Διατροφή νηπίων: ποιος αποφασίζει τι θα φάει;
Σε αυτή την ηλικία, είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του νηπίου να το αφήνετε να παίρνει όσες περισσότερες αποφάσεις μπορεί! Στις αποφάσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο το τι θα παίξει ή το τι θα φορέσει, αλλά και το τι θέλει να φάει! Προσπαθήστε λοιπόν να του δίνετε τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών θρεπτικών τροφών, και αφήστε το να διαλέξει.
Ξεχάστε τις λιωμένες τροφές
Στη διατροφή ενός νηπίου οι λιωμένες τροφές είναι περιττές! Το παιδί έχει πλέον μεγαλώσει και δεν τις χρειάζεται. Αντιθέτως χρειάζεται φαγητό με κάποια υφή για να μασήσει και να καταπιεί, αφού σύμφωνα με έρευνες έτσι θα βελτιωθούν οι προφορικές του ικανότητες, ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν τα γούστα του.
Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής
Η όρεξη και η ανάπτυξη του νηπίου τείνουν να σταθεροποιούνται κατά το δεύτερο έτος της ηλικίας του, κι έτσι το παιδί σας δεν θα χρειάζεται τόση τροφή όση πριν. Τώρα λοιπόν που το πρόγραμμα είναι πιο σταθερό, μπορείτε να αφήνετε το νήπιο να επιλέγει το δικό του φαγητό από εκείνα που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια, αλλά να φροντίζετε μόνο το δικό του φαγητό να είναι χωρίς αλάτι.
Αποφύγετε τις συγκρίσεις
Να θυμάστε ότι σε κανένα νήπιο δεν αρέσει να το συγκρίνουν. Γι’ αυτό όσο και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την αδερφή του για παράδειγμα ως πρότυπο, καλύτερα να μην το κάνετε! Σχόλια του τύπου «κοίτα τη μεγάλη σου αδερφή, που της αρέσουν πολύ τα λαχανικά», είναι πιθανό να εκνευρίσουν το νήπιο, παρά να το παροτρύνουν να δοκιμάσει και εκείνο λαχανικά!
Αποφύγετε τις συγκρούσεις
Η ώρα του φαγητού είναι η ώρα που όλα τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται στο τραπέζι και θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν κάποιες οικογενειακές στιγμές! Είναι επίσης μια ευκαιρία για να μάθετε στο νήπιο κάποιες καλές διατροφικές συνήθειες. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε όσο πιο χαλαροί γίνεται και όλα θα πάνε καλά. Μη πιέζετε το παιδί αν δεν θέλει να φάει, γιατί η καταπίεση ποτέ δεν βοηθάει, ειδικά σε θέματα φαγητού. Αντιθέτως, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Αν έχετε στο μυαλό σας ότι ένα παιδί τρώει όταν πεινάει, τότε θα μετριάσετε το άγχος σας και δεν θα φοβάστε μήπως μείνει νηστικό!
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: