Καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι που κρατούν το παιδί δραστήριο και το διασκεδάζουν, μαθαίνοντας

Το μικρό σου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και έτσι, επικοινωνείτε όλο και πιο πολύ. Για να κάνεις, λοιπόν, τις ώρες που περνάτε μαζί στο σπίτι ακόμη πιο δημιουργικές, αλλά και παιδαγωγικές, μπορείς να στραφείς σε μερικές απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Από το πλύσιμο των δοντιών, έως τα «παιχνίδια μαγειρικής» στην κουζίνα: Το να ασχολείται το παιδί με απλές, καθημερινές «δουλειές» του σπιτιού, πάντα με την καθοδήγηση και τη θερμή στήριξή σου, θα το βοηθήσει να είναι πιο δραστήριο και μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, θα το ωθήσει να γίνει πιο αυτόνομο και γενικά, να μάθει σημαντικές δεξιότητες.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις μερικές καθημερινές δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν το νήπιό σου να είναι πιο δραστήριο στο σπίτι, καθώς και tips για να το παρακινήσεις να κάνει την αρχή!

Προετοιμάζοντας το οικογενειακό τραπέζι

Τι θα έλεγες, αν ζητούσες από το μικρό σου να σε βοηθήσει με την προετοιμασία του τραπεζιού; Μπορεί να τοποθετήσει απλώς τα σουπλά ή τις χαρτοπετσέτες γύρω από τα πιάτα, να σε βοηθήσει να επιλέξεις τραπεζομάντηλο ή να διακοσμήσετε μαζί το τραπέζι. Το να αισθανθεί ότι το εμπιστεύεσαι, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και θα το βοηθήσει να ανακαλύψει σταδιακά την αξία της ομαδικότητας και της συνεισφοράς.

Για να κάνεις ακόμη πιο διασκεδαστική και δημιουργική αυτή τη δραστηριότητα, μπορείς να παρακινήσεις το μικρό σου να φτιάξετε μαζί μία αυτοσχέδια κατασκευή για σουπλά, είτε χρησιμοποιώντας χρώματα και χαρτόνι, είτε χρωματίζοντας κομμάτια από ένα παλιό ύφασμα.

Φέρνοντας στην επιφάνεια τον μικρό σεφ που κρύβει μέσα του

Αναρωτιέσαι πώς η ενασχόληση με τη μαγειρική μπορεί να ωφελήσει το μικρό σου; Σου έχω καλά νέα, διότι για τo νήπιο αποτελεί μία δραστηριότητα που εκτός από ενδιαφέρουσα και δημιουργική, θα το βοηθήσει να «χτίσει» σημαντικές δεξιότητες και βέβαια, να έχει και την πρώτη του επαφή με την αριθμητική, μετρώντας για παράδειγμα τα αβγά για το κέικ που θα φτιάξεις, τις κουταλιές με το βούτυρο ή τις κούπες με το νερό. Μαγειρεύοντας μαζί σου, επίσης, το παιδί θα ενισχύσει τις κινητικές του δεξιότητες καθώς θα πλάθει -για παράδειγμα- τη ζύμη για τα κουλουράκια, θα αναπτύξει καλύτερα τις αισθήσεις του, ενώ θα αποκτήσει και οργανωτικές ικανότητες και θα μάθει και νέες λέξεις, καθώς θα σε ακούει να διαβάζεις τα βήματα της συνταγής.

Αν θέλεις, μάλιστα, να κάνεις ακόμη πιο διασκεδαστική αυτή τη δραστηριότητα, μπορείς την ώρα που μαγειρεύετε παρέα με το παιδί, να βάλεις κάποια από τα αγαπημένα του παιδικά τραγούδια ή να το αφήσεις να ολοκληρώσει τη μαγειρική σας δημιουργία, διακοσμώντας το γλυκό με «όχημα» τη φαντασία του. Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλληλος «σύμμαχος» για παιχνίδια στην κουζίνα, είναι οι πάνες-βρακάκι Pampers Premium Care Pants, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα δραστήρια νηπιάκια, όπως το δικό σου! Βλέπεις, όχι μόνο είναι απαλές σαν μετάξι, διαθέτουν υλικά που «αναπνέουν» και προσαρμόζονται στο σώμα του παιδιού για να του προσφέρουν ελευθερία κινήσεων, αλλά την ίδια ώρα παρέχουν έως και 12 ώρες στεγνότητας και διαθέτουν και δείκτη υγρασίας, ώστε να γνωρίζεις πότε χρειάζεται να αλλάξεις το μικρό σου.

Οργανώνοντας το δωμάτιο και μαζεύοντας τα παιχνίδια

Αν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να είναι λίγο πιο υπεύθυνο και τακτικό, τότε έχεις κάθε λόγο να το ενθαρρύνεις να μαζεύει τα παιχνίδια του, έπειτα από κάθε χρήση. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα νήπιο να συμμαζέψει το δωμάτιό του όμως, υπάρχουν μερικά «κόλπα» που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Για παράδειγμα, μπορείς να το επιβραβεύσεις με κάτι που αγαπά ή να μετατρέψεις αυτή τη δραστηριότητα σε ένα παιχνίδι για εκείνο. Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να διαμορφώσεις μία ρουτίνα με το μικρό σου κάθε βράδυ, η οποία θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί με το μάζεμα των παιχνιδιών του. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις στο μικρό σου ότι τα παιχνίδια του θέλουν να… ξεκουράζονται και να επιστρέφουν και εκείνα το βράδυ στο «σπίτι» τους -δηλαδή τα ντουλάπια και τα καλάθια στα οποία τα φυλάσσεις- και έτσι, να το κάνεις να δει με άλλο μάτι αυτή τη «δουλειά» του σπιτιού.

mum toddler playing

Μαθαίνοντας στο παιδί να φροντίζει την προσωπική του υγιεινή

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά συχνά δυσανασχετούν με τις συνήθειες της καθημερινής υγιεινής τους, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Είναι καιρός, λοιπόν, να κάνεις αυτές τις δραστηριότητες όσο πιο διασκεδαστικές γίνεται για το μικρό σου, πάντα υπό την επίβλεψή σου. Μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μια πετσετούλα με τους αγαπημένους του ήρωες ή το να πλένεις και εσύ τα δόντια σου μαζί του, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να του μιλήσεις για τη σημασία του να φροντίζει τα δοντάκια και την υγιεινή του, μέσα από απλά παραδείγματα. Ακόμη και ένα αυτοσχέδιο παραμύθι ή μία ιστορία από τα δικά σου παιδικά χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

mum toddler brushing teeth

Ένας μικρός κηπουρός στο σπίτι σας

Αν έχεις μπαλκόνι, αυλή ή κήπο στο σπίτι, ακόμη και αν διαθέτεις απλώς μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο σαλόνι, γιατί να μην ζητήσεις τη βοήθεια του παιδιού για τη φροντίδα τους; Χάρισε στο μικρό σου ένα πολύχρωμο ποτιστήρι και δοκίμασε να του αναθέσεις το πότισμα των φυτών, πάντα φυσικά με τη δική σου βοήθεια και υποδείξεις. Μπορείς, επίσης, να αγοράσεις μερικές κεραμικές γλάστρες και να τις ζωγραφίσετε μαζί, καθώς και να φυτέψετε παρέα ένα αρωματικό βότανο για την κουζίνα, τα φυλλαράκια του οποίου θα κόβετε με προσοχή, όταν θα μαγειρεύετε μαζί. Πρόκειται για μία απασχόληση που θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία να μιλήσεις στο παιδί και για τη σημασία του σεβασμού στη φύση!

Τώρα, αν αναρωτιέσαι τι θα κάνεις αν γεμίσει με χώματα και βρομιές από την κορυφή μέχρι τα νύχια, φρόντισε να έχεις δίπλα σου τα μαντηλάκια Pampers Kids Hygiene on-the-go, δηλαδή την καλύτερη προστασία και την πιο άμεση λύση για την απομάκρυνση της βρομιάς και των βακτηρίων από το ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού. Περιέχουν 0% αλκοόλ και χρωστικές, έτσι ώστε ακόμη και το πιο ευαίσθητο δερματάκι, να παραμένει προστατευμένο, ενώ μπορείς να τα χρησιμοποιείς τόσο για τα χέρια του, όσο για το πρόσωπο, τα πόδια, ακόμη και ολόκληρο το σώμα του μικρού σου, μιας και είναι πιστοποιημένα από τους δερματολόγους της Skin Health Alliance.

toddler gardening

Η επιβράβευση και η απαραίτητη ενθάρρυνση

«Και τι να κάνω αν το παιδί μου δεν δείχνει πρόθυμο να βοηθήσει ή να είναι πιο ενεργό στο σπίτι;», θα με ρωτήσεις. Σίγουρα δεν θα πιέσεις το μικρό σου να κάνει κάτι που δεν θέλει. Μπορείς όμως, να του δώσεις το κίνητρο που ίσως το παροτρύνει να ασχοληθεί με κάτι από τα παραπάνω.

Μία «έξυπνη» ιδέα, που μπορεί να κάνει και τις δουλειές «των μεγάλων» να φαίνονται παιχνίδι, είναι να φτιάξεις έναν πολύχρωμο πίνακα και να τον τοποθετήσεις στο δωμάτιο του παιδιού, έναν πίνακα στον οποίο θα αναγράφετε οικογενειακώς όσα έχετε να κάνετε στο σπίτι, μέσα από ζωγραφιές και σχεδιάκια, έτσι ώστε να τις καταλαβαίνει καλύτερα το παιδί. Ακόμη πιο σημαντικό, πάντως, είναι το να ενθαρρύνεις το παιδί να συνεχίζει, ακόμη και όταν δεν κάνει κάτι καλά ή το βλέπεις διστακτικό. Ένα «μπράβο» από τη μαμά του, μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει να προσπαθεί.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies