25 συμβουλές για αεροπορικό ταξίδι με το μωρό σας​

Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε με το μωρό σας σε αεροπλάνο, μπορεί να έχετε διάφορες απορίες ή ανησυχίες. Για κάποια μωρά, η πτήση δεν είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς είναι εύκολο να κοιμηθούν στη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ για άλλα μωρά είναι πιο δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, το αεροπορικό ταξίδι με το μωρό θα κυλήσει πιο ομαλά αν έχετε κάνει καλό προγραμματισμό και κάποιες πρακτικές επιλογές. Παρακάτω έχουμε για εσάς κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας, πότε είναι καλύτερο να πετάξετε όπως και ποιες θέσεις είναι προτιμότερες για κράτηση.​

25 συμβουλές για την πτήση με το μωρό

Ακούγεται σαν πρόκληση αλλά μπορείτε να το διαχειριστείτε και να το απολαύσετε, αρκεί να έχετε κάνει έγκαιρα την προετοιμασία σας και να το αντιμετωπίσετε όλο αυτό με θετική διάθεση!

Πολλά μωρά προσαρμόζονται καλά σε αλλαγές στο ωράριο διατροφής και ύπνου και, με λίγη τύχη, μπορούν να είναι ήρεμα και χαρούμενα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Δείτε τα παρακάτω tips και προσπαθήστε να κάνετε όλη την εμπειρία όσο πιο ευχάριστη γίνεται, χωρίς άγχος.

Κράτηση πτήσης και άλλες προετοιμασίες

 1. Επιλέξτε μια βραδινή πτήση. Η πτήση είναι πιο εύκολη όταν το μωρό κοιμάται, οπότε αν επιλέξετε μια βραδινή, έχετε περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό! Αν η μόνη σας επιλογή είναι το πρωί, προσπαθήστε να καθυστερήσετε τον συνηθισμένο υπνάκο του μωρού σας ώστε να κοιμηθεί μετά την απογείωση.​

 2. Αφήστε αρκετό χρόνο μεταξύ των πτήσεων με ανταπόκριση. Όταν ταξιδεύετε με το μωρό σας, είναι σημαντικό να αφήνετε ένα καλό χρονικό περιθώριο ανάμεσα στις πτήσεις, ώστε να φτάσετε από τον ένα τερματικό σταθμό στον άλλο με μεγαλύτερη άνεση.

 3. Επιλέξτε θέσεις από πριν. Αν μπορείτε, επιλέξτε τις θέσεις σας νωρίς για να έχετε περισσότερες επιλογές. Η περιοχή του διαφράγματος (πίσω από τον τοίχο που συχνά χωρίζει τις καμπίνες) έχει τον περισσότερο χώρο. Για λόγους ασφαλείας δεν θα μπορείτε να επιλέξετε μια σειρά εξόδου. Αν είναι εφικτό, επιλέξτε θέση κοντά στο παράθυρο καθώς η θέση στον διάδρομο δεν είναι τόσο ασφαλής για το μωρό σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 4. Αν μπορείτε, κρατήστε μια θέση για το μωρό σας. Δεν απαιτείται να κρατήσετε θέση για το παιδί σας εάν είναι μικρότερο από 2 ετών και σκοπεύετε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Συνιστάται όμως γιατί στις περιπτώσεις αναταράξεων, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Πολλά μωρά μπορεί να είναι πιο ήρεμα αν βρίσκονται σε δική τους θέση. Αν επιλέξετε να έχει τη δική του θέση, θα χρειαστεί να φέρετε το δικό σας βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου αφού βεβαιωθείτε ότι πληροί τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τους εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας που σας ενδιαφέρει προκειμένου να σας ενημερώσουν για τους κανονισμούς.

 5. Έχετε έτοιμο το διαβατήριο του μωρού σας. Για να μπορέσει το μωρό σας να πετάξει εκτός συνόρων, θα χρειαστεί να έχει κι εκείνο ένα έγκυρο διαβατήριο. Κάντε απλά αίτηση, αυτοπροσώπως, στο αρμόδιο γραφείο και ενημερωθείτε για τα έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσετε, όπως το πιστοποιητικό γέννησης μαζί με μια πρόσφατη φωτογραφία του μωρού σας. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που ειδικεύονται στις φωτογραφίες διαβατηρίου, θα σας βοηθήσουν με τις λεπτομέρειες.

 6. Κάντε εκτέλεση των συνταγών εκ των προτέρων. Αν το μωρό σας χρειάζεται ορισμένα φάρμακα, είναι προτιμότερο να τα έχετε ήδη πάρει σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα βρείτε στον προορισμό σας.

   Γυναίκα και δύο νήπια, κάθονται δίπλα σε παράθυρο αεροπλάνου.​

 7. Φέρτε το βρεφικό σας κάθισμα αυτοκινήτου. Αν έχετε κάνει κράτηση για θέση στο αεροπλάνο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης παιδιών (CRS). Το καλό είναι ότι πολλά βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν εγκριθεί για χρήση σε αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βρεφικό κάθισμα που χρησιμοποιείτε ήδη στο αυτοκίνητό σας. Βεβαιωθείτε ότι το βρεφικό κάθισμα που θα έχετε, φέρει μια ευδιάκριτη ετικέτα με το εξής: «Αυτό το σύστημα συγκράτησης είναι πιστοποιημένο για χρήση σε μηχανοκίνητα οχήματα και αεροσκάφη». Ακολουθούν οι απαιτήσεις για τη χρήση CRS σε αεροσκάφος:

  - Τοποθετήστε το CRS σας στη θέση που βλέπει προς τα πίσω, αν το παιδί σας ζυγίζει λιγότερο από 9 κιλά. - Τοποθετήστε το CRS σας στη θέση στραμμένη προς τα εμπρός αν το παιδί σας ζυγίζει μεταξύ 9 και 18 κιλών. - Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πληροφορίες για άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ενημερωθείτε λοιπόν από τις αεροπορικές εταιρείες που γνωρίζουν τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

 8. Συγκεντρώστε όσα χρειάζεστε. Σκεφτείτε τι μπορεί να χρειαστείτε στο αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της πτήσης και μόλις προσγειωθείτε. Μην το παρακάνετε όμως και κουβαλάτε έξτρα βάρος, χωρίς λόγο, γι’ αυτό σκεφτείτε πρακτικά. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε μαζί σας πάνες και μωρομάντηλα. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε αλλαξιέρα, κουβέρτα, το αγαπημένο μαλακό παιχνίδι του μικρού σας, παιδικές τροφές, πιπίλες, αλλαξιά και πλαστικές σακούλες για την απόρριψη πάνας ή για λερωμένα ρούχα. Μπορείτε να τα βάλετε όλα στη δική σας τσάντα χειραποσκευής ή να τα πάρετε σε ξεχωριστή τσάντα. Ενημερωθείτε για το πόσες χειραποσκευές επιτρέπει η αεροπορική εταιρεία καθώς και για το έξτρα ποσό που ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για περισσότερες.

 9. Έχετε μητρικό γάλα (αν χρειάζεται) ή φόρμουλα. Αν και οι κανόνες γενικά δεν επιτρέπουν υγρά πάνω από ένα όριο, οι γονείς με μωρά αποτελούν εξαίρεση. Απλώς συσκευάστε το μητρικό γάλα, την υγρή φόρμουλα ή τη φόρμουλα σε σκόνη με το νερό ξεχωριστά για να το αναμείξετε αργότερα. Ειδοποιήστε τους αρμόδιους στον έλεγχο ασφαλείας ότι έχετε μαζί σας αυτά τα υγρά. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν να τα αφαιρέσετε από την τσάντα σας για ξεχωριστό έλεγχο.

 10. Πάρτε μαζί σας βιβλία ή παιχνίδια για μεγαλύτερα μωρά και μικρά παιδιά. Θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μικρό σας απασχολημένο κατά τη διάρκεια της πτήσης ή στην αίθουσα αναμονής στο αεροδρόμιο.

 11. Συσκευάστε ωτοασπίδες για το μωρό σας. Η καμπίνα του αεροσκάφους μπορεί να είναι πολύ θορυβώδης, ειδικά κατά την απογείωση. Έχετε μικρές ωτοασπίδες, βαμβακερές μπάλες ή ακουστικά ακύρωσης θορύβου, ώστε να προστατεύσετε τα αυτιά του μωρού σας από τον δυνατό θόρυβο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το μικρό σας να κοιμηθεί πιο άνετα.

 12. Ντύστε το παιδί σας σε στρώσεις. Καθώς η θερμοκρασία στην καμπίνα του αεροπλάνου δεν είναι πάντα σταθερή, είναι καλό να έχετε ντύσει το μικρό σας σε στρώσεις. Επιλέξτε ρουχαλάκια που είναι εύκολο να φορεθούν και να αφαιρεθούν, όπως παντελόνια με λάστιχο, ζακετάκια με φερμουάρ και φόρμες με κουμπιά στον καβάλο.

 13. Κάντε online check-in. Το check-in είναι πολύ πιο εύκολο πλέον στα ανάλογα σημεία στο αεροδρόμιο, μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικής εταιρείας ή με την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό. Εφόσον ταξιδεύετε με το μωρό σας, γιατί να μην κάνετε check-in νωρίτερα, πριν καν φύγετε για το αεροδρόμιο; Έτσι θα τσεκάρετε κιόλας ότι η πτήση ισχύει και ότι δεν έχει καθυστέρηση ή ακύρωση. Βόλτα στο αεροδρόμιο με το μωρό σας

 14. Χρησιμοποιήστε μάρσιπο. Για να έχετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσο βρίσκεστε στο αεροδρόμιο, κρατήστε καλύτερα το μωρό σας σε μάρσιμο. Έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρειαστεί να το βγάλετε από αυτόν προτού περάσετε από την ασφάλεια του αεροδρομίου και να το μεταφέρετε μέσω του ανιχνευτή μετάλλων.

 15. Χρησιμοποιήστε καρότσι. Αν θέλετε να πάρετε το καρότσι μαζί σας στο ταξίδι, θα είναι βολικό για την ώρα που περπατάτε στο αεροδρόμιο. Μπορεί να μη θέλετε να δώσετε το καρότσι μαζί με τις αποσκευές. Χρησιμοποιήστε το μέχρι να επιβιβαστείτε στην πύλη, όπου ένα μέλος του πληρώματος μπορεί να το ελέγξει. Μόλις προσγειωθείτε, θα το πάρετε πίσω.

 16. Επωφεληθείτε από τα προνόμια για οικογένειες, πριν την επιβίβαση. Συνήθως οι οικογένειες με μικρά παιδιά επιβιβάζονται πρώτες στο αεροπλάνο, ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία με ουρές αλλά και για να έχετε την άνεση να τακτοποιηθείτε με την ησυχία σας στις θέσεις. Για τον ίδιο λόγο, αποβιβάζεστε στο τέλος εκτός κι αν πρέπει να πάρετε πτήση με ανταπόκριση.

 17. Ζητήστε βοήθεια αν χρειάζεται να προλάβετε πτήση με ανταπόκριση. Καλό είναι να ενημερώσετε ένα μέλος του πληρώματος για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να σας βοηθήσει ζητώντας μέσο μεταφοράς για την επόμενη πύλη.

 18. Αλλάξτε την πάνα του μωρού σας πριν επιβιβαστείτε. Αν προλαβαίνετε, κάντε το πριν μπείτε στο αεροσκάφος. Σε πολλά αεροδρόμια υπάρχουν τουαλέτες με ειδικό σχεδιασμό, για αυτόν το σκοπό. Στην πτήση με το μωρό σας

 19. Παρακολουθήστε το βίντεο για την ασφάλεια κατά την πτήση. Όσο σημαντικό είναι να τακτοποιήσετε το μωρό σας και να ετοιμαστείτε για την απογείωση, άλλο τόσο είναι και το να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο για την ασφάλεια. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις μάσκες οξυγόνου που πέφτουν από το πάνω μέρος, όταν χάνεται η πίεση του αέρα στην καμπίνα, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε τη μάσκα στον εαυτό σας προτού την τοποθετήσετε στο μωρό σας.

 20. Πλύνετε και απολυμάνετε τα χέρια σας. Κάθε φορά που ταξιδεύετε με το μωρό σας, φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών για να μειώσετε την έκθεση του μωρού σας στα μικρόβια.

 21. Εντοπίστε το καλύτερο σημείο για να αλλάξετε την πάνα του μωρού σας. Οι τουαλέτες αεροπλάνων είναι μικρές. Ακόμα και με μια πτυσσόμενη αλλαξιέρα, μπορεί να σας φανεί άβολο να αλλάζετε το μωρό σας σε τόσο στενό χώρο. Αν η τουαλέτα δεν έχει αλλαξιέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε την πάνα του στο καπάκι της λεκάνης, φροντίζοντας να κρατάτε γερά το μωρό σας κάθε στιγμή. Χρησιμοποιήστε ένα σελτεδάκι μιας χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αεροσυνοδοί θα είναι στη διάθεσή σας για να σας διευκολύνουν στην επιλογή σημείου.

 22. Να είστε προετοιμασμένοι αν πονέσουν τα αυτάκια του μωρού σας. Οι αλλαγές στην πίεση μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου κατά την απογείωση και την προσγείωση μπορεί να ενοχλήσουν τα αυτιά του μωρού σας. Για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση της πίεσης, μπορείτε να το θηλάζετε, να του δίνετε το μπιμπερό ή μια πιπίλα.

 23. Προγραμματίστε τις επιλογές ύπνου για το μωρό σας. Η χρήση του CRS (Σύστημα Συγκράτησης Παιδιών) είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τον ύπνο, αλλά ορισμένες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν έναν πιο άνετο τρόπο:​ Κούνια. Αν έχετε επιλέξει θέσεις πίσω από το διάφραγμα, υπάρχει πιθανότητα η αεροπορική εταιρεία να έχει μια κούνια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε. Συνδέεται στον τοίχο του διαφράγματος και μπορεί να κρατήσει ένα μωρό κάτω των 6 μηνών ή/και 9 κιλών. Ρωτήστε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων γι’ αυτή την επιλογή.​ Κάθισμα ύπνου. Στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, ενδέχεται να μπορείτε να κάνετε κράτηση για τρεις θέσεις στη σειρά που έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν για να σχηματίσουν έναν πιο μεγάλο χώρο για τον γονέα και το παιδί. Επικοινωνήστε εκ των προτέρων με την αεροπορική εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα αυτής της επιλογής.​ Φουσκωτή προέκταση καθίσματος. Αν η αεροπορική εταιρεία το επιτρέπει, ίσως μπορείτε να φέρετε μια φουσκωτή προέκταση καθίσματος για όταν θα έρθει η ώρα να πάρει τον υπνάκο του. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν στην αγορά και μπορεί να μην το επιτρέπουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες. Λάβετε υπόψη ότι για να χρησιμοποιήσετε αυτή την επιλογή θα πρέπει να έχετε κάνει κράτηση θέσης για το μικρό σας και καλό είναι να ρωτήσετε εγκαίρως την αεροπορική εταιρεία σχετικά με αυτό. Σημειώστε ότι κατά την απογείωση και την προσγείωση, το μωρό σας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί καμία από αυτές τις επιλογές, καθώς θα πρέπει να το έχετε στην αγκαλιά σας ή σε ένα CRS. Επιπλέον, ακόμη και σε ένα αεροπλάνο, πρέπει να εξακολουθήσετε να εφαρμόζετε ασφαλείς πρακτικές ύπνου για το μωράκι σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένο ανάσκελα για ύπνο και ότι είναι σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια χωρίς μαλακό υπόστρωμα.​

 24. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Κάποιο μέλος του πληρώματος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει, ειδικά αν είστε μόνο εσείς με το μωρό. Μπορεί ακόμα και το άτομο που κάθεται δίπλα σας να προσφερθεί να βοηθήσει σε κάτι, όπως το να φορτώσετε τις χειραποσκευές! Είναι κάτι φυσιολογικό που πολύς κόσμος το αντιμετωπίζει καθημερινά, γι’ αυτό δεχτείτε τη βοήθεια των γύρω σας και μην αγχώνεστε!

   Μωρό κοιμάται στην αγκαλιά γυναίκας, σε καμπίνα αεροπλάνου.​

 25. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Μη βγάζετε τους δικούς σας φόβους στο παιδί σας. Αν το βλέπετε ανήσυχο στη διάρκεια της πτήσης, μην αγχώνεστε για το τι σκέφτονται οι υπόλοιποι στο αεροπλάνο ή αν κοιτάζουν επίμονα. Μείνετε ήρεμοι και βάλτε τα δυνατά σας. Να θυμάστε ότι όσο διατηρείτε τη δική σας ψυχραιμία, τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνει και το μικρό σας.

Συχνές ερωτήσεις​

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του μωρού σας για συμβουλές και καθοδήγηση. Οι ειδικοί γενικά λένε ότι δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε αμέσως μετά τη γέννησή του, επειδή μπορεί να εκτεθεί χωρίς λόγο σε διάφορες πιθανές λοιμώξεις.

Όσα αξίζει να θυμάστε

Όταν πετάτε με το μωρό σας, προσπαθήστε να το κάνετε να νιώσει όσο πιο ήρεμο γίνεται ενώ το ίδιο ισχύει και για εσάς! Με λίγη προετοιμασία, το ταξίδι με το μικρό σας θα κυλήσει ομαλά και πριν καλά-καλά το καταλάβετε, θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας. Καλό ταξίδι!

Μην ξεχάσετε να πακετάρετε πολλές πάνες και μωρομάντηλα! Η προστασία, η απαλότητα και η στεγνότητα Pampers θα είναι μαζί σας, κάθε στιγμή! Πώς γράψαμε αυτό το άρθρο Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο βασίζονται στις συμβουλές ειδικών που βρίσκονται σε αξιόπιστες ιατρικές και κυβερνητικές πηγές, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα των πηγών που χρησιμοποιούνται για αυτό το άρθρο παρακάτω. Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας δεν πρέπει να αντικαθιστά επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Πάντα να συμβουλεύεστε επαγγελματίες υγείας για πλήρη διάγνωση και θεραπεία.

Healthy Children: Flying with Baby: Parent FAQs

Mayo Clinic: Is air travel safe for an infant?

Kids Health: Flying and Your Child's Ears

FAA: Flying with Children

TSA: Traveling with Children

Συγκατάθεση στη χρήση cookies