Πάσχα στην πόλη: Δραστηριότητες που θα απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας

Το Πάσχα είναι μία γιορτή που ενδείκνυται για εκδρομές κοντά στη φύση, ωστόσο, κάποιες φορές το πρόγραμμά μας δεν μας επιτρέπει να οργανώσουμε κάποια οικογενειακή «απόδραση» από το «κλεινόν άστυ».

Στην περίπτωση, λοιπόν, που γνωρίζετε ήδη ότι το φετινό Πάσχα θα σας βρει στην πόλη, άλλα έχετε όλη τη διάθεση να το ζήσετε με κατάνυξη, διασκεδάζοντας μαζί με τα παιδιά σας, υπάρχουν επιλογές που θα σας βοηθήσουν και να περάσετε καλά, αλλά και να συστήσετε στα μικρά σας τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Φτιάχνουμε κουλουράκια και βάφουμε αβγά με τον παραδοσιακό τρόπο

Ο καλύτερος τρόπος για να συστήσουμε στα παιδιά τα πασχαλινά έθιμα και να τα βοηθήσουμε να περάσουν διασκεδαστικά και δημιουργικά τον χρόνο τους, είναι να μπούμε μαζί τους στην κουζίνα. Ακόμη και αν το παιδάκι σας είναι νήπιο, θα καταλάβει πολλά και κυρίως, θα «μαζέψει» εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές που θα συνθέσουν το «άλμπουμ» των μελλοντικών του αναμνήσεων.

Μπείτε, λοιπόν, στην κουζίνα με το μικρό σας για να ετοιμάσετε πασχαλινά κουλουράκια και πηγαίντε στον κήπο ή σε ένα πάρκο της περιοχής σας, για να μαζέψετε μαζί μικρά φυτά και φυλλαράκια, ώστε να βάψετε τα πασχαλινά αβγά, με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Πώς θα βάψετε τα αβγά, όπως έκαναν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες σας; Θα τα βράσετε και στη συνέχεια, θα τοποθετήσετε στην επιφάνεια του καθενός από ένα φυλλαράκι ή ένα λουλουδάκι που θα έχετε μαζέψει. Αμέσως μετά, θα τυλίξετε κάθε αβγό με ένα κομμάτι από παλιό καλσόν, φροντίζοντας να είναι τεντωμένο και να εφαρμόζει απόλυτα στο αβγό. Έπειτα θα δέσετε σφιχτά κάθε άκρη και θα τοποθετήσετε τα αβγά στην κατσαρόλα με τη βαφή, πάντα με προσοχή και ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία.

Στο τέλος, θα αφαιρέσετε τα καλσόν και τα φυλλαράκια με προσοχή και θα δείτε ότι το αντίστοιχο σχήμα, θα έχει αποτυπωθεί πάνω σε κάθε αβγό. Και αν θέλετε να βάψετε τα αβγά με οικολογικό τρόπο, μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας να τα βουτήξετε σε ζουμί από παντζάρια, φλούδες από κρεμμύδια ή κόκκινο λάχανο!

βαμμένα κόκκινα αυγά σε μπωλ

Παίζουμε μαζί το πασχαλινό κυνήγι των κρυμμένων αβγών

Τι και αν πρόκειται για ένα ξενόφερτο πασχαλινό έθιμο; Αφού μπορεί να σας βοηθήσει να διασκεδάσετε και να χαρείτε μαζί με τα παιδιά σας, γιατί να μην το βάλετε στο πρόγραμμά σας; Πού θα το διοργανώσετε; Στον κήπο του σπιτιού σας, σε ένα πάρκο ή σε κάποιο άλσος στην πόλη. Πώς παίζεται; Τα βήματα είναι απλά. Αρχικά θα χρωματίσετε με τα παιδιά σας αβγά (που θα έχετε βράσει πρώτα) και θα τα κρύψετε σε διάφορα σημεία -για παράδειγμα, πίσω από θάμνους και μέσα σε γλάστρες- μαζί με μερικά γλυκίσματα, όταν τα παιδιά δεν θα σας βλέπουν. Στη συνέχεια, θα δώσετε στα παιδιά από ένα καλαθάκι και θα ζητήσετε από εκείνα να ξεκινήσουν την αναζήτηση! Το παιδάκι που θα βρει τα περισσότερα αβγά θα κερδίσει, αλλά φυσικά, όλα θα επιβραβευτούν, για να μην μείνει κάποιο παραπονεμένο. Το παιχνίδι, βέβαια, έχει έναν κανόνα, που καλό είναι να εξηγήσουμε στα μικρά μας πριν την έναρξη: Πως όταν σε μία κρυψώνα υπάρχουν περισσότερα από ένα αβγά, θα πάρουν μόνο το ένα και θα αφήσουν τα άλλα για τα υπόλοιπα παιδάκια. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως το παιχνίδι έχει και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα!

Extra tip: Το σίγουρο είναι πως ψάχνοντας τα πασχαλινά αβγά, τα παιδιά θα λερωθούν και πιθανότατα, αρκετά! Καλό είναι να έχετε, λοιπόν, μαζί σας τα κατάλληλα μαντηλάκια για τον καθαρισμό της επιδερμίδας τους. Φροντίστε απλώς να είναι απαλά και σχεδιασμένα για το ευαίσθητο δερματάκι των μικρών σας, όπως τα Pampers Kids Hygiene on-the-go. Τα προτείνουμε διότι δεν περιέχουν αλκοόλ και χρωστικές, καθαρίζουν και βοηθούν στην απομάκρυνση της βρομιάς και των βακτηρίων ακόμη και όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι, έχουν απαλό και ανθεκτικό ύφασμα και είναι ιδανικά ακόμη και για το ευαίσθητο δερματάκι των νεογέννητων. Αξίζει, λοιπόν, να τα έχετε παντού μαζί σας, για τη φροντίδα του παιδιού σας.

Νήπιο κρατάει βαμμένα αυγά

Απολαύστε οικογενειακώς την πόλη σας σαν τουρίστες

Το Πάσχα οι πόλεις συνήθως αδειάζουν, αφού οι περισσότεροι κάτοικοί τους πηγαίνουν στην επαρχία, στα χωριά και τα εξοχικά τους. Είναι, λοιπόν, η ιδανική ευκαιρία για εσάς που θα μείνετε πίσω, να απολαύσετε την πόλη σας σαν τουρίστες. Επισκεφτείτε αξιοθέατα, μουσεία, πάρκα της πόλης και χαρείτε τα με ηρεμία και μακριά από την πολυκοσμία. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Να δημιουργήσετε τη δική σας πασχαλινή ατζέντα. Δοκιμάστε να ψάξετε να βρείτε όλες τις παιδικές ή οικογενειακές δραστηριότητες, τα event και τις παραστάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν στην πόλη κατά τη διάρκεια του φετινού Πάσχα και δώστε στα μικρά σας την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν μαζί σας όμορφες αναμνήσεις.

Αν το παιδάκι σας είναι ακόμη μικρό, βέβαια, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ορισμένες παραμέτρους, προτού ξεκινήσετε μαζί του τις αστικές περιηγήσεις. Για παράδειγμα, φροντίστε να έχετε πάντα στην τσάντα σας νερό και κάποιο σνακ ή την τροφή που τρώει συνήθως και φυσικά, μην φύγετε από το σπίτι χωρίς πάνες.

Extra tip: Όταν το παιδί βγαίνει εκτός σπιτιού, θέλει να τρέχει και να παίζει. Για να συνδυάσετε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω μαζί με την επιπλέον άνεση και την προστασία από τις διαρροές, καλό είναι να επιλέξετε πάνες-βρακάκι, όπως τα Pampers Premium Care Pants με την καιντομία Stop & Protect Pocket στο πίσω μέρος, για να προλαμβάνουν τυχόν διαρροές! Έχουν περιμετρική, 360° εφαρμογή, αποτελούνται από extra απαλά και ελαστικά υλικά και εφαρμόζουν άψογα στο σωματάκι του παιδιού, προσφέροντας άνεση και ελευθερία κινήσεων. Για την ακρίβεια, προσφέρουν έως και 12 ώρες ολικής προστασίας, ενώ διαθέτουν και δείκτη υγρασίας, ώστε να σας ενημερώνουν για το πότε χρειάζεται να τις αλλάξετε. Στα πλεονεκτήματά τους θα συμπεριλάβουμε, βέβαια, την πολύ εύκολη εφαρμογή, αλλά και την αφαίρεσή τους. Αρκεί να τις τραβήξετε πάνω για να τις εφαρμόσετε και να σκίσετε τα πλαϊνά για να τις αφαιρέσετε!

Απολαύστε δημιουργικά τον κοινό σας χρόνο στο σπίτι

Ένας ακόμη τρόπος για να δημιουργήσετε όμορφες πασχαλινές αναμνήσεις με τα παιδιά σας, είναι να αφοσιωθείτε μαζί σε δημιουργικές στιγμές. Μπορείτε να σχεδιάσετε και να ζωγραφίσετε μαζί όμορφες πασχαλινές κάρτες για αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορείτε, επίσης, να «ντύσετε» παρέα τις πασχαλινές σας λαμπάδες. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Τι θα λέγατε να δημιουργούσατε μαζί φαναράκια για τον επιτάφιο; Μία ακόμη όμορφη ιδέα, είναι να εμπνευστείτε από τα έθιμα του τόπου, για να φτιάξετε δημιουργικές κατασκευές. Για παράδειγμα, σε κάποια μέρη της Ελλάδας, τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζουν τα παράθυρα των σπιτιών με φαναράκια από πορτοκάλι, αφαιρώντας το περιεχόμενο από τα φρούτα, κόβοντάς τα σε ανάλογο σχήμα και τοποθετώντας εντός ένα κεράκι! Πιθανότατα, βέβαια, σε αυτήν την κατασκευή θα αναλάβετε τα πάντα εσείς, αλλά σίγουρα τα μικρά σας θα χαρούν με το τελικό αποτέλεσμα!

Νήπιο χαρτοτεχνία

Ακόμη και αν το φετινό Πάσχα σας βρει στην πόλη, να θυμάστε πως δεν χρειάζεστε πολλά για να συνθέσετε με τα παιδιά σας τις πιο όμορφες, γιορτινές αναμνήσεις. Αρκεί να περάσετε ουσιαστικό χρόνο μαζί τους, απολαμβάνοντας κοινές, διασκεδαστικές δραστηριότητες και ετοιμάζοντας ξεχωριστές δημιουργίες με έμπνευση από τα έθιμα του τόπου!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies