Παιχνίδια με το μωρό: Πώς θα το κρατήσετε απασχολημένο τώρα που άρχισε να γίνεται πιο δραστήριο

Δεν υπάρχει κάτι πιο συγκινητικό για μία νέα μανούλα, από το να βλέπει το μικρό της να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και συγχρόνως να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Ακριβώς για αυτό, όσες από εμάς έχουμε βιώσει ήδη μία φορά αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, γνωρίζουμε καλά πως ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού, είναι μία σημαντική χρονική περίοδος για τη μετέπειτα εξέλιξή του.

Μοιάζει απίθανό όμως, παρότι ένα μωρό 3 έως 12 μηνών είναι πολύ μικρό για να αντιλαμβάνεται απόλυτα το περιβάλλον και τις καταστάσεις γύρω του, δέχεται καθημερινά χιλιάδες ερεθίσματα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του. Συνεπώς, η παρουσία μας σε αυτό το τρυφερό στάδιο της ζωής του είναι τουλάχιστον απαραίτητη. Διότι εμείς θα βοηθήσουμε το μωρό να αναπτυχθεί σωστά και ομαλά, συμμετέχοντας μαζί του σε δραστηριότητες για μωρά, οι οποίες θα βελτιστοποιήσουν τις κινητικές, κοινωνικές και γλωσσικές του δεξιότητες.

Ειδικότερα την παρούσα περίοδο που το μωράκι μας γίνεται πιο δραστήριο, καλό θα ήταν να επωφεληθούμε από την έντονη ενεργητικότητα και την πηγαία περιέργειά του, επενδύοντας σε ωφέλιμα παιχνίδια με το μωρό, τα οποία θα το ψυχαγωγούν και θα το κρατούν απασχολημένο, ενώ συγχρόνως θα του επιτρέπουν να εξασκεί τις δεξιότητές του. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια για μωρά έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί.

Ένα ευφάνταστο βρεφικό γυμναστήριο ή ένα κέντρο-χαλάκι δραστηριοτήτων

Μπορεί τα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών να είναι γεμάτα από επιλογές για μωρά, όμως ένα βρεφικό γυμναστήριο ή ένα κέντρο δραστηριοτήτων, είναι το κατάλληλο παιχνίδι για να αναπτύξει το μωρό μία πληθώρα δεξιοτήτων. Ακριβώς επειδή βρίσκεται σε μία ηλικία που δέχεται πολλά ερεθίσματα, ένα τέτοιο παιχνίδι θα διεγείρει την περιέργειά του, θα το βοηθήσει να εξασκήσει τον συντονισμό των χεριών και των ματιών και να ακονίσει τις κινητικές του ικανότητες, τόσο στα χέρια, όσο και στα πόδια. Βέβαια, για να απολαύσει το μωρό το παιχνίδι του, χρειάζεται να του έχουμε φορέσει πρώτα μια άνετη πάνα, η οποία θα του παρέχει απόλυτη ευελιξία κινήσεων, στεγνότητα και απαλότητα, όπως οι πάνες-βρακάκια Pampers Premium Care Pants, οι οποίες είναι απαλές σαν μετάξι. Χάρη στον προηγμένο σχεδιασμό των πλαϊνών τους σε σχήμα «S», εφαρμόζουν ανάλογα με τις κινήσεις του μωρού αποτρέποντας την τριβή, ενώ διαθέτουν εσωτερικό στρώμα με Micro Pearls, το οποίο κρατάει την υγρασία μακριά από την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού.

Παιχνίδια χρωματιστά

Πειραματιζόμαστε με τους ήχους και παίζουμε μουσική με καθημερινά αντικείμενα

Αν υπάρχει μία δραστηριότητα που ξετρελαίνει κάθε μωρό, αυτή είναι να πειραματίζεται με αντικείμενα, ανακαλύπτοντας ήχους και κάνοντας θόρυβο. Ακριβώς για αυτό, μπορούμε να παρέχουμε στο μωρό μας παιχνίδια ή καθημερινά αντικείμενα, όπως ελαφριά ταψάκια, κουτάλια και δοχεία, τα οποία παράγουν διαφορετικούς ήχους, σε διαφορετική ένταση. Θα καθίσουμε μαζί με το παιδί στο κρεβάτι, θα απλώσουμε τα αντικείμενα μπροστά μας και θα του δώσουμε το έναυσμα να αρχίσει να πειραματίζεται, παίζοντας πρώτες εμείς μουσική με τα αντικείμενα που έχουμε επιλέξει. Με το συγκεκριμένο παιχνίδι, όχι μόνο θα εξασκήσουμε την ακοή του μωρού, αλλά δίνοντάς του τη δυνατότητα να πιάνει και να περιεργάζεται αντικείμενα, θα μπορέσει να εξασκήσει και τις κινητικές του δεξιότητες.

Πώς θα γνωρίσει τον εαυτό του μέσα από ένα παιχνίδι με τον καθρέφτη

Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε το μωρό μας να αποκτήσει μία καλύτερη αντίληψη του εαυτού του, είναι να παίζουμε μαζί του χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο καθρέφτη που έχουμε στο σπίτι. Φαίνεται μία απλή διαδικασία, όμως είναι μία δραστηριότητα εξαιρετικά ωφέλιμη και διασκεδαστική για τα μωρά μας. Μπορούμε να καθίσουμε μαζί τους μπροστά από τον καθρέφτη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περιεργαστούν, να αγγίξουν την αντανάκλασή τους και να αλληλεπιδράσουν μαζί της. Συγχρόνως, μπορούμε να κάνουμε αστείες γκριμάτσες, να παράγουμε ήχους ζώων, να χαμογελάμε, κοιτώντας το μωρό μέσα από τον καθρέφτη, ώστε να το παρακινήσουμε να κάνει και εκείνο το ίδιο.

Μητέρα, πατέρας, μωρό

Καλό είναι να μην ξεχνάμε πως είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε το μωρό μας να επιλέγει το παιχνίδι που εκείνο επιθυμεί. Πώς θα τα καταφέρουμε; Προσφέροντάς του δύο διαφορετικά παιχνίδια ή αντικείμενα, ανάλογα με τις δραστηριότητες που θέλουμε να του συστήσουμε και βλέποντας ποιο από τα δύο κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον του. Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε σίγουρες πως το μωρό μας θα απολαύσει το παιχνίδι μαζί μας, φροντίζουμε να του φορέσουμε μία άνετη και απαλή πάνα, όπως οι δερματολογικά και κλινικά ελεγμένες πάνες-βρακάκια Pampers Premium Care Pants, οι οποίες θα του παρέχουν τη στεγνότητα και την απαλότητα που χρειάζεται, για να απολαμβάνει το παιχνίδι του.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies