Συχνές παιδικές ασθένειες: συμβουλές & θεραπείες

Οι παιδικές ασθένειες είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς! Το κρυολόγημα είναι πιθανότατα η παιδική ασθένεια που περνάει συχνότερα το παιδί σας. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί κάτω των επτά ετών κρυολογεί επτά με δέκα φορές το χρόνο, ενώ η κάθε φορά διαρκεί μία με δύο εβδομάδες. Παιδιά άνω των έξι μηνών, συνήθως, δε χρειάζεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο για ένα κρυολόγημα, εκτός κι αν παρουσιαστεί πόνος στα αφτιά, πονόλαιμος ή πυρετός πάνω από 39 βαθμούς κελσίου που διαρκεί πάνω από μία ή δύο μέρες.

Ξέρατε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα; Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποσυμφορητικά και τα φάρμακα για το βήχα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στο να περιορίσουν τα συμπτώματα ή τη διάρκεια του κρυώματος. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αναγκαία για ένα απλό κρυολόγημα και μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση του παιδιού από ανθεκτικά βακτήρια στο μέλλον. Ποια είναι η ιδανική λύση; Υγρά και ξεκούραση.

Ποια είναι τα γνωστά συμπτώματα

  1. Ένας πυρετός μπορεί να συνοδεύσει ένα κρυολόγημα ή άλλες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Συνήθως, μπορείτε να περιμένετε μία-δύο μέρες για να δείτε αν εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα ή προβλήματα, πριν ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου για το εμπύρετο παιδί σας. Πυρετοί κάτω από 38,3 βαθμούς κελσίου, συνήθως, δε χρήζουν κάποιας θεραπείας, εκτός κι αν το παιδί σας έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών. Αν το παιδί τρώει και κοιμάται σχετικά καλά και έχει έστω και λίγη όρεξη για παιχνίδι, μπορείτε απλά να το παρατηρείτε και να περιμένετε.

  2. Η διάρροια στα μικρά παιδιά συνήθως προκαλείται από κάποια ίωση. Όταν είναι σοβαρή και παρατεταμένης διάρκειας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι επικίνδυνο, αλλά αποτρέψιμο. Αν το παιδί σας έχει υγρές κενώσεις κάθε μία με δύο ώρες για πάνω από οκτώ ώρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Αν διαπιστώνετε λιγότερες από έξι κενώσεις διάρροιας σε μία μέρα και το παιδί σας πίνει αρκετά υγρά και έχει αρκετή όρεξη για παιχνίδια, μπορείτε να περιμένετε μία ή δύο ημέρες για να δείτε αν θα υπάρξει βελτίωση, πριν επικοινωνήσετε με το γιατρό. Συνεχίστε να του δίνετε τα φαγητά που τρώει συνήθως όσο το αντέχει, αλλά αποφύγετε τα τηγανητά ή τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια και μπρόκολο.

Ώρα για δράση: αν το παιδί σας είναι μικρότερο από έξι χρονών και ουρεί λιγότερο από τέσσερις φορές μέσα σε διάρκεια 24 ωρών, έχει ξηρά και στεγνά χείλη, παράγει λιγότερα δάκρυα όταν κλαίει και παρουσιάζει υπνηλία, τότε είναι αφυδατωμένο. Αν έχει υγρά κόπρανα που περιέχουν αίμα ή πύον ή συνοδεύονται από πυρετό πάνω από 39,5 βαθμούς κελσίου, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Τα παιδιά πάνω από τριών χρονών συχνά ντρέπονται για τη διάρροιά τους, ειδικά αν γίνονται και ατυχήματα. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι αυτό συμβαίνει σε πολλά παιδιά και ποτέ μην το μαλώνετε για το ατύχημα. Αν ο ποπός του ερεθιστεί, καθαρίστε τον καλά και απλώστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να το κάνουν αυτό από μόνα τους, με λίγη επίβλεψη. Ιδιαίτερα χρήσιμα σε αυτήν την περίπτωση είναι τα μωρομάντηλα Pampers Sensitive που βοηθούν να διατηρηθεί το φυσικό pH της επιδερμίδας. Η αργή πρόσληψη υγρών σε θερμοκρασία δωματίου με ένα καλαμάκι μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση, χωρίς να προκαλέσει μία γρήγορη επίσκεψη στο μπάνιο.

Παιδάκι φυσάει τη μύτη του με τη βοήθεια της μαμάς του

Μέτρα για την πρόληψη

Τι ωραία που θα ήταν αν μπορούσαμε να προλάβουμε όλες τις αρρώστιες. Αν και αυτό είναι αδύνατο, υπάρχει η δυνατότητα να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης πολλών κοινών ασθενειών.

  • Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, είναι ο καλύτερος τρόπος. Να θυμίζετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του πριν από το φαγητό, αφού χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και αφού σκουπίσει τη μύτη του.

  • Άλλα μέτρα που μπορείτε να πάρετε περιλαμβάνουν το να καθιερώσετε μία ρουτίνα ύπνου για το παιδί σας, να του προσφέρετε μία ποικιλία υγιεινών τροφών και να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή του σε φυσικές δραστηριότητες.

Η θετική πλευρά

Το θετικό όσον αφορά τις μικρές παιδικές ασθένειες είναι ότι συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος που θα βοηθήσει το παιδί σας σε όλη του τη ζωή. Επίσης, μικρές παιδικές ασθένειες προσφέρουν την ευκαιρία στο παιδί σας να μάθει καλύτερα το σώμα του, τι είναι τα μικρόβια και πώς γίνεται η ίαση. Το παιδί σας πιθανόν να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί «τρέχουν» οι μύτες και γιατί τα κακά έρχονται τόσο συχνά. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει μία αίσθηση για το πώς δουλεύει και γιατρεύεται το σώμα του, για το πώς γίνεται να νιώθει τη μία μέρα καλύτερα από την προηγούμενη και πώς άλλοι που ήταν άρρωστοι, τώρα είναι πλέον καλά. Αυτό θα του προσφέρει μία αναπτυσσόμενη αίσθηση του εαυτού του και την κατανόηση ότι οι ασθένειες είναι ένα διαχειρίσιμο μέρος της ζωής μας. Όταν βοηθάτε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτό τον τρόπο, τα βοηθάτε να μάθουν και να αναπτυχθούν.

Μωράκι στην αγκαλιά

Extra tip: Μην ξεχνάτε τις αγκαλιές και την αγάπη

Οι ασθένειες μαθαίνουν στο παιδί σας κάποιες νέες λειτουργίες της οικογένειάς σας, όπως τα περισσότερα μαξιλάρια, τα βρεγμένα και κρύα πετσετάκια που βάζουμε στα φρύδια κατά τον πυρετό, τις νόστιμες κοτόσουπες και τα ιδιαίτερα τριψίματα της πλάτης από τη μαμά ή τον μπαμπά. Τα παιδιά συχνά ξαναγίνονται μωρά, όπως τότε που υπήρχαν περισσότερες αγκαλιές και λιγότεροι κανόνες. Αυτή η «θεραπεία» αρέσει και στους γονείς, καθώς τους επιτρέπεται να νταντέψουν το μωρό τους. Κάντε το κούρνιασμα μια ιδιαίτερη στιγμή και απολαύστε αυτή την ευκαιρία. Τα πράγματα θα επιστρέψουν στο κανονικό πολύ σύντομα!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies