Όλα όσα θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν κλαίει και πώς να το ηρεμήσεις

Μέχρι να αρχίσει το μωρό σου να προφέρει τις πρώτες του λέξεις, το κλάμα είναι το μόνο μέσο επικοινωνίας για να σου εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μιας και δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα, το κλάμα είναι η αυθόρμητη αντίδραση με την οποία θα προσπαθήσει να εκδηλώσει αυτό που αισθάνεται και να τραβήξει την προσοχή σου, για να σου «πει» ότι πεινάει, ότι είναι κουρασμένο και χρειάζεται ύπνο, ότι θέλει μία αγκαλιά από εσένα ή πως λέρωσε την πάνα του.

Το ζήτημα είναι, βέβαια, τι μπορείς να κάνεις για να «αποκωδικοποιήσεις» το κλάμα του μωρού σου, ώστε να ξέρεις πώς θα το ηρεμήσεις και πώς θα το ανακουφίσεις;

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις παρατηρώντας το μωράκι σου και τις αντιδράσεις του, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι σταδιακά να εξακριβώνεις τι ζητάει και τι χρειάζεται, όταν κλαίει. Η διάρκεια, η ένταση, ο τρόπος με τον οποίο κλιμακώνεται το κλάμα, ακόμη και οι κινήσεις με τις οποίες το συνδυάζει το μωρό, είναι τα «σημάδια» που μπορούν να σου αποκαλύψουν πολλά από αυτά που θέλει να σου «πει» το μωρό σου. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει κάποιους συνηθισμένους λόγους που το μωρό σου κλαίει, τα χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να τους ξεχωρίζεις, αλλά και τους τρόπους για να το ηρεμείς.

Όταν το μωρό σου κλαίει γιατί πεινάει και θέλει να φάει

Η πείνα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους κλαίει το μωρό σου, ειδικότερα αν διανύει τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. Όσο πιο μικρό είναι το μωρό σου, τόσο πιο πιθανό είναι να κλαίει επειδή πεινάει, ακριβώς επειδή το στομάχι του είναι μικρό και δεν μπορεί να αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα τροφής. Για να σιγουρευτείς πως το μωρό σου κλαίει επειδή πεινάει, παρατήρησε αν το κλάμα του ξεκινάει σιγανά και έπειτα εντείνεται. Στη συνέχεια, κράτα το στην αγκαλιά σου, ώστε να δεις αν θα πλησιάσει το κεφάλι του στο στήθος σου. Αν έχεις διακόψει τον θηλασμό, παρατήρησε αν το μωρό βάζει το χέρι στο στόμα του. Αν το μωρό έχει τις παραπάνω αντιδράσεις, μπορεί να σημαίνει πως πεινάει, οπότε μόλις το ταΐσεις, θα χορτάσει και θα είναι πιο ήρεμο.

Μωρό που πίνει γάλα

Όταν το μωρό σου κλαίει γιατί χρειάζεται αλλαγή η πάνα του

Το κλάμα είναι ένας τρόπος για να σε ενημερώνει το μωρό σου ότι χρειάζεται αλλαγή η πάνα του. Συνήθως αυτό συμβαίνει λίγα λεπτά αφότου λερωθεί, αφού η υγρασία και ο ερεθισμός έχουν αρχίσει να προκαλούν ενοχλήσεις στην επιδερμίδα του. Ωστόσο, αν φορέσεις στο μωρό σου μία καινοτόμα πάνα, η οποία διαθέτει δείκτη υγρασίας που σε ενημερώνει για το πότε η πάνα χρειάζεται αλλαγή, θα προλάβεις αυτές τις ενοχλήσεις. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι δερματολογικά ελεγμένες και εξαιρετικά απαλές πάνες Pampers® Premium Care™, οι οποίες συνιστώνται από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Δερματολογίας. Οι συγκεκριμένες πάνες είναι ειδικά σχεδιασμένες για την ευαίσθητη κοιλίτσα των νεογέννητων μωρών, έχουν ελαστικά πλαϊνά που προσαρμόζονται στη μέση τους, ενώ χάρη στα πλαϊνά προστατευτικά που προστατεύουν από τις διαρροές, καθώς και τον πανίσχυρο πυρήνα που απορροφά τα υγρά και κρατά το μωρό στεγνό για έως και 12 ώρες, θα είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου θα είναι ήρεμο για περισσότερη ώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της πάνας του!

Όταν το μωρό σου κλαίει γιατί χρειάζεται ξεκούραση

Αν το μωρό σου κλαίει έντονα, το βλέμμα του αφαιρείται και προσπαθεί να τρίψει τα ματάκια του, τότε πιθανότατα ήρθε η ώρα να το βάλεις στην κούνια του. Το πρόβλημα είναι πως αρκετές φορές, όσο πιο κουρασμένο είναι το μωρό σου, τόσο πιο δύσκολο είναι το να χαλαρώσει και να κοιμηθεί εύκολα, λόγω της έντασης που του προκαλεί η έντονη εξάντληση και η υπερένταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταράζεται και να κλαίει με τον παραμικρό θόρυβο. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να το προετοιμάσεις για τον ύπνο, πριν το βάλεις στην κούνια. Θα μεταφέρεις το μωρό σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού και με ένα πολύ ήπιο, ψιθυριστό νανούρισμα, θα το βοηθήσεις να ηρεμήσει, μέχρι να αποκοιμηθεί.

Μωρό που κοιμάται

Όταν το μωρό σου κλαίει γιατί ζεσταίνεται ή κρυώνει πολύ

Όταν το μωρό σου ζεσταίνεται ή κρυώνει είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει την ενόχλησή του μέσω του κλάματος. Για να διαπιστώσεις τι από τα δύο συμβαίνει, μπορείς να τοποθετήσεις ένα θερμόμετρο δωματίου στο υπνοδωμάτιο που κοιμάται, ώστε να ελέγχεις τακτικά τη θερμοκρασία του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να μην φοράς πολλά ρούχα στο μωρό, ειδικότερα όταν το βάζεις για ύπνο, και προτίμησε να το σκεπάζεις με βαμβακερά, λεπτά κλινοσκεπάσματα, τα οποία θα το κάνουν να αισθάνεται άνετα. Μάλιστα, καλό θα ήταν να το τοποθετείς ανάσκελα στην κούνια, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορεί να στριφογυρίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε δεν θα ζεσταίνεται λόγω της συνεχούς κίνησης.

Είναι καλό να θυμάσαι πως μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που το μωράκι σου θα είναι ταϊσμένο, η πάνα του θα είναι καθαρή, θα έχει κοιμηθεί αρκετά και πάλι όμως μπορεί να κλαίει απαρηγόρητο. Μην απελπίζεσαι πως δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει να σου επικοινωνήσει, διότι κάποιες φορές τα μωράκια μας «απλώς κλαίνε», όπως θα σου πουν οι περισσότερες μανούλες. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, καλό είναι να παρατηρείς το παιδάκι σου και εφόσον το κλάμα του γίνεται εντονότερο, έχει μεγάλη διάρκεια και ακόμα δεν μπορείς να εξηγήσεις πού οφείλεται, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο, ο οποίος θα σου δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies