Ασφάλεια στον ύπνο: φροντίστε για τον ασφαλή ύπνο του μωρού σας

Πόσο συχνά βάζετε το μωρό σας για ύπνο και ανησυχείτε για την ασφάλειά του; Βάζετε το αυτί σας κοντά στο κεφάλι του για να ελέγξετε αν είναι καλά; Μείνετε ήσυχες, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές, όταν κοιμάται.

Στάση ύπνου.

Αν και ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών (Σ.Α.Θ.Β.) μειώνεται κατά πολύ μετά τους πρώτους έξι μήνες, είναι καλή ιδέα να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται στο πλάι.

Απλά μη σας κάνει εντύπωση, αν δε μείνει σε αυτή τη στάση. Μετά τον έκτο μήνα, το μωρό σας πιθανότατα θα στριφογυρίζει όλη τη νύχτα και θα μπορεί να ελευθερώσει πιο εύκολα το κεφάλι του για να αναπνεύσει σωστά. Κρατήστε το μωρό σας ασφαλές, όταν κοιμάται, κάνοντας τα ακόλουθα:

Μη βάζετε μέσα στην κούνια του μωρού φουσκωτά καλύμματα, μαξιλάρια και λούτρινα κουκλάκια.

Συνεχίστε το θηλασμό, αν μπορείτε.

Ελέγξτε την θερμοκρασία γύρω από το μωρό σας, ντύστε το ελαφρά – κρατήστε το ζεστό, άλλα όχι πολύ ζεστό.

Το να καπνίζετε στο δωμάτιο του μωρού σας απαγορεύεται ρητά. Για την ακρίβεια δεν πρέπει να καπνίζετε ποτέ κοντά του.

Το στρώμα του μωρού σας πρέπει να είναι καθαρό και σκληρό και να χωράει σφιχτά στο κρεβάτι.

Τα σεντόνια πρέπει, επίσης, να εφαρμόζουν καλά πάνω στο στρώμα.

Συμβουλές για την κούνια.

Είστε σίγουρη ότι η κούνια του μωρού σας είναι ασφαλής;

Αν αγοράσατε καινούργια κούνια, δε χρειάζεται να ανησυχείτε – όλες οι μοντέρνες κούνιες πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία. Δύο δεδομένα που πρέπει να ξέρετε:

Οι κούνιες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 μπορεί να έχουν κάγκελα με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (μεγαλύτερη από 6 εκατοστά) και μπορούν να παγιδέψουν το κεφάλι του μωρού σας.

Κούνιες με χρώμα που περιέχει μόλυβδο (πολύ σύνηθες για κούνιες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1972) θα πρέπει να ξαναβαφτούν με ένα ισχυρό βερνίκι.

Το να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές, όταν κοιμάται, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού σας και για τη δική σας ψυχική ηρεμία.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies