Τα πρώτα του δοντάκια: Πώς θα ανακουφίσετε και θα ηρεμήσετε το μωράκι σας

Τα πρώτα δοντάκια του μωρού μας είναι εκ των προτέρων μια δύσκολη υπόθεση. Τα περισσότερα μωράκια ταλαιπωρούνται καθώς η διαδικασία είναι ενοχλητική και επίπονη, με αποτέλεσμα επιπλέον γκρίνια και παιδικά κλάματα, αϋπνία και αναστάτωση. Είναι αλήθεια πως κάθε παιδάκι βιώνει διαφορετικά όλη αυτή την «περιπέτεια» και γι’ αυτό και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαδικασίας είναι «μοναδική». Υπάρχουν όμως μερικές γενικές συμβουλές για τις μαμάδες που μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους να περάσουν και από αυτή τη φάση, όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά;

Στην ερώτηση «πότε βγάζουν δόντια τα μωρά;» δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Υπάρχουν μωράκια που βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι πολύ νωρίς, ακόμα και στην ηλικία των δύο μηνών, ενώ σπανιότερα ακόμα γεννιούνται έχοντας ήδη βγάλει το πρώτο τους δοντάκι. Άλλα μπορεί να φτάσουν και κοντά στο έτος μέχρι να βγει το πρώτο τους δόντι, αλλά γενικά μιλώντας, από έξι μηνών έως εννέα μηνών, τα περισσότερα παιδάκια αποκτούν το πρώτο τους δόντι. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πιθανόν να εμφανιστούν δύο ή και τρία δοντάκια μαζί, γεγονός που αυξάνει την ενόχληση του μικρού μας και την αναστάτωσή του.

Πώς θα καταλάβουμε την ενόχληση από τα δόντια

Τα συμπτώματα που εμφανίζει το μωράκι μας λόγω της αναστάτωσης από τα δόντια είναι λίγο-πολύ κοινά με την οποιαδήποτε ενόχληση που το ταλαιπωρεί. Κλάμα, ανησυχία, έκφραση δυσφορίας και δυσκολία στον ύπνο, μας προειδοποιούν πως «κάτι» υπάρχει που τα ενοχλεί ή τα πονάει. Συχνά τα μωρά εμφανίζουν και σιελόρροια, δηλαδή έντονα σαλάκια, ενώ ένδειξη μπορεί να αποτελεί και η τάση να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, δαγκώνοντάς τα με μανία -ακόμα και τα χεράκια τους- καθώς η εμφάνιση των δοντιών μπορεί να προκαλεί και φαγούρα, που επίσης ενοχλεί τα μωρά. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμόμαστε πως η τάση των μωρών να βάζουν πράγματα στο στόμα τους μπορεί να σχετίζεται και με την ανάγκη τους να γνωρίσουν τον κόσμο και επομένως, να μην έχει καμία σχέση με τα δόντια.

Κάποια μωράκια, τέλος, ενδέχεται να ανεβάσουν και πυρετό καθώς βγάζουν δοντάκια. Όπως κάθε φορά όμως, ειδικά όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι μας, όταν διαπιστώνουμε πως έχει πυρετό, επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρό μας, ο οποίος και μας κατευθύνει αναλόγως.

Μωράκι με μασητικό

Το «μυστικό» της μαμάς για τη φροντίδα του μωρού της

Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, έτσι ακριβώς και τα μωρά μας, ανακουφίζονται με την αγκαλιά μας, με την αγάπη και με τη φροντίδα μας. Τι σημαίνει η φροντίδα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Αρχικά, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν ενοχλεί κάτι άλλο το μωράκι μας. Τι θα μπορούσε να το ενοχλεί; Να ζεσταίνεται ή να κρυώνει, να πεινάει ή να έχει λερωθεί και να χρειάζεται αλλαγή η πάνα του. Ελέγχουμε, λοιπόν, συχνά τη θερμοκρασία του, τόσο για το ενδεχόμενο πυρετού, όσο και εξωτερικά και φροντίζουμε να το ταΐζουμε επαρκώς.

Από εκεί και πέρα, εφόσον χρησιμοποιούμε τη σειρά Pampers® Premium Care™, γνωρίζουμε καλά πως προσφέρουμε στο μωράκι μας την πιο απαλή φροντίδα για το δερματάκι του. Πρόκειται για πάνες με εσωτερικό, εξαιρετικά απαλό κάλυμμα, που παρέχουν την απαλότερη άνεση των Pampers, ενώ απορροφούν την υγρασία και τα κακάκια του, αποτρέποντας κοκκινίλες και ερεθισμούς. Παράλληλα, είναι απαλές σαν πούπουλα, με εξωτερικό κάλυμμα που αναπνέει και επιτρέπει στον αέρα να κινείται ελεύθερα, βοηθώντας να διατηρείται το δερματάκι του μωρού στεγνό. Τα ελαστικά πλαϊνά τους δε, προσαρμόζονται στη μεσούλα του μωρού απαλά, ενώ διαθέτουν και διπλά προστατευτικά, που εφαρμόζουν απαλά στα ποδαράκια του και αποτρέπουν τις διαρροές.

Μωράκι με δόντια

Αυτό που είναι πάντως πολύ σημαντικό, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο δείκτης υγρασίας που μας ενημερώνει για το πότε έχει βραχεί η πάνα του μωρού μας και χρειάζεται αλλαγή. Για την ακρίβεια, όταν η ειδική λωρίδα στην πάνα είναι κίτρινη, σημαίνει πως είναι στεγνή, ενώ όταν γίνεται μπλε, πρέπει να την αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει πως δεν ταλαιπωρούμε το μωράκι μας ελέγχοντας διαρκώς αν έχει βραχεί ή και αλλάζοντάς το ενώ δεν χρειάζεται.

Το σίγουρο είναι πως οι μαμάδες δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αν και σίγουρα το προσπαθούμε για τα παιδάκια μας. Ωστόσο, η αγκαλιά μας, η απεριόριστη αγάπη μας και η φροντίδα που δίνουμε στα μωράκια μας με τις πιο απαλές πάνες των Pampers, τα ηρεμούν. Και αυτό σημαίνει πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies