Επισκέψεις στον παιδίατρο: έλεγχος υγείας στα 2 χρόνια

Αυτή η επίσκεψη μάλλον θα είναι πιο ήρεμη από εκείνη που πραγματοποιήσατε στους 18 του μήνες, καθώς το δίχρονό σας θα δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πλέον, του είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό να συνομιλεί με το γιατρό ή το νοσηλευτή που το εξετάζει. Κατά την εν λόγω επίσκεψη, ο γιατρός σας πιθανόν: Να ζυγίσει και να μετρήσει το ύψος του μωρού.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον πίνακα ανάπτυξης του μωρού σας. Κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στην Εισαγωγή

Να σας πληροφορήσει για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Να απαντήσει όποια ερωτήματα έχετε σχετικά με το τι να περιμένετε κατά την ηλικία των δύο ετών. Να συζητήσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα, την προσχολική εκπαίδευση και τη φύλαξη παιδιών.Τι θα θέλει να γνωρίζει ο γιατρός σας: Έχει δει το μωρό σας άλλο γιατρό από την τελευταία του επίσκεψη; Εάν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα εκείνης της επίσκεψης; Του συνταγογραφήθηκαν φάρμακα ή κάποια αγωγή; Πόσες λέξεις γνωρίζει το παιδί σας; Μπορεί να χρησιμοποιήσει φράσεις των δύο λέξεων; Σας μιμείται; Παίζει με φορτηγά ή κούκλες; Μπορεί να κλωτσήσει μια μπάλα; Μπορεί να ανέβει και να κατέβει τις σκάλες χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια ή ένα πόδι τη φορά; Ντρέπεται με τους ξένους, τουλάχιστον στην αρχή; Μπορεί να παρακολουθήσει μια ιστορία και να δώσει ονόματα στις εικόνες ενός βιβλίου; Μπορεί να υπακούσει μια εντολή δύο βημάτων; Υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό καρδιακών προσβολών πριν την ηλικία των 50; Εάν ναι, μπορεί να εξεταστεί η ισορροπία λίπους του παιδιού σας. Φοβάται υπερβολικά και/ή δυσκολεύεται με τα άλλα παιδιά;

Συζητήστε το. Αν και τα περισσότερα δίχρονα δεν έχουν εκπαιδευτεί να πηγαίνουν τουαλέτα (ό,τι και να λέει η μητέρα σας ή η πεθερά σας), μπορεί να έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία εκπαίδευσης. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να βιαστείτε για την εκπαίδευση τουαλέτας. Η πίεση γι’ αυτό το θέμα συνήθως προκαλεί συναισθήματα ματαίωσης σε όλους και δεν σας γλιτώνει νωρίτερα από την αναγκαιότητα της πάνας. Η φροντίδα των δοντιών είναι πολύ σημαντικό ζήτημα στην ηλικία αυτή.

Ζητήστε να σας συστήσουν κάποιον που συνεργάζεται καλά με τα παιδιά. Ενημερωθείτε για το φθοριούχο άλας. Εάν δυσκολεύεστε να περιορίσετε την τηλεόραση ή εάν καταλήγετε να τη χρησιμοποιείτε ως νταντά, ζητήστε βοήθεια. Τώρα διαμορφώνονται οι μελλοντικές συνήθειες. Εάν το παιδί σας φοβάται υπερβολικά και/ή δυσκολεύετε με άλλα παιδιά, ζητήστε συμβουλές. Οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να αγχώσουν και να επηρεάσουν το νήπιο. Εάν μετακομίζετε, κάνετε άλλο μωρό, επιστρέφετε στη δουλειά ή αντιμετωπίζετε μια απώλεια ή μια σοβαρή ασθένεια, το παιδί σας μπορεί να επηρεαστεί. Ο γιατρός, ίσως να μπορεί να σας προτείνει τρόπους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας σε μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με ένα παιδί στην ανάπτυξη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Μιλήστε! Το πολυάσχολο νήπιο πιθανόν να γεμίζει μελανιές στα πόδια και να χτυπάει το κεφαλάκι του. Εάν ανησυχείτε για τους τραυματισμούς του παιδιού σας, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας. Μπορεί να ελέγξει τα καρούμπαλα και τις μελανιές και να σας πει εάν φαίνονται ότι προήλθαν από φυσιολογικές δραστηριότητες.

Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν το παιδί σας: Δεν ενώνει προτάσεις ή φράσεις των δύο λέξεων. Δεν δείχνει φωτογραφίες σε βιβλία και δεν ονοματίζει τουλάχιστον κάποια από τα εικονιζόμενα αντικείμενα. Δεν τρέχει ή δεν είναι ιδιαίτερα ευσταθές στα πόδια του. Δεν αντιλαμβάνεται εντολές δύο βημάτων, όπως “πάρε τα παπούτσια σου και φέρε τα μου”. Δεν πετάει ή δεν κλωτσάει μια μπάλα. Δεν μπορεί να στοιβάζει πάνω από δύο τουβλάκια. Δεν ξέρει πώς να μουτζουρώσει στο χαρτί με μεγάλες κηρομπογιές. Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία αυτή μπορούν να σχεδιάσουν έναν ακανόνιστο κύκλο. Δυσκολεύεται ακόμα να καταπιεί φαγητό. Δεν γίνεται κατανοητό ή δεν μεταφέρει το μήνυμά του σε ξένους, τις μισές φορές. Γενικά φοβάται πολύ, ιδίως σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή με συγκεκριμένους ανθρώπους. Κάνει οτιδήποτε μπορεί να θεωρείτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει με τους δικούς του ρυθμούς και ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε. Συζητήστε τις απορίες σας με το γιατρό σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι όλα πάνε καλά για το μικρό σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies