είναι περίπου 15 έως 46 εκατοστά.

Δεν γυρίζει όταν ακούει φωνές, ιδίως τη δική σας ή τις φωνές οικείων, όπως η νταντά του ή άλλοι συγγενείς. Σας φαίνεται ακόμα πολύ ευαίσθητο και ότι θα γλιστρήσει από την αγκαλιά σας ή ότι το κεφάλι του δεν έχει δείξει δείγματα σταθεροποίησης. Κινείται ανομοιόμορφα ή κινεί το ένα πόδι ή χέρι περισσότερο από το άλλο. Έχει οποιαδήποτε προβλήματα με τα μάτια του, ιδίως εάν δακρύζουν ή έχουν πύον. Μπορεί να έχει βουλώσει ή στενέψει κάποια δακρυϊκή οδός που χρειάζεται θεραπεία. Δεν κάνει καθόλου ήχους. Δεν μένει σε εγρήγορση για πάνω από 30 λεπτά τη φορά. Δεν έχει υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να σας προσφέρουν αυτή την κάλυψη.

Εάν τα πράγματα για εσάς, ως γονείς, δεν εναρμονίζονται ή δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου από τον προηγούμενο μήνα, ενημερώστε το γιατρό σας. Εάν έχετε κατάθλιψη, το μωρό σας μπορεί να το αντιληφθεί και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξή του. Χρειάζεται να είστε στα καλύτερά σας για τη νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη, επομένως, να λάβετε βοήθεια αμέσως. Μπορείτε να ζητήσετε κάποιο παραπεμπτικό από το γιατρό ή την κλινική που επισκέπτεστε. Τέλος, να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Εάν εκφράσετε τους προβληματισμούς σας, τότε ο γιατρός θα σας καθησυχάσει, κάτι που κάθε νέος γονιός έχει ανάγκη.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies