Το άγχος του αποχωρισμού: προετοιμάζοντας το μωρό σας να σας αποχωριστεί για λίγο

Τώρα είναι ο καιρός που η επιφυλακτικότητα με τους ξένους και το άγχος του αποχωρισμού θα αρχίσουν να επιδρούν.

Κατά κάποιο τρόπο είναι καλά νέα: Ανησυχώντας για τη συμπεριφορά του προς τους ξένους δείχνει ότι το μωρό σας έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τη σκέψη και την κατανόηση.Γι’ αυτό διατηρήστε στο ελάχιστο τυχόν αποχωρισμούς και διαταράξεις που δεν είναι απαραίτητες, αυτό τον καιρό.

Δε χρειάζεται να υπερπροστατεύετε το μωρό σας, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι περνάει ένα μεγάλο, απαιτητικό αναπτυξιακό άλμα. Είναι σημαντικό να του δώσετε χρόνο και χώρο για να επεξεργαστεί τους ξένους. Ωστόσο, μην αποφεύγετε να αφήνετε το μωρό σας να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους, απλά προειδοποιήστε τους να μην το σηκώσουν αγκαλιά, μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να τους γνωρίσει και να φύγει η αρχική του επιφυλακτικότητα.

Όσον αφορά τους αποχωρισμούς, να προετοιμάζετε το μωρό σας, όποτε φεύγετε. Σ’ αυτή την ηλικία, δε θα καταλάβει ακριβώς τι του λέτε, αλλά θα διαβάσει τον τόνο της φωνής σας και τη γλώσσα του σώματός σας. Δημιουργήστε μια μικρή ρουτίνα αποχαιρετισμού στην οποία θα μπορεί να βασιστεί. Να είστε σταθεροί και μη ζητάτε συγγνώμη που φεύγετε. Στην αρχή, αφήστε το μωρό σας για μικρά διαστήματα με κάποιον που γνωρίζει. Όταν γυρίσετε, δείξτε του ότι έχετε επιστρέψει.

Μετά σταδιακά αυξήστε το χρόνο που θα είστε χωριστά. Αυτό το στάδιο θα περάσει, αλλά μπορεί να γίνει πολύ σπαρακτικό. Να είστε βέβαιοι ότι όλα τα μωρά πρέπει να το περάσουν.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies