Ασφαλής ύπνος: Συμβουλές για να απολαμβάνει το μωρό σου ξεκούραστες και άνετες ώρες ύπνου

Οι ώρες ύπνου που απολαμβάνει το μωράκι σου έχουν ζωτική σημασία για την υγεία, τη σωματική και την πνευματική του ανάπτυξη. Είναι μία λειτουργία που βοηθά τον οργανισμό του να ανακάμψει, καθώς οι αλλαγές που βιώνει είναι γρήγορες και έντονες από μέρα σε μέρα. Μέσω του ύπνου, o οργανισμός του μωρού σου μπορεί και παράγει περισσότερες ορμόνες και με ταχύτερο ρυθμό, ενώ εκείνο έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει τα ερεθίσματα που έλαβε μέσα στη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο ύπνος του μωρού σου είναι ένα ζήτημα που σε απασχολεί, διότι θες να είσαι σίγουρη πως τις ώρες που ξεκουράζεται, είναι προστατευμένο και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ακόμη και τις ελάχιστες φορές που δεν είναι υπό την επιτήρησή σου. Ακριβώς για αυτό, «ποια είναι η σωστή στάση ύπνου για το μωρό μου;» ή «μπορώ να αφήνω το μωρό να κοιμάται με την πιπίλα;» είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που σε προβληματίζουν καθημερινά.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για τον ύπνο, οι οποίες υπόσχονται πως θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για το μωράκι σου, ένα περιβάλλον στον οποίο θα μπορεί να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει τα πιο γλυκά όνειρα!

Ποια είναι η σωστή στάση ύπνου για να είναι ασφαλές το μωράκι σου;

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους αλλά και τις υποδείξεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι πιο ασφαλείς στάσεις ύπνου για ένα μωράκι είναι ανάσκελα ή στο πλάι, δηλαδή οι στάσεις που τοποθετούν την πλάτη του παιδιού στο στρώμα και το κεφάλι στο πλάι. Ακόμη και τις φορές που το μωρό σου αποκοιμιέται στο καρότσι, το μάρσιππο ή το ρηλάξ του, καλό θα ήταν να το μεταφέρεις σύντομα σε μία σταθερή και ίσια επιφάνεια, όπως η κούνια του, καθώς εκεί είναι πολύ πιο ασφαλές. Βάζοντας το μωρό να κοιμηθεί στις συγκεκριμένες στάσεις, ξέρεις πως το κεφαλάκι του θα είναι πάντα στραμμένο πλάγια, οπότε θα μπορεί να αναπνέει άνετα και ελεύθερα. Επίσης, καλό θα ήταν, κάθε φορά να γυρνάς το κεφάλι του από διαφορετική πλευρά όταν το βάζεις για ύπνο, μία από τη δεξιά και μία από την αριστερή, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα προκύψει κάποια ασυμμετρία στο σχήμα του κεφαλιού του.

Μαμά βάζει για ύπνο το μωρό της

Είναι ασφαλές να αφήνω το μωράκι μου να κοιμάται με την πιπίλα του;

Αρκετές μανούλες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να αφήνουν το μωράκι τους να κοιμάται με την πιπίλα του και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο, η οποία βοηθά το μωρό να κοιμηθεί πιο εύκολα, αφού καθώς την πιπιλά, το στόμα του μιμείται την κίνηση του θηλασμού. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να κοιμίζεις το μωράκι σου με ένα νανούρισμα πριν του δώσεις την πιπίλα του, ενώ αν του πέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν είναι απαραίτητο να του τη φορέσεις ξανά, αρκεί να την απομακρύνεις από την κούνια του.

Σε κάθε περίπτωση, για να είσαι σίγουρη πως το μωράκι σου θα απολαμβάνει καθημερινά έναν ξεκούραστο, μη διακοπτόμενο ύπνο, είναι σημαντικό να του φορέσεις και μία άνετη πάνα η οποία θα το προστατεύει από τις διαρροές. Αυτό κάνουν και οι νέες, δερματολογικά ελεγμένες πάνες Pampers Pants χάρη στη καινοτομία «Stop & Protect Pocket, η οποία προσφέρει στο μωρό σου έξτρα προστασία από τις διαρροές και τα κακάκια για έως και 12 ώρες, ενώ διαθέτει έναν απόλυτα απορροφητικό πυρήνα, διπλά προστατευτικά και μία εξαιρετικά ελαστική μέση, η οποία προσαρμόζεται στην κοιλίτσα του μωρού σου.

Μαμά φιλάει το μωρό της

Πώς θα διαμορφώσεις ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου για το μωρό σου;

Αν θέλεις το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται το μωρό σου να είναι απόλυτα ασφαλές, τότε χρειάζεται να προμηθευτείς μία αξιόπιστη κούνια, η οποία έχεις εξακριβώσει από τα χαρακτηριστικά της πως πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Τοποθέτησε εσωτερικά στην κούνια του μωρού ένα στρώμα που εφάπτεται απόλυτα στο μέγεθός της και φρόντισε ώστε το σεντόνι που θα βάλεις πάνω από το στρώμα, να διπλώνει κάτω από αυτό. Καλό θα ήταν να μην αφήνεις μέσα στην κούνια μαλακά αντικείμενα, όπως αρκουδάκια, μαξιλάρια ή σκεπάσματα, πριν το μωρό σου συμπληρώσει τους 12 μήνες.

Αν έχεις ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα προσφέρεις ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου στο μωράκι σου, να ξέρεις πως ο παιδίατρος που το παρακολουθεί είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να σου δώσει τις απαντήσεις που ζητάς. Όπως και να έχει, να θυμάσαι πως ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στο δωμάτιο ή την κούνια του, εσύ χρειάζεται να το ελέγχεις τακτικά, σύμφωνα πάντα με την ηλικία και το πρόγραμμα ύπνου του.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies