Τρεις λόγοι που αξίζει να βάλουμε στο σπίτι και την οικογένειά μας ένα κατοικίδιο

Ένα μωράκι απαιτεί τη διαρκή φροντίδα και προσοχή μας και πιθανώς, μας κάνει διστακτικές στην απόκτηση ενός κατοικίδιου. Ίσως πάλι, αν το κατοικίδιο προηγήθηκε χρονικά από το μωρό μας, να αναρωτιόμαστε εάν είναι σωστό να μεγαλώνει δίπλα στο παιδί μας ένα ζωάκι. Κι όμως, μόνο θετικά μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια απόφαση!

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι και εμείς είμαστε έτοιμες να υποδεχτούμε έναν νέο «συγκάτοικο» στο σπίτι μας και να αναλάβουμε τη φροντίδα του παράλληλα με το παιδάκι μας, ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να έχουμε ένα ζωάκι ως κατοικίδιο στο σπίτι μας.

Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού

Ένα ζωάκι προσφέρει τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς το βοηθάει ακόμα και να ξεπερνάει ευκολότερα καταστάσεις που του προκαλούν άγχος και στρες. Η αγκαλιά που μπορεί να προσφέρει ένα σκυλάκι σε τέτοιες περιπτώσεις λειτουργεί αγχολυτικά και μειώνει την αίσθηση ανασφάλειας, που ενδεχομένως μπορεί να αισθανθεί ένα παιδάκι. Παράλληλα, ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, μέσω της υπευθυνότητας, καθώς το ίδιο το παιδί γίνεται φροντιστής του μικρού του φίλου. Αναλαμβάνοντας, δηλαδή, μικρές υποχρεώσεις σε αυτόν τον τομέα και καταφέρνοντας να τις φέρνει εις πέρας, το μικρό μας νιώθει ικανό και χρήσιμο. Τέλος, μαθαίνει να σέβεται τα όρια του άλλου από πολύ νωρίς, καθώς μαθαίνει να συμβιώνει με το ζωάκι, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, αλλά και να υποχωρεί -ενίοτε- στις δικές του επιθυμίες.

Αγοράκι αγκαλιά με σκυλάκι

Μαθαίνοντας την αξία της υπευθυνότητας

Ξεχωρίζοντας αυτήν την έννοια από τη γενικότερη συναισθηματική ανάπτυξη που προσφέρουν τα κατοικίδια στα παιδιά, αξίζει να αναφερθούμε πιο εκτενώς στα οφέλη της. Από μωρό, το παιδάκι μας μαθαίνει ότι ένα άλλο πλάσμα εξαρτάται από το ίδιο. Μαθαίνει πώς να το φροντίζει, να το ταΐζει και να το καθαρίζει, ακολουθώντας το δικό μας παράδειγμα. Σύντομα, θα θελήσει να κάνει τη διαδικασία μόνο του: Να προσφέρει φαγητό στο ζωάκι του και να το περιποιηθεί, όπως πρέπει. Ειδικότερα, μάλιστα, όταν η φροντίδα «απαιτεί» δραστηριότητες εκτός σπιτιού, εκεί είναι που το μωράκι μας θέλει οπωσδήποτε να έχει ενεργό ρόλο.

Για αυτές, μάλιστα, τις δραστηριότητες, έχουμε πάντα τα Pampers Wipes Kids Hygiene on the go στην τσάντα μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, για να μπορούμε εύκολα να απομακρύνουμε βρομιά και βακτήρια από το ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού μας. Περιέχουν 0% αλκοόλ και χρωστικές, ενώ χάρη στους απαλούς καθαριστικούς παράγοντες και το απαλό, ανθεκτικό ύφασμά τους, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο, τα χεράκια και τα ποδαράκια, αλλά και σε όλο το σώμα του μικρού μας. Όλα αυτά ενώ είναι πιστοποιημένα από τους δερματολόγους της Skin Health Alliance και είναι κατάλληλα ακόμα και για νεογέννητα μωρά.

Μαμά με αγοράκι παίζουν με γάτα

Τα οφέλη για την υγεία του μικρού μας

Η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο ζωάκι κάνει το παιδάκι μας λιγότερο ευάλωτο σε ιώσεις, κρυολογήματα, ακόμα και αλλεργίες. Ισχυρό ανοσοποιητικό σημαίνει ισχυρός οργανισμός και είναι γεγονός, πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας και το εξής: Ειδικά όταν πρόκειται για κατοικίδιο σκυλάκι, η συγκατοίκηση μαζί του βοηθά το παιδάκι μας στην καθημερινή άσκηση. Διότι είτε στο παιχνίδι, είτε στη βόλτα, το παιδάκι μας μαθαίνει από πολύ μικρό να ασκείται καθημερινά, παρέα με το ζωάκι του.

Μωρό με σκύλο

Ένα κατοικίδιο ζωάκι μόνο οφέλη μπορεί να έχει για μία οικογένεια και ειδικά για τα παιδιά. Μέσα από το παράδειγμά μας και τον τρόπο που φροντίζουμε και αγαπάμε το ζωάκι της οικογένειας, τα παιδιά μας μαθαίνουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο τι σημαίνει το ενδιαφέρον για τους άλλους, τι σημαίνει η δέσμευση, τι είναι η υπευθυνότητα. Μαθαίνουν, επίσης, πώς μοιάζει η ανιδιοτελής αγάπη, καθώς αυτό είναι το μόνο είδος αγάπης που γνωρίζουν να δίνουν τα ζωάκια προς τους «δικούς» τους ανθρώπους. Εφόσον η υπόλοιπη οικογένεια είναι, επίσης, έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα, για να αναλάβει μία τέτοια δέσμευση που συνεπάγεται μία νέα ζωή στο σπίτι, υιοθετούμε ένα ζωάκι και βλέπουμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies