Πώς θα ανακουφίσεις το μωρό σου από τα αέρια και θα το ηρεμήσεις

Αν είσαι νέα μαμά, τότε ένα θέμα που πιθανότατα σε απασχολεί, είναι το πώς θα ανακουφίζεις το μωράκι σου από τα αέρια. Ο λόγος που το μωρό σου μπορεί να έχει αρκετά αέρια, σχετίζεται με το ότι το πεπτικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα επαρκώς -ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα βρέφη- καθώς και το ότι μπορεί να έχει κάποια μικρή ευαισθησία στο γάλα που πίνει και κάποια τροφή. Στην περίπτωση που θηλάζεις, μάλιστα, μπορεί κάτι που τρως εσύ, να του προκαλεί περισσότερα αέρια.

Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και στις περισσότερες περιπτώσεις καθόλου ανησυχητικό, γι’ αυτό και έχουμε συγκεντρώσει μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Φυσικά, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό σου, για να σου δώσει πιο εξειδικευμένες συμβουλές.

Δώσε προσοχή στο πώς ταΐζεις το μωρό σου: Είτε θηλάζεις το μωρό σου, είτε του δίνεις κάποιον συγκεκριμένο τύπο φόρμουλας βρεφικού γάλακτος, δοκίμασε να το ταΐζεις σε πιο όρθια θέση, για να περιορίζεις τον αέρα που καταπίνει καθώς τρώει. Καλό είναι επίσης να μιλήσεις με τον παιδίατρο του μωρού σου, προκειμένου να σου δώσει τις συμβουλές του για το αν χρειάζεται να αλλάξεις ενδεχομένως τη φόρμουλα που δίνεις στο μωρό. Ακόμα αν το θηλάζεις μπορείς να περιορίσεις κάποια τροφή από τη διατροφή σου, που μπορεί να προκαλεί αέρια στο μωρό και να φτάνει σε αυτό μέσω του θηλασμού, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η καφεΐνη, το κρεμμύδι και το λάχανο.

Βοήθησε το μωρό να ρεύεται περισσότερο όταν το ταΐζεις: Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όταν το μωρό τρώει ή πίνει γάλα γενικά, καταπίνει αέρα που φουσκώνει το στομάχι του. Κάθε φορά που θα το ταΐζεις, λοιπόν, καλό είναι να το βοηθάς να ρεύεται αρκετές φορές ή τουλάχιστον δύο και συγκεκριμένα, μία κατά τη διάρκεια του ταΐσματος και μία στο τέλος.

Τρίψε απαλά την κοιλίτσα του για να χαλαρώσει: Οι απαλές κινήσεις στην περιοχή της κοιλίτσας του μικρού σου, μπορούν να περιορίσουν τη δυσφορία που αισθάνεται λόγω των αερίων. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχει περάσει τουλάχιστον μισή ώρα μετά το τάισμά του. Τι να κάνεις για να το ανακουφίσεις; Κάνε μασάζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά του και στη συνέχεια, συνέχισε τρίβοντας απαλά τους ώμους, την πλάτη και τα ποδαράκια του, μιας και αυτές οι κινήσεις μπορούν να το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να απελευθερώσει πιο εύκολα τα αέρια, που του προκαλούν δυσφορία.

Μωρό χαμογελάει

Καθοδήγησέ το να κάνει «ποδήλατο» με τα πόδια του: Κλασική και εύκολη λύση, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και ανακουφιστική για το μωρό σου. Ξάπλωσε το μικρό σου ανάσκελα και πολύ απαλά, άρχισε να πιέζεις και να κινείς τα ποδαράκια του, σαν να έκανε το μωράκι σου ποδήλατο, δηλαδή φέρνοντας τα γόνατα προς την κοιλίτσα του και πάλι πίσω. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία για δέκα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, άφησε ελεύθερα τα πόδια του και δοκίμασε ξανά μετά από λίγο. Πρόκειται για έναν φυσικό τρόπο, που μπορεί να βοηθήσει το μωρό να απαλλαγεί από τα αέρια.

Καλό είναι, πάντως, όταν θα κάνεις αυτές τις κινήσεις, το μωρό σου να νιώθει άνετο και να μπορεί να κινεί ελεύθερα τα ποδαράκια του. Φόρεσέ του μία απαλή πάνα με μαλακά και ελαστικά πλαϊνά, που αγκαλιάζουν το μωράκι σου με ένα απαλό κάλυμμα που αναπνέει και έχουν φιλικό σχήμα για τον αφαλό, που προστατεύει την ευαίσθητη κοιλίτσα του μικρού σου. Ιδανικές γι’ αυτό είναι οι πάνες Pampers® Premium Care™ με κάλυμμα DermaComfort!

Εκτός από το ότι προσφέρουν άνεση και απαλότητα και είναι ελεγμένες και πιστοποιημένες, οι συγκεκριμένες πάνες απορροφούν τα υγρά αμέσως, διατηρώντας το μωρό στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες, ενώ έχουν και διπλά προστατευτικά που προσαρμόζονται απαλά στα ποδαράκια του, προστατεύοντάς το από διαρροές. Αυτό που σίγουρα θα σε ενθουσιάσει, βέβαια, είναι το ότι διαθέτουν και δείκτη υγρασίας, ο οποίος σε ενημερώνει για το πότε χρειάζεται να τις αλλάξεις!

Μωρό ξαπλωμένο

Εστίασε στην πλατούλα του και ανακούφισέ το: Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το μωρό σου; Δοκίμασε να το ξαπλώσεις μπρούμυτα στα γόνατά σου και να κάνεις απαλό μασάζ στην πλάτη του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το μωρό θα χαλαρώσει, ενώ η ελαφριά πίεση που θα ασκείται προς την κοιλιά του, θα το ανακουφίσει από τη δυσφορία που νιώθει.

Βέβαια, εκτός από το ότι μπορεί να χαλαρώσει το μωρό σου και να το βοηθήσει να απελευθερώσει τα αέρια που το ταλαιπωρούν, η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί επίσης να το κάνει να ενεργηθεί πιο άμεσα. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, άλλαξε την πάνα του και για να νιώθει ακόμη πιο ήρεμο και άνετο, όσο εσύ θα συνεχίζεις το μασάζ, μην παραλείψεις να το προστατεύσεις από τους ερεθισμούς καθαρίζοντας την ευαίσθητη επιδερμίδα του με τα μωρομάντηλα Pampers® Sensitive™. Είναι απαλά σαν το βαμβάκι, το μαλλί και το νερό, είναι δερματολογικά ελεγμένα, δεν περιέχουν άρωμα και οινόπνευμα και είναι ιδανικά για την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα, βοηθώντας να διατηρηθεί το φυσικό της pH ισορροπημένο.

Μητέρα και μωρό χαμογελάνε

Δοκίμασε να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές για να ανακουφίσεις το μωράκι σου από τα αέρια και αν διαπιστώσεις πως το μικρό σου εξακολουθεί να δυσφορεί, επικοινώνησε με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies